joi, 30 iulie 2009

razleţisme

nu incercati neaparat sa gasiti logica in ce voi spune. sunt tot felul de idei carora am incercat mereu sa le gasesc coerenta. si cand vroiam sa le pun pe foaie ma gandeam cine naiba sunt eu le sa spun.

incercand sa imi gasesc o partenera faceam din timp in timp sondari de piata ( he, he, misto exprimare). dar chiar asa era. mai imi scoteam nasucul pe afara sa vad ce se mai intampla. cel mai adesea same thing. ma scarbeam si ma intorceam la ale mele. carti, filme, muzichie. ma gandeam chiar ieri, cand urcam scarile ca daca ar fi sa mi se spuna ca am vreo boala in faza ultima, stiti am trait. nu mi-am refuzat multe lucruri. am facut multe , destule. si stiam demult ca sunt asa. prin liceu ma gandisem cu teama ca voi ajunge ca ceilalti si mi-a fost teama de inregimentare, f teama. mai ales ca citisem pe undeva ca de ce te temi nu scapi. ca de exemplu vei ajunge sa semeni exact cu parintele de care nu iti place. bine, la capitolul citit mai citisem eu ca ce am eu e o chestie ce tine de adolescenta si ca mai exista si adolescenta tarzie. si na, am zis ca o sa ma imi treaca. si a trecut timpul si nu a trecut. so, dont believe everything you read. hi hi.

tot atunci prin liceu cand am realizat ca sunt altfel mi-am zis ca totul pana la mine. adica m-am temut f tare ca voi ajunge sa ma privesc in oglinda si sa nu imi placa ce vad. de asta chiar m-am temut. nu cred in d-zeu. dar cred in constiinta. am invatat in timp sa am incredere in acel ceva din mine care ma anunta cand ceva nu e ok. si ii dau drumul afara. cred ca asta e instinctul. el ma avertizeaza. caci incerci sa fii draguta, amabila, sa nu deranjezi, sa nu superi si ajungi tu sa fii folosit. so, mai ii dau drumul bestiei la plimbare si imi face bine.

cand eram la terasa am abordat atunci un subiect. despre asta vroiam sa vorbesc si am tot lungit-o pt ca ... well, nu imi place subiectul. el tot revine, nu ai incotro, dar e acolo.

femeile vor sa fie acceptate in societate. pt ele conteaza f mult sa dea bine. imaginea. spoiala. si se casatoresc si fac copii. adica vor sa fie ca ceilalti. cere putere sa accepti ce esti si sa ramai pe drumul tau. fara sa devii aroganta ca eu stiu ce decizie care cere un mare caracter ai facut. pana la urma ai facut ce era ok pt tine. atat. dar da, cand scoteam nasucul peste cam acelasi lucru dadeam: femei casatorite cu casatorii de convenienta, curioase - pe alea le elimini repede si marea masa a derutatelor. ele sunt cea mai interesanta fauna. caci exista derutate divortate : poate ca nu a mers pt ca oi fi pe invers ( hi hi). apoi exista derutatele adolescente : inca nu si-au stabilit clar orientarea si mai sondeaza terenul. sigur te poti lasa dus de val, iei ce iti place din toata povestea asta, dar ... neah, mie mi-a mirosit urat. mai bine singura cu ale mele decat asa.

ideile acestea nu revin ele intamplator. cum o fi sa stai cu o tipa in casa in timp ce sotul e in cealalta camera. cica incerci sa o faci pe tacute. ok, dar neah, nu te simti aiurea fata de omul ala? nu te gandesti el ce crede? mai faci si planuri cu fumeia aia cand ea e casatorita... mai , sunt lucruri care depasesc puterea mea de intelegere. am pretentia ca pricep multe, nu judec pt ca nici eu nu am fost sau sunt vreo sfanta. dar ... am preferat poate mereu the easy way. daca e prea complicat , nu e de mine. daca ti-ai batut joc de viata ta asta nu ma priveste si pe mine.

ah si mai e faza cealalta. stai cu una ani, deci ani, nu luni, ani. si e clar ca tineti una la cealalta. dar una din ele decide ca vrea familie. si sa nu imi spuneti acum ca societatea e de vina. ca daca am putea sa ne casatorim si sa avem familie ar fi altfel. nu! nu e asta . nu ma intelegeti gresit. nu sunt contra casatoriei sau copilului intr-o familie gay. nu am avut papusi si nu m-am visat mireasa. nu ma omor dupa copii. dar na, daca voi iubi vreodata pe cineva si va dori toate astea voi zice da, pt ca fericirea ei va fi si fericirea mea. si apoi, e un drept si meritam sa il avem si apoi fiecare alege ce vrea. daca vrea tot tacamul ok, daca nu - asta e, dar macar stiu ca am acel drept.

nu despre asta vorbeam eu. nu e ok ca tipa aia care e bi sa paraseasca relatia pt ca ea vrea copil si familie. scuza ca nu i-o ofera societatea scartaie pt mine. pt ca eu pun problema altfel: pt tine au fost mai importanti copilul si familia, mai importanti decat iubirea mea. si asta nu pot accepta. caci nu se pot pune pe aceeasi balanta. nu pot accepta asta. nici nu cred ca e nevoie sa fie bi pt asa ceva. unele sunt lesbi si o fac pt ca vor al dracu de mult sa fie ca ceilalti. banuiesc ca e mai usor ca din umbra sa iti faci mendrele. inca f multi cred ca ce e intre doua femei e doar erotic , nu sex pt ca nu include the dick. so, dea, whatever, treaba lor.

simteam nevoia sa ii dau drumul. sa iasa toate aiurelile astea din capul meu. nu ma privesc. cum spuneam, eu simplific lucrurile. daca sunt deja complicate, nu ma bag. laşă poate, superficiala poate, dar e mult mai sanatos asa.

*bestia nu e pt mine animalul din noi, ci reactia cand simti ca esti calcat in picioare sau folosit pt ca esti prea dragut cu ceilalti, atat - instictul de conservare, na, ca am gasit cuvantul, la mine functioneaza f bine

marți, 28 iulie 2009

rondo capriccioso - lorena lupu

hai ca incep, treb sa incep de undeva, asa ca incep asa:

lorena lupu, cum am aflat eu prima data de numele asta. era legat de andrei ruse. Stiu ca a fost o cearta intre ei, nu stiu detalii , nu m-au interesat . incercam sa mai aflu noutati despre ruse, ce a mai scris. Soni nu m-a convins, cel putin din reclama pe care si-a facut-o prin videopoemul de pe youtube si fragmentul publicat pe net. Cred in continuare ca ruse este un autor important al noii generatii ( fuck, ce naspa suna ), douamiisti sau cum li s-o spune. Nu ma credeti pe cuvant, cititi black job
si iote aci si versurile care mie mi-au placut cel mai mult din acest volum

daca mi se desface siretul
nu ma mai aplec sa-l leg
sperand ca o sa ma-mpiedic
ca un tampit
sperand c-o sa apari de undeva
intinzandu-mi mana
sa ma ridici din hohotele graselor

(IV. noiembrie&more)

ruse este cel care care mi-a facut cunostinta cu videopoemul la noi, stiu ca nu e primul dar e cel care imi place mie cel mai mult. Il gasiti pe youtube ca supraego . El este insa cred ca primul scriitor care a stiut sa foloseasca internetul pt a-si face reclama intr-un mod inteligent si literatura nu a iesit in dezavantaj cum se temeau cel mai multi. Volumele lui chiar s-au cumparat si omul are grupuletul lui de fani. Uite aici combinatie reusita intre reclama - versuri - videopoem cocaine. nu mi se pare ca i-a mai reusit cu soni. Cartea trebuie sa poata sta in picioare si dincolo de imagini si reclama.

Veti zice desigur care e legatura dintre cei doi tineri autori? ( acum nu stiu cat de tineri mai sunt, in sens literar nu mai cred ca sunt tineri). Pai zic eu ca lorena a invatat ceva din colaborarea cu ruse atat cat a fost : tritonic unde publica primul sau volum e cel la care publica si ruse si apoi a invatat ca internetul nu e in lupta cu literatura , ci e un mijloc de a te apropia de cititor.

De la ruse intrat pe blogul lorenei. Recunosc ca nu mi-a placut, mi-a stricat chiar dimineata candva - era ceva despre un reportaj cu un sportiv suedez - pt ca eu am o mare problema cu limbajul mai frust si de atunci am evitat sa citesc ce scrie pe acolo. Vad inceputul postarii pe cartiergay si chiar daca mi-ar placea sa citesc si restul imi amintesc de nervii din dimineata aceea si ma abtin. Anticipez acum, dar atunci pe moment a fost o cale spre blogosfera gay cu care incet - incet am inceput sa ma familiarizez.

Apoi lorena si gayfestul. Nu, nu am fost acolo cand a citit fragmentul din primul roman. Abia intrasem prin lumea asta a blogurilor si nu prea stiam exact cu ce se mananca. Vazut filmarea pe youtube , bine ca nu am retinut despre ce roman era vorba ca nu il mai cumparam. Adica ori inveti pe dinafara fragmentul si il dramatizezi sau cum s-o numi termenul , ori renunti la idee. Acompaniamentul cu chitara si vestimentatia ce anume trebuiau sa indice? Viata boema a lumii teatrale? Stiu si eu, daca citeam cartea dinainte ma prindeam, asa ...

Apoi lorena a citit fragmente din romanul sau cred ca ultim la un cenaclu de literatura. Mie nu imi place acel cenaclu, bine in afara de cenaclul de la litere ala tinut de cartarescu eu m-am cam ferit de lumea celor care se lauda intre ei ca ce bine scriu. Adica, intrat , vazut feţe si iesit in mare fuga. Lorena, ala e cenaclu in care daca nu ai facultate nu ai voie sa citesti ca cica nu te ridici la "nivelul lor intelectual" (what??!!). intrebat pe sor-mea care o fost pe acolo cum i s-a parut. Ea ca de ce intrebi? Eu ca am eu chef. Ca nu i-a placut. Vazut poze cu faţa ei ( a sora-mii ) ziceai ca e impaiata acolo si m-a bufnit rasul. Cred ca toti sunt impaiati in prealabil acolo.

Deci, nu - nu am cunoscut-o pe lorena personal, nu vrea sa o cunosc, nu imi place. Si da, mi se pare normal sa spun acest lucru din start. Constienta fiind de antipatia mea fata de persoana lorena lupu - asa cum apare ea in virtual , am incercat sa las timpul sa treaca pt a putea citi cartea cu mintea limpede diferentiind omul de scriitor. Cartea ei a fost prima care mi-a venit in minte cand am decis sa citesc literatura care abordeaza subiectul lesbianismului la noi ( da , stiu, iar suna rau). Inceput discutia cu unde sunt banii acceptului, lorena uf, injurat pe blogul ei, asta e: caci sunt cuvinte acolo care chiar tin de injuratura. Intre timp sosit cartea. Zic, mai las timp sa treaca - citesc celelalte carti . venit cartea, inceput citit prima pagina - lorena intra pe blog la wannabegay legat de o revista gay si iar incepe. Deja ma enerva situatia. Oricat ma feream - lumea asta fiind al naibii de mica - tot dadeam de omul lorena.

Na ca am citit si cartea. Imi parea rau cand am lasat-o din mana dupa prima pagina. Cartea lorenei se citeste dintr-un rasuflu. Nu pt ca e o carte usurica, ci pt ca e o carte placuta. Suparata fiind gaseam la inceput defecte. Ca naratorul - personaj face asa trimiteri gen soparla care mai tarziu nu vor mai fi intelese de cititori, ca in acest fel cartea e de moment . cine va mai pricepe trimiterile la reclame sau la cantece la moda? Apoi m-am linistit, ai un narator - student care abia a terminat facultatea. Asta e limbajul specific varstei. Asa vorbeam cu totii pe atunci. Ma rog, asa vorbeau cu totii ca eu am incercat sa fiu asa spirituala si va invidiam pe voi astia cu asocieri amuzante spontane.

Rezumat , scurt -scurt ca poate asa va conving sa cititi cartea: deci avem pustoaica asta care abia a terminat atf la bucuresti, vine dintr-un orasel de provincie cu valori mai traditionale. Citit undeva pe net, parca prin unica, o prezentare a cartii destul de reusita : da, e o carte mai mult despre lumea teatrului, despre problemele debutantului. Da, e si o carte despre dragostea dintre doua femei. Dar nu va entuziasmati, nicio scena erotica in toata cartea pt ca spune undeva naratoarea noastra ca fapta strica trairea ( ma rog ceva de genul: ca vinovat e tot facutul, iar sfant doar nunta, inceputul). Sunt cateva scene de un puternic erotism in carte , dar ele vin din felul in care simte personajul nostru, din sentimentele ei care dilata fiecare clipa incarcand-o cu valoare , nu din fapte . asta pt ca e aici mai mult admiratia novicei fata de o mare actrita care o primeste sub aripa sa protectoare. E adoratie, dar adoratia nu e tot o forma a iubirii, poate cea mai intensa?

Asa cum dealtfel ne si asteptam , iubirea aceasta nu poate fi implinita, spune si naratoarea in final: intr-o lume in care fiecare incearca sa razbeasca, oamenii se tin la distanta. De aici si vesnica adresare cu pluralul politetii dintre cele doua femei. Citatele mele sunt aproximative, nu reusesc eu sa exprim asa frumos ca ea. Cartea ei este clar lucrata, muncita, nu pare a fi - asa cum lasa impresia la inceput prin multiplele anticipari anulate - un jurnal al unui moment. Stie sa starneasca interesul, stie sa il intretina si pana la sfarsit intreaga poveste este frumoasa .

Daca ati ajuns pana aici cu cititul , desi vad si eu ca am tot scris si parca nu se mai termina uite si ceva picant. M-am tot gandit daca sa scriu sau nu partea asta. dar daca am gasit eu poate oricine sa gaseasca. Intalnirea dintre cele doua femei are loc datorita unei piese de teatru. Piesa face parte dintr-un curent la moda la britanici( blood and sperm) si este ultima piesa a unei autoare care a murit f tanara. Piesa ar fi trezit interesul spectatorilor, ar fi facut valva, era si f dorita in tara , tanara actrita vede acesta piesa ca pe o posibilitate de a iesi din anonimat. Totul se complica, normal. Dar mai multe - ia cititi si voi.

Nu despre asta vroiam sa va zic. Nu a fost greu sa aflu de pe net - si repet, oricine putea gasi - care este autoarea ( sarah kane), care este piesa ei ( 4:48 psychosis) si apoi sa dau search in romana cu lorena lupu. Aici putin derutata, in gardianul zice ca a tradus textul impreuna cu tudor tepeneag ( fiul unui mare român parca ii zice in roman, parizianul ), in alta parte pe net apare ca traducatorul e un marian popescu , adaptarea a facut-o lorena cu regizorul si in final apare si ca in roman + ca lorena e asistenta de regie ( cea netrecuta pe afis, soarta de negru specifica debutantilor). Da, si partea cea mai misto, artista e maia morgenstern. Fac rau ca zic? Oricine putea afla. Nu muream daca nu aflam . pana la urma cartea este o sublimare, cum spune si naratoarea. Pana sa aflu ma gandeam daca nu e leopoldina balanuta. Dar da, naratoarea insista f mult pe aspectul actritei, pe succesul sau , se spune undeva si de aerele de hollywood ale vedetei ( e 2005, perioada in care se zvonea ca maia ar putea fi nominalizata la oscar pt rolul din filmul lui gibson). Am facut rau ca am spus? Nu cred. Si daca se stie ce, pana la urma e o carte frumoasa despre o mare actrita, despre un om deosesbit si despre fascinatia pe care o exercita asupra celor din jurul sau. Prin cartea lorenei, avem si noi acces - profanii - la lumea aceasta glamour. Vedem culisele, aflam cum se naste o piesa.

*eu daca zic maia morgenstern ma gandesc la scena cand isi pune picioarul pe masa in balanta, ma gandesc la acea scena scurta din omul zilei parca era in care atinge o tipa pe picior( se discutase atunci despre implicatiile lesbiene ale gestului). Pt mine maia nu e actrita de teatru. Am vazut-o in ingerul albastru , rol se pare semnificativ potrivit prezentarii din wiki. Incercat sa vad piesa aceea de doua ori. Nu mi-a placut, mi s-a parut ca mizeaza prea mult pe grotesc, pe ingrosarea liniilor. Nu sunt critic de teatru, spun ce am simtit eu. cu trecerea timpului si afland de aprecierile celorlalti am dat vina pe admiratia mea pt marlene dietrich, dar e fals, e o scuza tarzie. Atat, nu mi-a placut. Electrizeaza, dar nu se poate reinventa. ( da, sigur, m-am gasit eu sa dau sentinte, imi merit oprobriul public)

cartea a aparut la editura tritonic , in 2007

** titlul da , ca mi-am amintit, vezi pag 70 cand se descrie trupul actritei in timp ce face gimnastica: " un trup ca un instrument muzical deosebit de valoros, ma cuprinde gandul, o vioara stradivarius, capabila sa recepteze si sa emita cele mai subtile accente ale celui mai capricios rondo din lume". termen din muzica de aici comparatia dintre corp si vioara. dar e aici trupul ca modalitate de expresie importanta pt un actor sau e si atractia carnala ( da, iar ma aventurez) - pana la urma cititi intreaga descriere lunga, cu multe detalii si nu cred ca sunt departe de adevar intr-un fel sau altul.

regula

daca seara poti sa te tii de mana pe strada fiind asociate cu doua pitzi la plimbare, dimineata - la ore la care se merge la munca - se schimba totul. cand s-a urcat in tramvai am cam stat cu teama . se uita urat cineva in statie, am parut distanta, dar era ingrijorarea

luni, 27 iulie 2009

naomi - adevarata faţă?

in caz ca nu va uitati la lista mea de bloguri vreau sa va atrag atentia asupra unui blog f f f nou, al unei - dupa cat am inteles eu - vestite transexuale. tipa arata bine, scrie bine, oricum are ceva de spus intr-un spatiu in care cam bate vantul.

ma intrebam chiar cat timp va mai dura pana va aborda subiectul naomi si azi s-ar produs minunea aici.ce ma surprinde pe mine este faptul ca nu apare sigla de la youtube. ceea ce ar putea sa indice ca are filmuletul din surse proprii ( poate intre timp indreapta greseala)

diseara sunt eco

candva incercand sa mai inteleg si eu setarile de pe aici mi-am facut ordine prin articole, am zis s-o fac cat sunt inca putine. Ajuns la concluzia ca prea multe aveau eticheta personale si ca treb sa ramana la nr acela ca nu am chef sa imi plang suferintele pe aici. Mi-a zis o sora de blog ( ce super suna sora de suferinta asa) ca totusi ele au un sens , cica mai intra cineva si se recunoaste acolo si il ajuti. Sa zicem, nu pare convingator, dar mai stii.

ei si azi o sa cam abdic de la ce imi propusesem ( prima data conteaza ca dupa ... desi sper sa nu exagerez). Diseara sunt eco, adica ... diseara voi merge in parc cu cineva. De ce? Pt ca , ok, auzit eu ca cica doar pitzi se tin de mana pe strada, dar eu tinut cu ea de mana pe strada si ma durea undeva ce fel eram considerata. Ea zis insa ca daca te vede un cunoscut/coleg/vecin/ruda ( poate de ai tau, m-am gandit eu), si ieri dupa zile de nevazut era sa ma lipseasca si de acest elementar , banal, stupid de banal lucru. Din fericire, chipul meu destul de expresiv mi-a venit in ajutor si lucrurile s-au intors la normalul asa cum il vad eu.

mers la o terasa. Eu facut cum mi se pare mie normal , nu? Adica asezat langa ea. Ea zis dupa ca mai erau doua tipe in fata noastra, nu le-ai vazut? Nu , si as fi adaugat , eu eram atenta doar la tine. Eh - continua ea - tipele alea s-au asezat fata in fata, doar noi stateam de aceeasi parte a mesei. Well, is it me or something is really - but really stinky in here???dar sa mergem mai departe: stam noi la masa si ne tinem de maini, nu jucam cu degetelele si pus mana pe picior - nimic scarbos ( pipaiala in public) nu va inchipuiti prostii - doar se odihnea mana acolo in mod natural. Mie chiar mi s-a parut natural . si totul era ok. Da, dar cred ca eu nu sunt ok, pt ca la sfarsit ma pune sa promit ca nu vom mai merge niciodata la o terasa. Asta pt ca eu m-am scapat si am zis : dupa atatea zile in care nu ne-am vazut as fi dat toate discutiile astea pt un sarut. Si ea a raspuns, da ? eh , atunci nu mai mergem la terasa, tu ai vrut aici, de acum incolo mergem doar in parc. Si ne-am strans si mana barbateste ( mai ramanea sa ramanea sa semnez cu sange).

De aia voi merge in parc diseara. Da, vom astepta intunericul ca sa putem sa ne pupam. Kkt. Poate ar treb sa fiu fericita ca nu sunt tufisurile , ci doar o banca. Si e si mai misto cand langa tine sta un cuplu straight si mana aluia framanta tzatzele aleia si tu stai si astepti intunericul ca sa poti macar sa o tii in brate. Yuppy , i cant wait !

Ma gandesc deja sa imi schimb garderoba. Ce sens mai are sa ai rochite ? sa le pui doar sa te uiti in oglinda si sa mergi la serviciu? Pai eu vorbesc acum de haine de iesit afara, nu de mers la munca. Da, acum treb sa imi iau ( sper ca nu trening !!! ) bermude cred ca li se zice, pantaloni din aia trei sferturi, adio tocuri - expadrile , tenesi ( cred ca am niste tenesi jerpeliti pe undeva), bocanci cred ca nu se mai poarta. De oja nici nu mai poate fi vorba, asta ar fi culmea oja si tenesi. Deja am inceput sa port intens papucii cu talpa joasa, aia cu care de obicei merg sa iau paine sau sa arunc gunoiul.

Si ce ar mai urma? Un sac pe mine? Ma bucuram la inceput ca dupa 10 ani am renuntat la sutien de dragul ei, acum - nu prea mai imi pare o idee buna. Deja de ieri l-am pus la loc. Nu ma deranjeaza , am mai jucat jocul asta: suntem ca doua piese , treb sa ne tocim pt a ne potrivi, dar schimbarea la mine e nitel cam prea mare. Prefer muntele parcului. Nu cred ca e rusinos ce simt eu .

Si am decis ca sa las naibii toata lamentatia asta si sa pun mana sa fac putin curat pe aici, macar sa fie decent ca maine o bag in casa. La film - minti murdare! Chiar va fi un film ! ( si nu, nu film din ala, nu stiu - o comedie, un ice age 3, asta daca nu o fi prea comedie pt cat de profunda e ea, câh). sigur aici nu ne va mai fi mereu teama ca nu stiu cine ne vede si se uita urat la noi - precum acel cuplu de heteroi de la masa de alaturi care se tot ranjea la noi. Dar - caci mereu exista un dramatic dar - inca mai e ceva drum pana ne vom cunoaste. Si da, asa cum ne intelesesem de la inceput - eu sunt cea care tine frana.

Oricum tot mi se pare de cacao totul, prefer cinematograful, teatrul, plimbarile( nu in parc, pe strazi - bulevarde), dar ok, e cald, am aer conditionat, m-o reprezenta si casa mea , treb sa te zgarie motanul meu - poate si astea sunt parte din mine, insa as vrea sa nu devina o obisnuita, o chestie casnica.

* o sa pun repede un articol din ala seriosul ca sa nu citeasca nimeni ce tampenii am scris acum. Ah, si wannabegay, daca treci pe aici, ia mai intreaba o data de ce oare partea de curtare nu prea tine mult la gay. Pt ca nu prea ai cum sa faci curte cand esti limitat la spatiul privat !

citat aproximativ:
ea1: si iarna ce facem?
ea2: iarna mergem la tine
Corul : si iata cum tot agatamentul acesta e sezonier, adica depinde al dracu de anotimp, de vreme

** si daca diseara ploua? cica ii plac fulgerele

miercuri, 22 iulie 2009

panza de paianjen - pledoarie pt un alt fel de canon

Incep sa cred ca nu ar fi o idee rea daca as gasi timpul sa trec prin librarii. Cartile prin colet postal sunt ca oul cu surprize. Stat 1 ora coada la posta , descoperit ca nu are primele 16 pagini cartea. Iesit din fire, calmat nenea de la editura ( scuze inca o data ca am facut urat), trimis alta carte - de data aceasta intreaga. Sa va mai spun ca am dat triplu fata de pretul cartii cand se vindea cu un anume ziar? Nu e vorba de bani, dar neah, cum naiba imi ies mie asa ... daca ar fi sa fac un pas sa ajung undeva, eh, nu - cine ? eu? pai eu as lua-o mult, mult ocolit, cu stat si gandit, e alba, e neagra, e maro, e kknie in dungi si apoi una la dreapta si una la stanga si hai ca deja m-am plictisit si v-am plictisit. Sa trec direct la subiect.

Stiam de cartea cellei serghi si o cautasem mult timp. Nici la anticariate nu o mai gaseai. Era o nevoie pe care cei de la acel ziar ( habar nu am cotidianu sau jurnalul cred ca era, sau adevarul, whatever) au speculat-o. si bravo lor, acelasi lucru l-a facut si florin calinescu la televiziunea lui difuzand filme vechi romanesti sau rusesti, de care stiam din auzite, la care faceau cei dinainte trimire , dar pe care nu le puteam gasi nicaieri. So, ideea conteaza.

Candva am colaborat cu o regizoare si vroia tipa neaparat scriitoare, femei - mirosea ea ca e o miscare care ar avea priza la public. Vorbit de literatura romana, ca sa fie hortensia. Zic, ok, dar atunci sa fie hortensia de dinainte de sburatorul. Sa fie 'femeia, in fata oglinzii' , sa fie ' fecioarele despletite'. Si incercam eu acolo sa ii argumentez de ce si ea repede ca nu, nu sa fie concert ca se vinde. Ii zic calm ca nu mai e deloc hortensia in manual. Ca a mai ramas doar simona popescu ratacita parca printr-un manual sigma de a IX-a si poate ioana parvulescu pe la impresii despre perioada interbelica, cumva tanaseasca pe la teoria literara, dar ma indoiesc. Mai are sens sa amintesc de blandiana? E de mult expulzata din manuale ( nu sustin ca ar fi fost valoroasa, nu despre asta discut aici).

Cand eram in liceu facusem o obsesie pt hortensia. Tot ciclul hallipilor si tot ce imi pica prin mana. Incercam cu disperare sa ma regasesc in ea. Sa vad cum priveste o femeie lumea. Si nimic. Stiti celebru pasaj cu tbc-istul care isi urmarea suflul bolnav prin plamani ( maxim parca se numea- verificat , maxentiu), nobilul de carton? Eh, pasajul acela laudat pt arta s-a descriptiva, pt finetea detaliului si prezent peste tot ca reprezentativ pt scrisul autoarei - acel pasaj pe mine m-a oripilat. Si peste ani am inteles si de ce. Lovinescu ! cititi-o pe hortensia in romanele, lucrarile dinainte de influenta lui lovinescu si veti descoperi altceva. Da, poate era ... vaga in exprimari, poate ca era mult prea impresionista, gasiti-i ce defecte vreti si probabil vor sta in picioare, dar pt mine e aceea este autentica hortensia. Ce a urmat e un monstru, o femeie barbat , o femeie care incearca sa fie ce nu e si devine ca un student la medicina disecand un cadavru.

Aplicarea unei critici masculine asupra unei literaturii feminine a avut acest efect. Se da un critic literar care dupa mine are mari probleme in proprietatea termenilor. El zice ca o caracteristica a romanului modern e obiectivitatea. Proust nu e obiectiv, romanul modern se liricizeaza , e profund subiectiv. Hortensia din primele romane e femeie, e cat se poate de subiectiva, poate in cheie minora, poate nu e valoroasa, dar e EA si era ceva interesant acolo. Pacat , f mare pacat!

O sa imi spuneti ca iar am divagat, nea - nea, aici va inselati - tocmai mi-am construit o demonstratie. Da, cartea cellei serghi nu e cine stie ce. Citind-o mi-a amintit f tare de 'patul lui procust' - aceeasi tehnica a jurnalului, aceeasi urmarire a unei povesti din mai multe perspective ( sa vad daca imi mai amintesc : pluriperspectivism, tehnica reflectarii poliedrice - deci cei care ati scapat de bac, nu ma injurati, mai bine opriti-va aici). Ce mai imi aminteste de camil in romanul acesta? Socialismul - dar era un curent de opinie printre intelectuali atunci si era ca socialismul din franta ( un ideal, nu ce a devenit). Personajele m-au enervat rau - dar f f f rau. Exista o ileana dima care e fata stearsa, bogata, naratorul din prezent, cel care citeste scrisorile dianei ( tehnica jurnalului raspandita in epoca). Eu as fi vrut ca ea sa fi fost alter-egoul scriitoarei si am sperat pana la sfarsit ca asa va fi. Trebuia sa imi indice fragmentul din jurnal de pe coperta a 4-a - dorinta cellei serghi de a fi o anais nin in literatura romana - ca nu. Diana - fata dupa care toti barbatii din carte si din societate suspina e copia in fictiv a autoarei. Se barfeste de altfel ca, pana la batranete, cella punea pe cartile sale aceeasi poza cu ea la 16 ani. Barfe, rautati , barbati ! ( hi , hi) . pana la urma ce e asa rau in a fi mandra de tine, in a scrie o carte in care te ridici pe tine in slavi, in a-ti imortaliza frumusetea adolescentina - asta dincolo de ridicolul situatie? Fiecare scriitor e dumnezeu in cartea sa.

Eh si acum ajung la fondul problemei. Recunosc ca nu m-am recunoscut in aceasta carte! Ca au fost f dese datile in care m-am intrebat ( nu ca ar fi prima data ) : cine naiba le invata pe fetele astea toate jocurile astea ale 'seductiei', jocurile in general cu dus si intors, cu eu vreau dar ma fac ca nu ca sa vad tu vrei, dar cat de tare vrei si tot asa. Le invata mamele? Le au in sange? Si daca da, ok, stiu ca nu sunt normala, dar in pusca mea, macar atat vroiam si eu. ca de multe ori stau si ma uit si ma uit si ma mir si nu inteleg nimic. Apoi descrierile alea luuungi , paote poetice, dupa mine plictisitoare, ale marii , ale nisipului cu atat de multe epitete, adjective si ce or mai fi. Neah, nu , nu mersi !

Deci personaje nu, descriere peisaje nu - dar o fi problema la mine, deci nu critic, doar ca nu mi-au placut mie. ar fi ceva in descriera contextului social si poate chiar si politic interbelic. eu am zis de multe ori ca daca ar exista reincarnarea si ar trebui sa ma reincarnez tot in tara mea, as alege perioada interbelica. Si apoi felul in care cella reface lumea aceea mondena, din perspectiva unei femei ... Ah, in postfata autoarei zicea ca ea l-ar fi sfatuit pe camil ce imbracaminte sa puna personajelor sale in ultima noapte si patul. Mi s-a parut interesant de retinut.

Altfel - povestirea unei femei care tot cauta sprijinul in barbati - tatal, sot, iubiti - apoi nu poate sa se adapteze la singuratate cand nu e capabil sa duca ruptrua pana la capat si gaseste gaseste implinirea in socialism si ajutorarea celor saraci - nu mi-a placut, nu m-a convins. Diana ( era sa zic cella) e o femeie puternica, moderna in masura in care face o facultate, profeseaza si se intretine singura, apoi ii ajuta si pe ceilalti. Dar diana e si o femeie inca prinsa in elemente ale traditionalismul, conservatorismului care nu i se mai potrivesc. Si poate aici e drama personajului. Vrea sa fie ea multumita si nu prin familie ( sot ) si ajunge sa se cheltuie prin impresii de iubire, autosugestii. Analiza psihologica - atat cat exista - mi-a placut. Poate e mult spus analiza psihologica, dar avantajul jurnalului e ca este autentica acesta privire din interior a propriilor trairi. Avem vreun alt roman in lit rom in care un personaj (feminin) sa isi analizeze sentimentele in timp ce este in mijlocul evenimentelor care o transforma? Eu nu stiu sa fie altul. D-na T e produs al unui barbat, pt mine conteaza!

romanul ar fi trebuit sa se termine cand personajul isi descrie singuratatea. Poate e trist acest final, dar era mai bine asa. In singuratate si-ar fi gasit puterea, caci personajul nostru se cheltuie definindu-se prin raportare la ceilalti. Dar nu, cella se intalneste cu rebreanu ( camil era ocupat ) si "maestrul" ii pune mana pe umar cum i-ar fi pus dumnezeu mana in cap si ii zice : esti o scriitoare ( si te-am facut om) . dar ii mai zice ca sa nu publice cartea , sa o lase sa dospeasca 1 an . de ce? Pai el scrisese "marele roman" , epopeea , primul mare roman modern ( modern prin structura - adica bre, la inceput de secol 20 noi avem primul/ intaiul/ I/ numero uno roman legat, coerent !!!) - ion in 14 ani , si ea vrei sa scrie roman din impresii? Pai stai acolo si chinuie-te, macelareste-ti propriul roman. Si da, normal ca s-au intamplat lucruri care au facut-o pe autoare sa schimbe finalul, sper ca nu sa macelareasca cu totul romanul. E perioada marilor miscari ideologice, cella e evreica, e normal sa adere la socialism ( nu sariti, dar asta e adevarul: socialismul inseamna dincolo de ras, origine sociala, sexuala si asa mai departe) ca doar nu era sa fie cu nazistii. Si uite asa avem un final oribil , angajant care i-a facut mult bine autoarei cred in perioada comunista , un final gaunos, intr-un limbaj de lemn.

Concluzie? efectul majoritatii( rebreanu si lovinescu ) asupra minoritatii (autoarelor noastre). Nu il puneti pe camil la gramada. Stiu ca v-a picat la bac, dar nu e vina lui. el ofera poate cel mai frumos personaj feminin din lit noastra. El aduce prima doamna de la noi -dna T, el aduce prima femeie deschisa la minte care cumpara un prezervativ. Asta e misto final de postare - final cu prezervativ. :D

* lovinescu are insa meritul de a fi fost neutru intr-o lume antisemita ( mai are sens sa ascundem acest lucru cand vorbim de per interb?), se poate sa fi fost si el anti in convingere, dar la sburatorul nu se faceau diferente de acest fel - si da, a promovat si femei, dar ... supunandu-le unor criterii masculine
** poate voi gasi si timpul si rabdarea candva sa vorb despre literatura centrata pe vesnicul , arhi-cunoscutul dead white men care la noi inca e in vigoare ( mai putin dead, dar doar ca sa acopere niste ani, nu pt ca ar fi convinsi de valoarea acelei literaturi) , poate candva ar fi timpul sa se puna accentul mai mult pe receptorul care poate fi femeie, tigan, gay sau orice alta minoritate ( povesti, visez, bat campii, stiu, in another century maybe)

vineri, 17 iulie 2009

jurnalul meu de lesbiana - medeea iancu

Odata cu coletul cu gandurile unei lesbiene, am mai luat si alta carte, nici macar nu stiu daca merita sa scriu despre ea. Ma gandisem ca daca tot ma consta trasportul indiferent de nr de carti , de ce sa nu ma si amuz. Eh si asa m-am trezit cu "jurnalul meu de lesbiana" de medeea iancu, cu un subtitlu f pompos " sau despre fenomenologia imaginii".

Deci sa nu va fie mila de mine, cartea alexandrei toader mi-a luat cam 2 ore/ 2 ore jumate. Iar cartea asta maxim o ora. Daca scrii lesbiana pe coperta vinzi. Poate nu f mult, dar tot vinzi ceva. Adica ai un oarecare target ( de gang).

Cartea medeei iancu e o mare amestecatura: de pretentii filozofice , de fragmente de jurnal ( in care nu stiu care e partea lesbiana ca ea e cu una heloise in care incearca sa se regaseasca si iubeste pe unul de 47 de ani si isi aminteste de alt iubit ), de critica de teatru si de film, de teorie teatrala ( desi cam mult spus), fragmente de vise haotice avangardiste , daca nu ar fi doar pur haotice, descrieri ale unei lumi ce traieste in instinctual ( deja eu sunt imuna dupa vulgaritatile fracturistilor). Si toate acestea in doar 60 de pagini cu scris f spatiat. Draga medeea, daca nu vine inspiratia, daca nu ai nimic de spus, nu te forta.

Da, si mie mi-a placut amelie poulain, ca altceva in comun cu acesta carte nu am gasit.

* si parca era don juan, eu de dom juan cum il ortografiaza medeea nu am auzit

so, e mai mult o carte de citit pe dunga, de rasfoit, are si poze, dar daca iti pui prea mult minte cu ea iti ramane mintea-n cruci

pasiunea

Romanul lui jeanette winterson nu mi-a devenit drag de la inceput. Dupa vreo 20 de pagini de omorat gaini deja renuntasem. Prezentarea autoarei ca semanand in felul de a nara cu marquez nu m-a convins. Comparatia acesta am intalnit-o prea des. Apoi am gasit o asemanare a ei cu ishiguro sau kawabata care m-a facut sa ii mai dau o sansa. Eh si nu regret, chiar deloc. Nu stiu ce o fi fost in mintea mea de oi fi luat cand a fost oferta aceea cu 3 carti si platesti doar 2 atatea scriitoare. Stiu insa ca am stat o ora pana am decis.

Romanul lui winterson are loc in timpul razboaielor lui napoleon si urmareste destinele unui barbat si al unei femei. El e francez si se inroleaza in razboi pt gloria frantei, pt ca il adora pe napoleon, nu se precizeaza exact pana unde merge iubirea tanarului pt napoleon. Ea e venetianca si pasajul dedicat ei, desi ocupa o mai mica parte in carte, mie mi-a placut mai mult.

O cheama villanelle. E roscata si ii place sa se imbrace in haine barbatesti . imparte cartile la cazino. Se indragosteste de o femeie casatorita. incercand sa o uite, accepta casatoria cu un barbat care o doreste mereu imbracata in haine barbatesti.

Destinele celor doi - henri / francezul - si venetianca se vor intalni in timpul campaniei dezastruase in rusia. Ea fusese vanduta ca prostituata pt soldati de catre sotul razbunator, el dezerteaza pt ca nu mai crede in idolul sau.

Mi s-a parut totusi ca dincolo de artificiile narative, de povestirea destinelor celor doua personale ale caror destine se intersecteaza chiar inainte de a se cunoaste, care se intalnesc pt a se distruge reciproc, dincolo de toate acestea, talentul lui winterson sta mai mult in povestirile scurte, acele miniaturi pe care le vei tine minte si mult dupa aceea si poate nici nu vei mai stii de unde pornesc:

Ø Cum s-au cunoscut parintii lui henri = mama credincioasa fuge de familia ce o destinase unei casnicii de convenienta pt a se putea calugari si apoi ... apoi ... oh, eu nu am talentul lui winterson ( dar povestea aceasta mi-a amintit de 'gura satului' nuvela lui slavici, poate cea mai frumoasa poveste de dragoste din lit rom , stiu ca mie mi-a placut f mult cand eram adolescenta, era telenovela mea :) ) pag.20
Ø Povestea preotului irlandez raspopit, cel care vedea o femeie goala la mari distante ( eh, eh, aici abia am facut eu ochi), cum la plangerile enoriasilor, episcopul a studiat cazul si l-a imbatat pe preotul ce s-a dat singur de gol ( un fel de combinatie intre ochila si voyerila). cand mai merg spre sala si merg ceva drum pe jos si o tipa se uita la mine pt a-si confirma frumusetea eu mi-as dori asa sa fiu un fel de x-ray man, damn treb sa ma uit la desene sa imi gasesc un idol cu puteri din astea de a vedea dincolo de haine. pervert! si culmea, si eu le zambesc lor, dar 'ele nu stie' ce e in mintea mea (hi, hi) pag.34
Ø ,, fericit e un cuvant pt adulti. Nu-i nevoie sa intrebi pe-un copil daca este fericit, asta se vede. Copiii sunt sau nu fericiti. Adultii vorbesc despre fericire pt ca de cele mai multe ori nu sunt fericiti. Sa vorbesti despre asta e ca si cum ai incerca sa prinzi vantul."p.40
Ø povestea omului care ajuta pe toata lumea si sotia era puterea lui, desi era stearsa si nimeni nu o observa. dar cand sotia a murit, omul s-a stins. 'Ea era dumnezeul lui si asemeni lui era nebagata in seama' pag.42
Ø povestea degetelor palmate si a luntrasilor care merg pe apa , da, mi-a amintit de scriitorii sud-americani. p.70 descrierea venetiei ca loc in care se schimb strazile, apar si dispar case si care are drept zi- noaptea, in care totul e permis caci e orasul podurilor, al spatiilor neutre (78)
Ø cea mai frumoasa poveste = inima pe care a dat-o, dar la propriu iubitei, cea care ti-o poate prinde pe veci daca ti-o tese intr-o broderie, asa cum iti fura imaginea daca te picteaza. Povestile acestea cu furtul le stiam, cu tesutul si pictatul. (154)
Eram la nunta verisoarei si am fost pusa sa dorm cu bunica. Si tot ce ne-au dat sa ne invelim era o covertura din aia cu rapirea din serai, mai curand gen covor. Si eu nu puteam dormi si am gasit o carte in care un baiat de acolo din nord se indragostea de o ondina si fata ii spunea cat de mult ma iubesti, si el i-a zis ca ti-as da inima, si ea atunci chiar i-a smuls inima si asa s-a terminat povestea. Si m-am speriat caci nu mai continua , acesta era sfarsitul si apoi chiar nu am mai putut dormi. Si cand am incercat , am crezut ca a murit bunica pt ca sforaia ce sforaia si apoi parca nu mai respira. Si am sculat tot familionul ca a murit bunica. Povestea acesta m-a urmarit mult timp... chiar poti da inima. Dar o poti recupera? Ar fi asa de simplu sa mergi , sa o furi, sa o pui la loc cum face henri .
Ø 184 e pt mine. ' cand pasiunea vine tarziu in viata, este greu de indurat'. Mizezi totul pe un viitor nesigur/ traiesti clipa neasteptand nimic de la viitor / traiesti cu regrete ignorand ce simti.
Ø "se spune ca iubirea te inrobeste, ca pasiunea este un demon si ca multi s-au ratacit din prea multa iubire.stiu ca este adevarat, dar mai stiu si ca fara iubire, bajbaim prin tunelurile vietii noastre si nu vedem niciodata soarele" ( asta sa o pui pe o cartea unei tipe asa ca sa ii rupi inimioaraaaaaaaaaaa)

citatele si trimiterile se refera la editia din 2006,ed. Humanitas.

intersectari

inceput sa citesc anais nin - incest. Realizat ca e volumul doi din jurnalul ei, realizat ca vazut o ecranizare a acelui prim volum candva de craciun sau era anul nou, si eu incercam sa ma concentrez asupra filmului, frumusetea ce intriga a mariei de medeiros, asta in timp ce raspundeam de complezenta unui fat-frumos karatist ce incerca sa ma convinga cat de importanta e vointa, mai importanta decat forta intr-un meci ( nu avea el idee cat de mult imi exersam eu vointa cu el in acele momente).

Si dupa 10 pagini in care autoarea tot vorbea de importanta ei in cuplul henry miller - june , mi s-a acrit de atata narcisism si am zis ca ar fi frumos sa vad acel film cu adevarat. Si in timp ce il downloadam, am vazut pe desktop zacand de ceva timp un film in patru episoade - portrait of a marriage . prea lung, il lasasem la urma, miniserial britanic de televiziune nu imi retinuse atentia.
Recunosc ca mi-a trebuit efort sa urmaresc filmul si din plictiseala cand treceam de la un episod la altul am cautat pe imdb. Aflat ca la baza filmului sta o autoare, ca e un film ce reda o poveste de iubire reala dintre doua scriitoare britanice ( cum ne mai amuzam stand in pauze langa ferestre calculand cati regi gay si cate scriitoare lesbi sunt la britanici)

Si iar trecand de la un episod la altul ( sunt doar 4, deci nu va fi asa lunga povestea mea), am citit biografia celor doua. Mai ales a personajului principal. vita sackville - west nu a aparut niciodata in prea lunga lista de autori britanici. Nu am auzit niciodata de ea. Am ascultat cel mai important poem al sau, the land si nu am fost impresionata. Poate chiar nu e o autoare importanta in lit engleza, poate ca viata ei a lasat mai multe urme.

Miniserialul acela urmareste iubirea dintre vita si violet, din cate am putut sa imi dau seama iubirea asta nu a durat f mult , 4 ani maxim , dar a fsot de o intensitate ce a distrus totul in jur. De aceea e considerata cea mai importanta iubire din viata vitei . plus scandalul pe care l-a provocat in epoca. Filmul am zis ca m-a plictisit si doar pt ca alternativa era sa muncesc am reusit sa il vad pana la capat. Dar si cand a ajuns la punctul maxim de tensiune , uh, atata tensiune izbucnind brusc, mentinerea tensiunii, sublinierea imposibilitatii de a iesi din acesta stare, m-a luat, recunsc, prin surprindere.

Biografia vitei sackville-west e destul de interesanta. Toata viata a fost casatorita cu un singur barbat. Ambii bisexuali , in interviurile tarzii era evident ca tin unul la celalalt, si in film apare ideea aceasta. Am uitat sa zic, la baza filmului sta un roman scris de unul din fiii vitei. So, da, tineau unul la celalalt cei doi soti, dar ... o fi mintea mea bolnava, o fi fost chiar intentia regizorului ... cei doi soti par mai curand prieteni f buni, casnicia lor e bazata pe respect. E singurul lucru stabil in viata lor. Nu e pasiune acolo. Ii uneste mai curand pasiunea pt gradinarit, bisexualitatea, trecutul comun.

Viata Vitei ( pleonastic, nu?) e un roman : iubirea de la 7 ani pt o fata mai mare decat ea, iubire ce a durat 14 ani si mai ales scurta relatie cu virginia woolf si multele, multele femei ce au urmat dupa. Poate relatia cu woolf e cea mai importanta contributie a vitei in literatura britanica. Nigel nicolson - fiul care a scris biografia vitei - spunea ca Orlando este cea mai lunga scrisoare de dragoste din literatura engleza ( scrisoare prin care virginia isi declara iubirea fata de vita). Si chiar si virginia woolf recunostea ca romanul o are ca sursa pe vita, dar e drumul invers , barbat ce devine femeie.
Citit cartea Orlando inainte sa apara in materia de studiu ( ca sursa pt postmoderni) stiu ca scrisesem si ceva in jurnal, ma derutase, stiam dinainte despre ce era vorba, dar felul in care era scris... apoi a urmat examenul in care ne cerea sa recunoastem dintr-o singura fraza autorul si cartea si mi s-a facut sila de toata literatura lor, nu pt ca am avut restanta, ci pt ca mi se totul prea absurd. Si da, era si 'valurile' pe acolo ... candva voi reciti orlando

filmul lui sally potter cu tilda swinton ( oscar pt rolul avocatei lipsite de scrupule in michael clayton) vazut iar , dar candva voi face efortul sa reiau totul in paralel acum stiind si despre vita

Si atunci cred eu ca intalnirea intre anais nin/ filmul henry si june, pe de o parte, si filmul portrait of a marriage/ biografia vitei sacket- west/ orlando - virginia woolf/ sally potter - tilda swinton, pe de alta parte - nu e intamplatoare.

Si apoi am mers si mai departe: in acelasi an cu publicarea lui orlando si in contextul scandalului legat de viata trepidanta vitei, apare romanul the well of loneliness de radclyffe hall. Well, romanul virginiei woolf a scapat pt ca era stilizat, cel al lui hall nu pt ca era prea direct. Dar si procesul ce a urmat a facut mai multa reclama cartii. cele doua autoare lesbiene, virginia woolf si vita sackville -west ( da ce lung nume mai are !!), au fost chemate ca martore la proces, inca au preferat sa nu fie implicate. eu nu prea stiam povestile astea si mi-au placut.

Anul era 1928. dea, si eu sunt in 2009 si nu am gasit nicaieri cartea asta, the well of loneliness. Nici la o librarie de vinde carti in engleza, nici la noi tradus . ah stiati ca acceptul are biblioteca? Are ceva carti pe acolo si banii pt abonament nu sunt cine stie ce. Asta pt ca auzisem eu discutii legate de aparitia unei reviste gay, well, o biblioteca mai bine dotata pe mine nu m-ar deranja.

*scriu fara sa ma mai opresc, pun linkuri cu gramada ( care bineinteles nu merg in mare parte), ce bine ca inca nu stiu sa pun filme sau trimiteri pe youtube. so, i'm my own best reader

un nume ce nu poate fi ortografiat corect pe tastatura unui român

din declaratia fiicei sale, Marie-France Ionesco - eugen ionescu nu se mai numeste asa, ci eugene ionesco ( cu accent care nici nu exista pe tastatura unui roman, chiar si daca trec pe diacritice). Aha si acum ce urmeaza. Adica , autorul acela dramatic pe care l-am studiat in a 12-a la autori romani din diaspora nu mai exista?

Cica nici sa nu mai apara piese ale lui ionescu ( na, ca eu tot asa il scriu) in limba romana ca la noi totul se trasforma in circ. in loc sa fie cerc de dezbateri cu critici literari si ziaristi si regizori, la centenarul ionescu se urmarea reprentarea acelora piese pana la epuizare in toata tara. Ce sa spun, da, asta e modul nostru tembel de a celebra un autor...

Si ionescu, popescu, -escu e roman. Adica si in filmele straine cand vor sa introduca un criminal roman ii pun sufixul -escu la nume. Si daca il deranja atat de mult originea lui de ce nu si-a schimbat numele? Pt ca devenise deja celebru ? pt ca nu se astepta la succesul ' canteretei cheale'? pt ca poate tocmai acest nume de care i-a fost apoi rusine, cum si-a negat si originea partial romana ca autor, l-a facut celebru, l-a facut poate altfel in multimea de autori francezi.

Nu cred ca e rusinea ca are rude mai sarace. In jurnal sau spune ca se simtea exilat in romania. Ca s-a simtit mintit si pierdut in bucurestiul care nu avea nimic din frumusetea parisului, ca a urat sistemul de invatamant din tara noastra, ca a facut tot posibilul sa plece de aici.

Doare al naibii si fiica dramaturgului stie asta si spune in finalul scrisorii sale. Si am incercat sa inteleg. Si apoi am zis, well, daca si mircea eliade si cioran erau partial francezi sau germani sau orice alta natie occidentala ar fi facut la fel? Sursa adevarata a deciziei lui marie- france ( era sa scriu deciziei mariei) , dupa cum sustine presa ar fi - ca s-ar teme de alte noi asocieri dintre extrema dreapta si numele tatalui sau. ,, cinci piese scurte" in regia lui dabija la teatrul odeon interpreta rinocerii ca o metafora a regimului antonescu. mergand pe aceeasi logica, autorul ' profetismului romanesc' probabil s-ar fi dezis de romania -mai ales ca la el nu e loc de interpretare- de vreme de asocierile din trecut puteau sa ameninte prezentul omului de stiinta si al profesorului universitar.

Si eu ce fac cu volumul " nu" de eugen ionescu? E scris in tara, si e poate cea mai interesanta carte de critica literara de la noi. Pai , maria - francesca, sa vad daca am inteles corect: eugene ionesco ala e autor de piese de teatru francez, dar eugen ionescu e un autor roman cand a scris orice altceva in afara de dramaturgie. Logica fiind ca " limba este patria unui autor" . ma bucur ca mircea eliade si-a scris fictiunea in romana, altfel cine stie cine se trezea dupa moartea lui sa ii caute prin jurnale.

Cunosc atatia oameni care se mandresc cu originea lor straina -e poate parte din cautarea noastra de a ne distinge intr-o masa: pustiul care spune ca e francez dupa bunici de parca ar fi un titlu de onoare, el nu e roman - e francez; homeless-ul derutat, mai mare decat mine, om fara capatai , care se lauda ca e ' broscar' . si oameni ca astia deseori incep o propozitie cu ' romanii sunt...' sau o termina cu ' mama lor de romani', uitand ca si ei sunt romani in mare parte. Eh, eu nu am avut succesul asta. eu am auzit " rusi imputiti" cand nu gasea sonorul original la filmul" mongol" ,ci doar dublarea rusnaca, eu am auzit ' bulgarii au ceafa groasa'. E mai usor sa jignesti cand originea e in est, asa cum e usor sa te consideri superior cand originea e in vest.
scrisoarea fiicei lui ionescu Da si eu am fost indocrinata in scoala ca ionescu are originea in caragiale si nu stiam despre ce scrisese el in jurnale ( seamana putin cu povestea cu petrache poenaru si romania e buricul pamantului - noi am inventat tot inaintea celorlalti).

* pe vremea lui ceasca, noi citeam rinocerii ca pe o şopârlă pt regimul ceausescu, fiind evident ca e o trimitere spre orice fel de regim totalitar ( iar amintirea aceastei evadari dintr-o perioada in care nici nu puteai sa respiri nu imi poate fi anulata )

joi, 16 iulie 2009

filme - Fire / Desert hearts / Aimee and the jaguar

Da, toate trei ! si repede pana nu uit si putinul pe care il mai tin minte.

Incep cu cel mai slab : desert hearts. Cine (cine o fi ala nu stiu) imi urmareste blogul, stie ca eu m-am mai plans de filmul asta ajungand la asocierea dintre filme proaste si pornace ( bine ca de pornace nu am mai scris hi hi, ho ho).
Din filmele astea eu retin asa niste replici de mare valoare precum: tu poate oi fi in trecere pe aici , dar asta e lumea mea .replica ce are o foarte mare utilitate in multiple ocazii. e atat de seaca incat mie nu imi cocea mintea sa o scot. Dar poate deveni salvatoare in situatii in care eu in general las tacerea sa sublinieze penibilul situatiei.
Eu cred ca le-au placut celor care au ridicat in slavi filmul scenele de erotism. mda, imagini, nu au profunzime totusi, nu transmit nimic.

Fire ( deepa mehta) - iar un film apreciat. Depinde mult si de cel care vede filmul. Nu ai cum sa nu fi subiectiv in aprecieri. Ei bine, in acest moment, eu -cea care sunt in acesta clipa, cea care incerca sa isi aminteasca impresiile de dupa vizionarea filmului - ei bine , eu nu am fost impresionata. Da, mult mai profund decat multe filme americane vazute (nu ca ar fi si greu), dar acest lucru tine de o alta civilizatie, de un alt mod de a gandi raportul eu - lume/ceilalti. Vorbim aici de filme despre lesbiene. Or aici, legatura dintre cele doua cumnate apare pe fondul neglijarii lor de catre soti ( unul pt ca nu poate renunta la fosta iubita, altul pt ca religia nu ii permite sa fie tandru cu sotia sterila). Se poate sa se intample sa revad acest film si sa ma impresioneze atunci, acum nu a rezonat.

Aimee and the jaguar - placut filmul. Si e incorect ca nu i-am putut acorda poate atentia cuvenita. E un film german si a fost greu sa il urmaresc cu o subtitrare engleza care nu era nici bine sincronizata . subtitrarea mergea mai repede decat sonorul. De multe ori a treb sa revad pasaje din film pt ca nu tineam pasul. Se poate sa fi obosit, o fi si lipsa de exercitiu, dar am mai vazut filme straine /franceze cu subtitrari . bine, cele franceze se bazau mai mult pe imagini poetice, acesta german are valoarea mai mult in schimbul de replici dintre personaje.
De ce mi-a placut mie filmul? Pt ca porneste de la un dat. Ai un personaj feminin - lesbiana evreica , jurnalista - care e deja format. Nu sta nimeni sa discute de ce este asa si nu altfel. Si ai alt personaj - sotia germana , rasista - care e in devenire. Un personaj puternic care fascineaza si un personaj slab care , prin iubire , isi schimba statutul. Daca pana si eu am putut pricepe sau sa ma las cumva impresionata de pasajele de erotism, credeti-ma ca merita. Nu e vorba de nuditate, nici nu mai imi amintesc daca erau goale tipele: e pasajul in care aimee ( nemtoaica) zice: tremur si the jaguar ( pseudonimul evreicei) raspunde: si eu, facem un concurs de tremurat. E frica de lucruri care isi scapa de sub control. Si a fost surprinzator pt mine sa remarc asa subtilitate intr-un film german.

* fara nicio legatura, motanul meu treb castrat , are toate semnele ca a ajuns la maturitate: miauna, e agitat, strica tot ce intalneste in cale. am scris sub asediu .

gandurile unei lesbiene - alexandra toader

Cartea Alexandrei Toader a avut parte de destul de multa reclama pe net. Pe forumuri dedicate lesbienelor, pe blogul raţuştei vesele ( pseudonimul pt virtual al autoarei).

Primita pe net, de la o editura din iasi. Faina tanti de la telef, intai cu o voce asa plictisita daca vreau sa accept coletul. Eu zic da, ea brusc schimba tonul. Eu zic cati bani, ea zice nu stiu nici banii , nici nr de carti da' vreti coletu'? de-a dreptul memorabil.

Cumva grupata pe sectiuni, desi nu mi-am putut da seama intotdeauna care era subiectul comun, cartea alexandrei toader este un set de eseuri scurte pe teme care intereseaza comunitatea lgbt. Am remarcat f multe pagini despre religie, subiect care pe mine chiar nu ma intereseaza. Dar si acolo era frumoasa repovestirea pasajului despre distrugerea sodomei si gomorei. Se pare ca mai erau alte trei sate care au disparut - de aici intervine imaginatia autoarei - din cauza unei bombe nucleare. Asa a aparut Marea Moarta in locul celor cinci sate. Teoria ca in zona in care acum exista petrol ar fi fost un potop cum scrie in biblie imi e cunoscuta si se sustine cu date din stiinta, dar bomba nucleara pe vremea aceea ... e pura fabulatie. Bine, deseori sursele alexandrei toader sunt amuzante: Codul lui da Vinci si documentarele de la Discovery sau National Geographic ( parca la unul din aceste posturi se spunea ca isus era mai brunetel, nu cum apare in icoane).

Dar interpretarea biblica din perspectiva ei continua si acum devine amuzanta . Dupa distrugerea satelor in care erau pacatosii, au mai ramas pe lume Lot si fiicele lui. Si pt ca sa nu dispara lumea , semintia, fiicele isi imbata tatal si se culca cu el. Sex in grup, incest si alcool la un loc. Pai cum sa nu dai dreptate lui nenea ala de zicea in parlament ca e de preferat incestul homosexualitatii? Scrie si in biblie!!.

Alte subiecte, unul drag mie ar fi cel cu casnicia si homosexualitatea. Bine nu din perspectiva la care probabil v-ati fi asteptat. Nu la casatoria dintre persoane de acelasi sex, desi vorbeste si din acest punct de vedere. Nu. Femeile sunt crescute pt a trece din grija tatalui in a sotului. Parca inca am ramas acola, la perioada medievala. Simtim nevoia de a ne multumi parintii. parca nu suntem intregi daca nu apartinem unei familii , daca nu suntem soţii si mai ales mame.

Ce faci insa cand acest lucru nu corespunde cu cine esti tu? Mai bine va las sa descoperiti singuri cum trateaza alexandra aceasta problema incercand sa nu judece, pt ca nu exista cu adevarat "alegerea" cea mai buna. E usor de anticipat ce drum a ales ea de vreme ce are , in momentul scrierii cartii, o relatie de 4 ani cu o femeie. Asta apropo de faptul ca nu exista relatii cu vechime intre homosexuali in romania. Exista. Poate intrebarea se referea la barbati si acolo chiar nu stiu nimic. Dar intre femei se stiu cateva. Iata aceasta era cunoscuta si inainte de publicarea cartii.

Ar mai fi si problema homosexualitatii si internetului, dar de teama ca m-as putea incinge si spune multe tampenii pe moment ma abtin. Nervii mei nu sunt cauzati de lectura cartii , ba chiar as putea spune ca mi i-a mai temperat. There might be a light after all, but, neah, i dont think so ...

Referindu-ma doar la continutul cartii, un aspect nu mi-a placut. E o chestiune pur subiectiva cum e intregul comentariu de acum pe marginea textului. Pentru un hetero imaginea pe care o prezinta alexandra poate parea alb si negru . f des vorbeste -si nu doar in carte- de pilozitatea partenerei, de aspectul său mai barbatesc, exista chiar un pasaj in care este mandra ca aceasta poate repara chiuvete si schimba clanta. Autoarea se prezinta ca o papusa, delicata, sensibila, visatoare. La polul opus e partenera, o numeste chiar dominatoare. Eh, si apoi mai si spune undeva pe la inceputul cartii ca o lesbi, chiar si femme nu se deseneaza pe fata si nu foloseste rujul, bine o spune cu rezerve, dar ...alaturi de butch si femme exista multe alte nuante. E foarte riscant sa te prezinti fara sa ajungi un fel de model pt cititorii care poate chiar cauta cu adevarat acolo un model. Cred ca the L word a ajuns . destule modele. Poate va veni o vreme cand nu vom avea nevoie de filme sau de altii ca sa ne gasim in noi identitatea. Pana atunci mai e insa cale lunga si cand esti la inceput ... pt mine nu e ok ca un cuplu lesbi sa copieze familia traditionala in care una din partenere e casnica(recunosc ca aceasta imagine m-a speriat cel mai rau, dreptul de a munci reprezinta unul din cele mai mari castiguri ale femeii!) E asa de trist. Oricum, cu toate riscurile, am simtit nevoia sa adaug acest lucru. Imi asum propriile pareri.

Mai ar fi si altul , dar sa consider ca e figura de stil? Asa un fel de imagine apocaliptica scoasa la suparare? In discutia despre religie si homosexualitate zice ca religiosii ne considera neproductivi pt ca nu facem copii. Eh, si trec pagini ce trec si odata te trezesti cu o parere a autoarei : lumea e parasita de un dumnezeu care ne considera un experiment esuat, suntem in extinctie. Puse cap la cap, ar cam reiesi ca homosexualii sunt doar o parte a fenomenului ce ar reprezenta semne ale sfarsitului lumii. Si daca eu am vazut asta, iti dai seama ca unul pornit ar observa si mai repede?! Si nu cumva asta e parte din discursul alora religiosii? (zic, nu stiu sigur)

Cartea incepe si se termina cu autocarterizarea autoarei: sunt o visatoare, un copil care nu vrea sa se faca mare. De-a lungul discursului său de multe ori spune m-ati placea daca m-ati cunoaste, asta inainte sa stiti ca sunt lesbiana. La inceputul cartii zice: raportul cartii cu fictiunea ramane la latitudinea fiecaruia. Mi s-a parut ca s-a pus putin la adapost, mi se pare ca ezita f mult. Iar tonul pisicos - romantic cred ca nu mi-a placut pt ca nu imi place mie in general. :D

Atmosfera generala a cartii e de calm, de armonie. e o calitatea specific feminina. Intr-o dezbatere, barbatii se incing, cel mai adesea isi consuma astfel toata energia ( in final o dau si in bascalia tipic romaneasca). O femeie e mai calma, mai calculata. Si iese in final in castig.

Pe o scala de la 0-10 i-as da 7 pentru initiativa.

*cartea nu cred ca a beneficiat de un corector. Exista o greseala constanta in folosirea sintagmei pe care ( pe lipseste)
** mi-a placut coperta a patra in care scrie ca editura si finantatorii se dezic de continutul cartii

vineri, 10 iulie 2009

pauza

dispar cam o sapt.

asta-i dedicatie speciala pt mine, din per cand pt prima data mi-am batut joc de creierul meu:

nirvana - rape me

aveti grija de voi!

joi, 9 iulie 2009

fara titlu

inca nu am invatat sa postez clipuri, asa ca dau link

interviu woody allen

thanks to bookblog.ro

sa vedem daca am putut transcrie corect caci mi-a placut f mult : i'm a very middle -class, blue- coloured, beer drinking, television, T - shirt, jerk at home, not someone who's constant, kicking God or Spinozan ( minutul 3:00)

Si mie imi pare ca seamana f mult cu keaton. Mi s-a parut ca s-a contrazis putin " i'm not a nevrotic person... i make my films for my own therapy". Nu ca ar exista neaparat o legatura directa neurotic - therapy. dar woody allen este cel care a facut f multa reclama psihologilor, terapeutilor, canapelei.

Vickey Christina Barcelona - e funny, dar dincolo de rolul lui Penelope Cruse nu cred daca e chiar un film reprezentativ pt filmografia Woody Allen.

Primele amintiri legate de el: nu au fost din filme. Era o piesa de teatru cu un om la care vine moartea si incearca sa il convinga sa renunte. Si era la radio si eu eram cu parintii in gazda intr-o statiune unde era salina, la curte si aveau acolo drept caine un porc f inteligent si drept fata de masa pe o masina de spalat veche pagina de centru din ,,Prostituata" si acolo era un fragment din Paul Goma ,, Din calidor". Mult mai tarziu a venit ,, Trandafirul rosu din Cairo", senzatia accea ca poti intra in film. Ca poate chiar esti acolo .

marți, 7 iulie 2009

cazuri de discriminari dupa abrogarea art. 200

Ideea a pornit de aici.

Pt cazuri mai vechi de 2001( dinainte abrogarii articolului) vezi postari din acest blog, prima si a doua
Baza ramanand acest raport: raport organizatii straine

Pentru cazuri de dupa 2001, am gasit citate din Jurisprudenta Consiliului National pentru Combaterea discriminarii. Cazuri de discriminare pe motiv de orientare sexuala.

1. 4 martie 2003, la ora 6 si jumate dimineata, Arad = teroarea nedovedita

6 persoane aflate pe o proprietate privata sunt legitimate si conduse la politia din Arad pt ,, verificari". Acolo, se aplica mai multe modalitati de intimidare:sunt lasati sa astepte cu orele, sunt asezati si interogati in cerc de fata cu f multi politisti, sunt jigniti si umiliti verbal , sunt tratati ca infractori, amprentati si fotografiati.
Interogati apoi individual, se presupune din start ca au la activ spargeri sau acte de prostitutie. Li se cere sa dea numele altor persoane care au aceleasi orientari ( practica tipic comunista), le sunt inspectate agendele personale. Se urmarea gasirea unor persoane care ar putea fi santajate, din primarie sau din politica locala.
Se pare ca era o practica obisnuita. Cu nicio luna inainte , doi dintre cei sase mai fiind luati la sectie tot pt ,,verificari". Celor care nu aveau domiciliu in Arad li s-a cerut sa paraseasca localitatea.
S-a depus plangere la Accept, s-a facut o ancheta de catre Cosiliului National pentru Combaterea Discriminarii si s-a ajuns la concluzia ca nu exista dovezi care sa probeze acuzatiile de discriminare pe motivul orientarii sexuale .
Deci avem oameni care traiesc mereu cu frica ca vor fi ridicati de politie , dusi la sectie si umiliti, dar traim intr-un stat politienesc si nu prea ai cum sa invingi sistemul.

2. 29 august 2004, o comuna din Braila = victoria contra bisericii

Dupa oficierea slujbei de duminica, in cadrul predicii, preotul parohiei spune enoriasilor din biserica despre un anunt de la mica publicitate al cantorului in parohie, anunt prin care cantorul cauta pe cineva de aceeasi sex. Preotul cere demiterea lui. Viata privata a cantorului e anulata: se organizeaza o sedinta a consilierilor parohiei in care cantorul e interogat. Se voteaza desfacerea contractului de munca din cauza orientarii sexuale.
Cantorul face plangere la episcopia de care tinea parohia, vine un protopop, urmeaza alte intrebari injositoare, din nou e amenintat ca i se desface contractul de munca.
In urma scandalului din media, Accept se autosesizeaza si depune plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. In ianuarie anul urmator, preotul este gasit vinovat de discriminare si incalarea drepturilor si sanctionat cu o amenda (o suma f serioasa pe atunci)
Citat din articol: Este pentru prima data cand Biserica Ortodoxa Romana nu este doar condamnata, ci si sanctionata pentru acte de discriminare pe criteriul orientarii sexuale comise impotriva propriilor credinciosi si personal bisericesc.
Gasiti aici hotararea luata de CNCD .
Cred ca daca am urmarii toate hotararile acestei institutii am mai putea gasi cazuri.

Victoria cu adevarat a fost aceasta: link
Persoanele apartinand acestei comunitati nu mai pot fi amenintate cu demiterea. Sunt sigura ca exista alte modalitati de a li se face probleme, dar demiterea este exclusa. Uite , eu nu stiam acest lucru!

3. 2 februarie 2005 , Bucuresti = scandalul Tarom

De Sf. Valentin , oferta TAROM: bilete mai ieftine in luna februarie pt cupluri . Doar ca se preciza : cei doi trebuie sa fie de sex opus.
Se considera o discriminare a indragostitilor de acelasi sex. Compania isi arata preferinta pentru cuplurile heterosexuale. Accept se sesizeaza. Tarom este prima companie romaneasca sanctionata pentru discriminare. Amenda este mai mult simbolica si desi asociatia contesta decizia, nu are castig de cauza.

Nu e mare lucru. Dar e ceva, de la o oferta discriminatorie pana la pierderea locului de munca, Accept s-a implicat, s-a autosesizat si a invins- institutii ( biserica stim cu totii ca e o institutie mereu invocata cand vine vorba de drepturile comunitatii lgbt). RESPECT!

In postarea despre legea si comunitatea gay in Romania am mai spus de aceasta sursa care a stat la baza acestui articol ( acolo era doar parte dintr-o lista ).

Oare pt alte categorii sociale or mai exista si alte decizii in acest sens? Politisti, pompieri, sportivi, ofiteri in armata / soldati. In general, domenii in care stim ca sunt discriminari. Ele creeaza un precedent care contituie un avantaj. Pacat ca nu sunt si facute publice decizii precum cea contra bisericii. Ar fi un motiv de sarbatoare. Mai ceva decat gayfestul :D.

*faptul ca apar pe site-ul accept se pare ca nu le face cunoscute comunitatii. sau poate voi stiati si eu nu si atunci mea culpa

hedwig and the angry inch

De 4-5 zile incerc sa imi definitivez impresiile despre filmul acesta si nu vor deloc sa se lase definitivate. Daca ma uit in urma si vad impresiile de dupa vizionarea prima data a filmului nu am cum sa nu observ ca acum sunt altele, ca acum filmul imi spune altceva si nu a trecut mult timp, dar mereu se intampla tot felul de lucruri care ne schimba. Eu interpretez altfel mesajul. Sper sa mai am timp sa il revad candva. Curioasa - ce voi crede atunci ?

Date tehnice . Vazut filmul prima data de pe blogul lui wannabegay . eram si eu multumita ca nu mai treb sa stau la downloadat si dupa 50 si ceva de minute, imi apare ca fie ma inregistrez acolo ( cu plata bineinteles) , fie pot vedea continuarea dupa o ora. Nice , ha? Ah, si prin programul acela toate feţele erau alungite si eram sigura ca eroina filmului e frumoasa (vazuta in conditii normale, s-a dovedit ca am dreptate).
Partea a doua - trag filmul de pe torrent, nu iau in seama commenturile, pt ca oricum nu aveam de unde alege, si ma trezesc ca imi treb vcl ca sa pot vedea, nu doar auzi filmul.
Partea a treia - trag filmul cu viteza melcului de pe torrent si reiau frumos totul. Intre timp, ascult si sountrackul cu versurile in fata si devine clar, cel putin pt mine, ca filmul pare a sustine muzica si nu invers. E un album conceptual care poate fi inteles separat. Muzica oricum deschide mai multe drumuri decat un film.
Cred ca toate incurcaturile astea au facut pana la urma ca acest film sa nu fie unul de tipul altul la rand pt mine. Au facut sa il vad mereu din alta perspectiva, in timp ce eu nu ramaneam aceeasi.

Rezumat - urasc sa mi se povesteasca un film! Dar asa, ca sa va faceti o idee: hedwig - cea care apare si in titlu- un transexual nascut in Berlinul federal ( partea estica), abuzat de tata in copilarie, cu o mama cam indiferenta - se refugiaza in muzica. Muzica ii este cel mai bun prieten si acolo el este the king.
Incearca sa plece din est in vest prin casatoria cu un american, urmeaza o operatie nereusita de .... come on! Watch the movie ! you will love it! I promise! Money back guarantee!
O a doua incercare - daca hedwig, din titlu, ati inteles de unde vine, angry inch ar fi simplu sa va spun ca imi pare a fi numele trupei ce il acompaniaza :D . Se refera la operatia nereusita de ... eliminare a centimetrilor in plus, care il diferentiaza de o femeie ( fuck, dar chiar ca stiu sa ma exprim, am asa un talent!) . Operatia in sine e vazuta ca o experienta traumatizanta de catre hedwig. Pt ca nu a fost facuta din dorinta lui, ci pt ca i s-a spus ca pt a obtine ceva in viata trebuie sa renunti la altceva, la o parte din tine. Si asta ii spune mama lui! drama personajului de aici porneste

song: the angry inch

De aici ideea de mai tarziu a lui , ca in viata tot renunti, tot renunti, pana cand ajungi la concluzia ca bucati din tine ajung la care ai tinut si ce iti mai ramane tie. Da, putin egoist , dar tu ramai tu in toata povestea asta?! Acest cantec - punk - ar reprezenta climaxul filmului:

song: exquisite corpse

Pareri personale
- aici e greul . candva imi parea a fi doar: incapacitatea de a merge mai departe dupa despartirea dintr-o relatie , pt ca inca mai caram cu noi stafia fostului/fostei, pt ca nu ne-am incheiat socotelile cu trecutul.
Apoi, mi-a spus altceva: ca unii traiesc intr-o lume ideala , unde ar exista jumatatea cealalta cu care am putea recreea cuplul original . Mitul androginului de la Platon sta la baza filmului ( cantecul the Origin of Love). In confruntarea finala, cu rezolvarea conflictului, dintre erou si iubirea sa - rock starul - el izbucneste in plans cand i se spune ca viata e mult mai simpla, mediocra. Poate chiar nu avem unde predestinat un suflet pereche.
Acum: confruntarea revazuta si revazuta, cu versuri in fata, cu ascultarea doar a cantecului ... e altceva acolo. Te tot schimbi, te tot schimbi incercand sa te gasesti pe tine in tot acest wicked little town, pana cand ajungi tu the stranger. Crezi ca ceilalti nu te inteleg, dar daca nu cumva tu te-ai indepartat de ei, ai rupt orice legatura prin care te-ar putea intelege?

song: wicked little town ( tommy gnosis version)

Filmul poate fi interpretat pe mai multe paliere. Destinul creatorului, al artistului pt mine a fost secundar. Omagiile catre monstrii rockului mi-au placut, dar ... not what i was looking for. Aici creatia se imbina cu iubirea. Pt ca iubirea devine sursa pt creatie. Si cand iubesti daruiesti. Si nu iti poti da seama , pana la urma ce ii reproseaza hedwig rock starului , ca l-a parasit desi niciodata nu i se aratase nici el intreg ( si el folosise jumatati de masura in relatie) sau ca i-a luat" the best piece in me". Si aici rezolvarea se afla in acelasi (ultim) cantec : ce ai descoperit tu puteau descoperi si altii, nu esti chiar atat de unic, genial cum credeai ( e un pleonasm pe aici, stiu).

you think that luck has left you there
well maybe there's nothing up in the sky but air
and there's no mystical desire
no cosmic lover, preassigned
there's nothing you can find that cannot be found
cause with all the changes you've been through
it seems the stranger's always you

Partea acesta pt mine, in acest moment, a fost minora. Povestea esuata de dragoste e doar un pretext pt a spune povestea unui om, mai mult decat parcursul unui artist.

Si acum ca am reusit sa scot din mine filmul asta sau macar sa fac putina ordine, pt ca sunt convinsa ca va mai lucra in mine mult timp, pot merge mai departe. Devenise deja o obsesie.

* am invatat sa pun link si am abuzat, stiu.
** tot spuneam ca o sa ma uit , o sa ma uit, dar uite ca am ajuns si la imdb si actorul din rolul principal - john cameron mitchell - e si regizorul filmului si co-scenaristul, si de parca asta nu ar fi de ajuns, el e si cu "shortbus". is this ever going to end?
m-am linistit putin, nu el e si compozitorul coloanei sonore! :)

luni, 6 iulie 2009

eu catre mine peste 10 ani

De la joacadeamine , preluat de la gramo. Nu ii cunosc. Dar am urgent nevoie si de ceva frumos. Prea multa mizerie s-a strans aici in prea putinul timp de cand am inceput blogul. Asa ca o sa ma joc si eu jocul lor.

Nu pot sa scriu fara sa ma gandesc la mine acum 10 ani, teama aceea ca am ramas in urma, ca nu am facut lucruri care trebuiau facute la timp si ca nu voi mai avea ocazia sa le fac vreodata si ca trebuie sa fortez destinul. Da, si sa ma compar pe mine de acum 10 ani cu mine de acum. Si doar asa ma pot gandi , macar in parte, cum voi fi eu peste 10 ani. Sigur, vor fi si oameni si situatii ...

Si se poate sa fie o filmare video? Cred ca mimica , gestica spun mai multe, iar eu inca mai am probleme cu camasa asta prea stramta de cuvinte. Deci ar fi un fel de transcript, in caz ca dispare aparatul necesar pt a pune in actiune filmarea (cum ar fi magnetofonul acum ).

Draga eu din viitor (zambet larg),

Ce mai faci? E mai bine? Mult mai bine? (pauza) Sper ca ai facut pace cu tine. Sper ca ai gasit acum puterea. Inca mai de
scoperi ? credeam ca se va incheia odata si odata toata povestea asta, dar banuiesc ca niciodata nu se va incheia. Mai puternica stiu ca ai devenit. Dar mai inteleapta? Ma supar pe tine daca ai ajuns sa critici acum tinerii si sa ii arati cu degetul. Nici tu nu ai fost mai buna. ( se poate pe undeva sa ma stramb sau sa strang din buze)

Nu cred ca ai gasit pe cineva, dar daca ai gasit sper ca nu e singuratatea aceea in doi de care te temeai. Caci daca da, renunta. Candva erai mai puternica si sunt sigura ca inca esti.

Toti sunt bine? Sper f tare ca inca sunt cu tine. C.? Eu zic sa iti aperi cu dintii singuratatea daca ea te face fericita. Nu te lasa invadata. Regaseste taramul pierdut.

Eu am incredere in tine. Hug. Hug. And lots of kisses ! (sters)

P.S. Sa nu te prind ca ai renuntat la sala. Daca nici motanul B. nu supravietuieste, eu sper f tare ca ai invata sa spui ,, nu" la toate insistentele de a mai creste animale.

Nici macar exercitiul acesta nu m-a facut sa ma simt mai bine. Trebuia sa fie ceva optimist. Desi , daca ii trimit asa ceva, s-ar putea sa realizeze ca e intr-adevar din ce in ce mai bine si va zambi.

In ritmul asta cred ca voi ajunge o batranica f senina ( sau senila). Stupid joke

duminică, 5 iulie 2009

sila

ce urasc mai tare e mahalaua. daca indraznesti cumva sa zici ceva de accept, repede sare d-l dunareanu cu gura, si ce gura are !!!

am invatat azi sa fiu mai prevazatoare. nu imi place sa fiu implicata in povesti care imi lasa un gust atat de amar. nu ma deranjeaza sa ajut pt ca stiu ca pot. dar nu vreau sa mai am astfel de experiente.

ah, si lucian dunareanu - cel care explica arta travestiului, acela chiar imi placea. acum nu cred ca mai imi place. orice mizerie pe care o faci cand esti parte dintr-o minoritate ajunge sa se reflecte asupra intregii minoritati. e doar atat: treb sa fi putin mai cumpatat inainte sa iti dai drumul la gura. chiar nu e greu, se numeste autocontrol.

scris dupa : dar mi-o si fac cu mana mea. am intrat pe blogul unei tipe. mai, si stiam va vorbeste ca la usa cortului. parca si inainte vorbea asa, dar lately e deja prea mult. si daca mai te referi si la ... cum sa ii zic eu, sperma , ejaculare, organe masculine, mai pui si poze cu sportivi suedezi, incep sa ma gandesc ca something is wrong. oricum, pe viitor sub absolut nicio forma nu mai intru pe acolo.

daca o sa continui asa, cred ca ar fi mai sigur sa merg cu ochelari de cal.

*ca sa fii "evident" o lesbiana treb sa vorb ca baietasii si sa fii urata? (am explodat, deja nu mai pot nici eu)

gay-ul de serviciu

Toata viata am avut colegi gay. La liceu , la facultate, la serviciu. Mediu cu multe femei si uite ca se nimereau si tipi gay. Acum , cum sa le faci asa un semn ca si tu, ca nu sunt singuri? Chiar merita? Adica ce ati avea de castigat din asta? Tu te temi ca el nu isi va tine gura, el se teme la fel. Si decideti ca e mai bine sa taceti. Dar oare el stie ca si eu?

Eram o gasca de pusti care abia terminasera facultatea. Dupa serviciu, ieseam la o bere. Si , la o barfa idioata, tu te scapi si spui uneia. Aceea una ii spune lui ca tu esti convinsa ca el e gay. Si ,da, daca tot aveai de gand sa spui , ii ziceai lui direct, dar na, la bere ...

Eh si , normal, ceva nu mai e cum era. Poate si el stia de , dar nu se astepta ca tocmai tu sa il vorbesti pe la spate. Sau poate nu vroia sa se stie la serviciu, era decizia lui. Daca citesti aici, desi slabe sanse, imi cer sincere scuze. Legatura am rupt-o de mult.

Acum povestea se repeta. Si singura solutie pe care am gasit-o a fost sa tac. Cand se rade de el pe la spate spun ca doar li se pare. Sigur e doar o impresie. Poate chiar e o impresie. Daca se misca asa mai altfel sau are gesturi mai feminine ... nu inseamna neaparat ca e gay. Si e singurul mod prin care pot sa fac si eu ceva. Minimalizez. Sigur, se rade in jurul meu, de parca eu as fi singura care nu imi dau seama ca el e ...Ce naiva poti fi !

Eu sunt considerata doar o tipa mai excentrica. Ca femeie , nu prea esti luata in serios, dar nici nu traiesti cu teama.

balasturi

Exista oameni care strang dupa ei amintiri. Care considera ca s-au imbogatit prin persoanele cunoscute. Banuiesc ca depinde mult de temperament.

Nu imi place ca , vrei nu vrei, ajungi sa iti imparti muzica, filmele, cartile, amintirile, un fragment din viata ta cu persoane ce se dovedesc simpli pasageri. Si apoi incerci sa revi la muzica ta, viata ta, cartile tale si le regasesti avand si amprenta trecerii lor. Egoism, stiu.

Daca am putea face primii pasi in tacere ...

At least, i had never shared my home - my shelter, my kingdom. My heart ...

http://www.youtube.com/watch?v=-YO9FpWX57E

sâmbătă, 4 iulie 2009

legea si comunitatea gay in Romania

Am gasit unele neconcordante si omisiuni intr-un blog gay. Daca as fi rea as putea spune ca nu e bine sa te apuci de un subiect inainte sa te documentezi serios. Dar eu zic ca oricui i se poate intampla.

Am vrut intai sa scriu toate acestea ca un comment, dar stiu ca oamenii pot fi foarte sensibili la noi si imi fac singura dusmani. Apoi, e munca mea si de aceea am si blog. Si nu in ultimul rand, subiectul chiar ma intereseaza.

Deci, la treaba:

1. Codul Penal din 1864 din Principate, nu facea diferenţe intre relaţiilor sexuale hetero sau cele homosexuale in fata legii.

2. Codul penal din 1878 din Romania Mare pedepseste doar violul homosexual, care este insa tratat ca si violul intre heterosexuali, deci nici aici diferente.

Context : dorinta de modernizare a statului roman a dus la alegerea legislatiei franceze ca model

3. Codul penal din 1937 pedepseste homosexualitatea, "daca provoaca scandal public". In cazul minorilor de peste 14 ani pedeapsa este aceeasi si pt relatiile homosexuale si pt cele heterosexuale.

Context : aparitia totalitarismului in Europa, dictatura Carol II

4. codul penal al Republicii Populare Romane din 1948 inaspreste pedepsele : se trece de la 6 luni la 2 ani catre de la 2 ani la 5 ani

5. Codul din 1957 : pt act sexual consimtit de la 3 la 10 ani, dispare mentiunea " scandal public"

6. Codul penal din 1967 - celebrul articolul 200, relatiile homosexuale sunt considerate infractiuni contra persoanei , asemeni : omorului, violentei cauzatoare de moarte, pruncuciderii,sclaviei, santajului, violarii de domiciliu, avortului (!!!). Practic relatia homosexuala nu poate fi acceptata ca liber consimtita. Relatia homosexuala cu un minor de peste 14 ani este tratata si pedepsita diferentiat.

Context : aparitia si ascensiunea comunismului, dictatura Ceausescu

Acum ce s-a intamplat cu legislatia romana dupa Revolutie este exact drumul invers spre normalitate, speram noi :

7. In 1996, sub guv.Vacaroiu, art. 200 este modificat, adica se reintroduce mentiunea "scandal public" sau in public, dar apare pedeapsa pentru "propagarea sau asocierea sau orice acte de prozelitism" in acest sens. Mentiuni care pot fi foarte usor manipulate de statul politienesc ( vezi cazul Cetiner Mariana)

8. in 2001, sub guv.Nastase, la presiunea Europei, statul roman exclude orice pedepsire a relatiilor homosexuale.

Ce se poate observa: nu sta in firea poporului roman, asa cum se sustine, sa fie intolerant. Doar odata cu aparitia unor regimurilor totalitare ( naziste si apoi comuniste) se remarca o intruziune a statului in viata privata . Ce este mai amuzant, desi ideologic opus nazismului, comunismul (de tip nationalist al nostru, adica o aberatie) a preluat ideile naziste.

In prezent in Romania, casatoriile intre persoanele de acelasi sex nu se pot realiza . Pt ca in codul familiei din 1954 nu exista aceasta prevedere, se doreste aducerea unui amendament . Exista o petitie online pt strangerea de semnaturi contra acestei initiative legislative:

http://www.petitiononline.com/Dreptgay/

Am incercat sa atasez logoul , fara succes. Dar pe unde am putut am indemnat oamenii.

Nu am pretentia ca documentarea mea este completa, nici pe departe.

Surse:

http://accept-romania.ro/lgbt-issues/legislatie/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Homosexualitate
http://www.suntgay.ro/pro_si_contra/parerile_societatii_civile/
http://accept-romania.ro/images/stories/scandaluri_publice._orientarea_sexuala_si_legea_penala_in_romania.pdfhttp:

vineri, 3 iulie 2009

iubire de mare viteza

M-am gandit mult la subiectul asta. Am încercat să îmi fac ordine in ganduri , am lasat timpul sa treaca in incercarea de a fi obiectiva.
Iesita dupa o relatie destul de lunga, dupa perioada de recuperare care a durat exact ca la carte ( desi nu stiam pe atunci) adica jumatate din perioada petrecuta impreuna, am cumparat un calculator. Teoretic aveam ceva ani de informatica in spate, dar numai teorie, nu stiam nici unde e butonul de start.
Internetul iti da impresia ca totul e accesibil. Intri pe google, introduci cuvantul si gata raspunsul. Imi amintesc cum cautam in zeci de carti ceva critica despre Nichita, ca sa aflu si parerile altora despre el. Descopeream ca imi pierdeam timpul degeaba pt ca nu erau decat vorbe goale. Acum insa, nu?, bagi "nichita - critica" si ai atatea rezultate ...(majoritatea referate dictate de profesorii de la scoala sau meditatii care la randul lor au copiat si compilat de prin carti ).
Inainte ... zambeam si tinta era atinsa. O singura data am fost refuzata si persoana avea pe cineva. Cu internetul era la fel de simplu, poate si mai simplu - un profil si ti-ai gasit iubirea cea mare. Atat de simplu, prea simplu. O iluzie. Si prima data am zis ca na trecusera ceva ani necesari pt recuperare, era nevoia. Apoi am zis ca e cui pe cui se scoate. Si scapam de o "iubire" aruncandu-ma in alta.
......................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Si m-am speriat rau de tot. Rau . F rau. Si am zis ca asta se numeste promiscuitate, ca e un cerc al iluziilor din care nu mai pot iesi. Si o vreme m-am mintit si o vreme am ignorat. Si a durat pana am recunoscut in fata mea ca eram prinsa. A urmat sa recunosc in fata cunoscutilor ca eram dependenta. Am facut-o ironic cum mi-e firea. Am realizat ca pt unii era un motiv sa rada de mine. Nu a contat. Pt mine a contat ca am putut sa ma rup. Poate si rasul lor a ajutat.

Acum am cunoscut-o pe ea. Cine garanteaza ca e diferit? Nu cumva recidivez? Oh, a trecut ceva timp de atunci, mai aveam putin si ma calugaream .
As vrea sa pot sa imi impun sa cred ca maine doar ma voi plimba cu trenul. As vrea sa nu fi devenit o tipa sarcastica, care nu mai poate fi decat parodic romantica. As vrea sa cred ca se mai poate...

Proiectam asupra primului necunoscut visurile noastre avand senzatia ca totul se obtine asa usor. Traim viata cu f mare viteza. Intr-o luna de iubire din asta "de internet" epuizam o iubire de un an. Intr-o luna doar: flirtam, avem impresia ca facem dragoste, avem certuri si ne si despartim.

Si imi doream sa ma pot intoarce in lumea mea cu carti, sa nu fi cunoscut niciodata oamenii...

joi, 2 iulie 2009

politica

Pentru că tot am locul asta în care pot vorbi despre orice îmi trece prin cap : politica , why not. Nu stiu multe tipe interesate, deci , o sa vorbesc ca să îmi lipezesc gândurile. By the way, din una în alta ajungem la politică, replica ei ,, doar nu o să vorbim acum despre politică", mi-am înghiţit cuvintele.

De la cititul blogului de dimineaţă, la cafea, mi se trage. Wannabegay e un tip de 21 de ani , împliniţi de curând ( eh, mi-a fost jena să îi urez la mulţi ani, nu ne cunoaştem şi sună aiurea), care face filos sau psih prin state. Whatever, nu asta vroiam să zic, ce vroiam să zic e că ... are un blog şi acolo la început îmi părea complet antipatic, în lista de bloguri doar i-am menţionat numele. Îmi părea îngâmfat, limbajul lui pedant. Eh, si face el cândva o critică a blogurile gay şi pe undeva ii dau dreptate. Urmează nişte articole sau filmuleţe despre teorii privind originea sexualităţii - nu stiu pe unde sunt că acum nu le-am mai găsit şi aveam nevoie de ele - şi încet - încet, nu , nu a fost dragoste la prima vedere - îmi reţine atenţia.

Şi acum că vi l-am prezentat, să trec la fondul problemei. Wannabegay e mai activist aşa. Nu stiu mulţi bloggeri activişti. El vorbeste despre politica (nu doar despre).
Da, pai sa vedem as alege stanga pt ca e alegerea logica, prin ideologie ar treb sa apere drepturile minoritatilor . La noi stanga inseamna PSD si cel mai vizibil pesedist e Vanghelie care spunea ca nu ar legaliza casatorii intre gay nici daca ar fi legale. La dreapta avem liberalii. Ei cica au votat cei mai multi pentu Rezolutia Catania. Dar apoi s-au scuzat cumva spunand ca era intr-un context mai larg. Politicienii se tem sa nu piarda capital. Asta e tot.
La noi ingramadeala e pe centru. Centru- stanga ar fi solutia. Clar. Acolo e si PSD cred. So, am stabilit ce orientare s-ar potrivi cu interesele noastre.

Candidat? Buhuceanu - e singurul care imi vine si mie in minte. Dar de ce nu femeie? Adica da, nici ca hetero nu ar avea o femeie mari sanse la presedintie. Dar chiar ne gandim ca vom castiga? Nu asta cred eu ca e scopul. Scopul este sa aratam ca suntem o putere care merita sa fie luata in seama.
Noi nu trebuie sa ne comparam cu majoritatea. Trebuie sa ne comparam cu o minoritate care sa ne fie exemplu prin seriozitate. Maghiarii sunt ca niste soldati. Cat reprezinta? 2%? Pe cei 2% ei se pot baza !
Nu spun acum ca trebuie acum ca daca nu e femeie sa nu il voi vota. NU!!! Doar ca intrebam si eu , de ce nu femeie? Cred ca totusi femeile sunt din minoritatea lgbt cu cea mai mare priza la straight - eri. Cred eu. Nu avem insa nicio personalitate lesbi pe care as putea-o propune.

*am incercat sa scriu cu diacritice, e prea greu. Nu stiu nici sa fac paragrafe, asa ca am facut pe model american, parca, cu rand spatiu. Ma enerveaza deja toate formalitatile astea.

mai bine sa fiu urat pentru ceea ce sunt, decat pentru ceea ce nu sunt

Am citit si a treia parte din dezbaterile Romaniei libere. In vizor sunt acum transexualii.Nu am inteles care e logica asocierii dintre liderul unei miscari extremiste si un travestit. Ok, de ce sunt intervievati psihologi pot intelege. Transexualii pot fi oameni bolnavi. Unii dintre ei treb testati inainte de aprobarea schimbarii de sex. Pot intelege pana aici.

Mai greu cu prima parte , de ce asocierea dintre liderul extremist si transexuali? Cumva din nou sunt considerati partea care provoaca cel mai mult repulsie unui hetero? Nici macar nu spune un cuvant despre transexuali. Si doctorul confirma. Pt un transexual o relatie homosexuala nu este acceptabila. El treb sa fie femeie pt a se simti normal: femeie- barbat.

legatura este doar intre extremist si politolog cand se vorbeste despre casatorii si adoptii. aceleasi banalitati la nenea de la noua dreapta. Doctorul spune "Informatiile mele, pana acum" si spune ce stim cu totii. Nimic nou nici aici. Un hetero nu stiu daca l-ar crede pt ca el introduce putin dubiu( ,, pana acum"). In fine.

Alexandra - transexuala- pare o tipa de bun simt, cu aceeasi tragedie a unei familii care nu o poate accepta. Sufera de aceeasi greseala, in loc sa incerce sa isi gaseasca puterea in interiorul minoritatii din care face parte, loveste aceasta minoritate repetand mizerii ale majoritatii. O critica pe Naomi ( nimeni nu zice ca e perfecta, dar - fuck!- e cea mai cunoscuta), avanseaza definitii ale transexualilor prin generalizare: un transexual nu vrea sa iasa in evidenta.

deci ura o simte, o stie, dar singura solutie e sa se ascunda.

concluzie: un transexual nu e mandru de ceea ce e, traieste ascuns, cu "rusinea" lui. nu cunosc multi transexuali, de fapt am vorbit mai mult cu unul singur : asa sunt toti? traiesc ascunsi asteptand ca in 2-5 ani sa vina salvarea?

uite si articolul: http://www.romanialibera.ro/a158732/dezbaterile-r-l-pariul-unui-transsexual-ori-devin-femeie-ori-mor.html

despre morti numai de bine

Parca am intrat cu totii intr-o perioada numai cu morti. Serios acum.
- intai a fost Matei Calinescu. Daca nu stiati despre el, este / era profesor universitar in State, critic si teoretician al literaturii. Daca vreti sa va interesati despre kitsch si decadentism Cinci fete ale modernitatii e cartea perfecta. Nu e doar pt specialisti. E o carte care se citeste cu placere.

- a urmat Michael Jackson. Ok, sunt multi fani Michael. Dar nu stiu unde erau inainte sa moara el . Si eu am fost fan Cobain , dar inca dinainte sa moara cand toti erau cu Metallica si AC/DC. Dupa ce a murit si o colega - varianta de azi a manelistei - a inceput sa fredoneze prin clasa ceva Nirvana, a ajuns sa imi fie rusine sa recunosc ca imi place Cobain. So, eu nu am mers la concertele cu Michael pt ca mie imi placea Prince. Eu nu am crezut niciodata ca Michael e asa dragut si simpatic. Pe mine nu m-a surprins cand a inceput scandalul cu pedofilia.
Si m-am suparat f tare cand am citit articolul Lorenei Lupu in care spunea ca Madonna , care are aceeasi varsta cu Michael , e o crv care a invins si el care era un inocent a fost daramat de sistem. Rahat ! Madonna e o tipa cu picioarele pe pamant, care a incercat de toate, care nu a trait intr-o lume a viselor , care acum ar putea sa faca orice ca nu ar mai soca pe nimeni. Mie ipocritii nu imi plac.

- acum Magdalena Boiangiu. Aici am ramas chiar masca. Am citit de mai mutle ori anuntul si am zis ca nu se poate. Unde se duc toti oamenii astia?
Am vazut cand eram mica un film cu Peter O'Toole si el murea si pe lumea cealalta era ca intr-un hotel si daca lumea vorbea de tine si isi amintea de tine erai la etajele superioare si daca erai uitat ajungeai tot mai jos pana cand erai dat afara, in apa cea neagra a uitarii. Totul e sa nu ii uitam.

Suntem asa neinsemnati ...

pana si cand vorbesc de rai si iad si d-zeu eu tot din filme imi formez imagini

dezbaterea de la romania libera

La Romania libera a inceput si cred ca intre timp s-o fi si terminat (ca pana ma conving eu sa scriu ...) o serie de dezbateri despre conditia comunitatii gay in romania de azi. Acum normal ca m-a interesat subiectul. Doar ca nu e in nici un caz asa metodic analizat ca acel raport de la Human Rights.
Prin tineretile mele am incercat si eu sa fiu jurnalist la cotidianul. M-am dus sa imi fac cercetarile pe teren. Treb a doua zi sa predau materialul. Nu am gasit din trei oameni decat doi. Am scris un articol mai mult asa cu impresii, superficial, de care mi-a fost rusine. M-am dus sa il predau pt ca promisesem. Nu m-am dus sa aflu rezultatul pt ca imi era rusine de ce iesise. Sunt absolut sigura ca a ajuns la gunoi.
Articolele celor de la Romania Libera sunt cam tot asa scrise. Au gasit ei subiect care sa se vanda. Dar nu e reportaj, nu e analiza, nu e studiu de caz. Nu e dezbatere sub nici o forma. E mai curand ce scriu eu pe aici. Impresii. Eu am citit chestii mai interesante pe bloguri. Deci daca vroiau aveau de unde sa stranga informatii sau cu cine sa vorb.

1.primul articol , din 30 iunie, nu spune nimic nou. e o radiografiere a perceperii comunitatii in societate: coming outul, biserica, politicienii.

Daca nu aveti ceva mai bun de facut:

http://www.romanialibera.ro/a158495/dez ... ualii.html

Nu stiu cat de interesata e lumea pe aici de politica asa ca tac.

2. al doilea articol, e din 1 iunie ( adica azi !!! sunt pe val !) . e despre lesbiene cica. De fapt individul vorbeste cu trei tipe:
Ø Una casatorita, gravida, de 30 de ani care are o legatura de 6 luni cu o tipa. Femeile gravide fac multe tampenii
Ø Una studenta ( cca 20 de ani) care recunoaste ca inca nu si-a definit clar identitatea
Ø Una lesbiana cu state vechi de plata, care isi spune si numele si da si interviu.

Ce m-a amuzat. Unde dumnezeului le-a gasit??? Astea sunt din alea de care fug eu dimineata ca sa nu ajung sa despic cu ele firul in patru cand eu sunt mahmura. Trei lesbiene si toate trei bisexuale. Adica nici macar aia care s-a culcat doar cu barbati si are peste 30 nu exclude faptul ca s-ar putea sa o faca si cu un barbat.

Kinsey asta avea dreptate ca sexualitatea e fluida. Dar la scara mai mica decat se crede. Nu prea poti toata viata sa fii magar si apoi sa te transformi in vultur. Poate cal, cal ai putea fi, dar vultur . neah.
Si mai e ceva : de ce simt femeile nevoia sa fie acceptate? De ce au lasat toate impresia ca ar putea fi recuperabile pt societate? Ca na, sunt bi toate. E cam de cacao faza

Sincer, eu nu stiu ce as face daca ar veni un reporter la mine. A fi gay nu inseamna doar atractie fara de acelasi sex, e un stil de viata, e un mod de a gandi, e o intreaga cultura. Nu stiu daca m-as simti in stare sa vorbesc pt mai multi.

Si linkul : http://www.romanialibera.ro/a158610/dez ... egere.html

o faza super amuzanta. lesbiana ultima, aia bazata, care nu s-a culcat niciodata cu un barbat zice : stiu ca sunt folosita ca un cobai pt ca femeile sa incerce senzatii noi , dar nu ma deranjeaza. sigur, pai da, cu toate ne dorim sa fiu instrumente in calea descoperirii identitatii altora :-P

impresii aleatorii, total haotice

Asa si vroiam sa va zic de Hedwig and the angry inch, dar oricum nu l-am vazut in conditii prea bune , si vreau sa trag soundtrackul si poate gasesc si versurile pe net ( e un musical). Dar ca sa nu uit. Impresiile se uita prea usor:
Ø E imposibil sa intalnesti pe cineva si sa nu te schimbe sau sa nu schimbi , asta e si lege in criminalistica : orice intalnire intre doua persoane duce la schimbul de materii ( parca asa suna)
Ø Nu poti spune ca esti liber , ca esti din nou un individ independent , care traieste in prezent, pana nu iti inchei socotelile cu trecutul. Si nimeni nu va veni langa tine cat timp mai mirosi a hoitul persoanei care te-a facut sa suferi. Nimeni nu vrea morti.
Ø Suntem cu totii egoisti, dar in sensul bun, zic eu. Doua persoane se intalnesc. Se accepta asa cum sunt. Trecutul e in urma. Se gandesc ca poate vor construi impreuna un viitor pornind de la un prezent incert. Hai ca sunt deja poetica, damn it.

incepe cu
asa si vroiam sa
pt ca mai incep o propozitie asa ciudat

legatura dintre pornace si filme proaste

vazut loving annabelle (2006) - film cu o eleva care isi seduce profa de la un seminar catolic. alt film ce era bun ca porno.

cand am vrut sa vad desert hearts si am priceput curand ca e cu o femeie casatorita ce realizeaza ca e lesbi am zis, gata, e prea mult.

incep sa apreciez tot mai mult filmul acela argentinian. macar era inovator. amuzant. caut site-uri porno pt lesbiene. astept link-uri. joking

pentru ca stau prost cu memoria

Ca mi-am amintit, Velvet Goldmine - cum naiba am uitat de el. Vazut de mai multe ori. Intai la cinematograf si parca se facuse gol in jurul meu si eram doar eu cu ecranul . si era ca un joc , acum cine sa fie, cine sa fie. Si apoi am verificat, nu mi se paruse chiar erau acolo si david bowie si oscar wilde si mie mi-a parut ca ar fi si kurt cobain ( inca mai eram sub influenta lui). si am mers acasa, facut rost de steve harley - sebastian si ascultat pana cand taica-miu era sa sparga usa. :)
Acum versurile imi par pretentioase, tipice pt perioada hippy. Cred ca de la droguri li se tragea. Dar muzica inca poate sa ma faca sa ma opresc din orice as face.

Cu pornacele a fost mai mult o gluma. Si nu, youporn nu are sectiune speciala pt lesbi. Acum nu am chef sa verific. Nu prea intru pe acolo sa imi sustin o impresie. Cand o sa am nevoie voi verifica insa :na:

Da, imi plac filmele . asta e. si imi e usor sa vorb despre ele pt ca nu sunt cer un limbaj mai pretentios. Pt ca in cazul lor nu simt prea des ca nu am cuvinte pt a le descrie subiectul sau pt a-mi povesti reactiile.

recent

Vazut Suddenly ( tan de repente ) - filmul argentinian din 2002 parca. Mi-a amintit de Coffee and Cigarettes al lui Jarmusch, cu tom waits si iggy pop . Low budget film. O tipa grasuta, complexata de felul in care arata, avand impresia ca e mereu parasita, suparata ca iubitul de 2 ani de la care astepta casatoria si copii a parasit-o si acum s-a si insurat, ca a ramas complet singura e in Buenos Aires. E genul acela de tipa care exprima dispretul fata de sine prin toti porii. Care atrage atentia hotilor de buzunare pt ca si-a pierdut respectul fata de sine si e prada usoara.

Eh si de acum totul para fantezie mai mult, dar na - uneori realitatea bate filmul . Pe strada o incoltesc doua tipe - Lenin si Mao :)) nice nick names, nu?? Ambele tunse scurt, ambele slabute, cam seamana intre ele. Lenin e mai draguta pt ca e si mai aranjata, poarta fusta si are piercing in spranceana. ( :uau: ) Bocanci au amandoua. Mao e cu ceva mai multa pilozitate si e imbracata mai curand ca hip-hopperii. Eh si cele doua sunt intr-o sala de jocuri. Lenin o vede pe grasa si ii cade cu pata. Iese din sala si impreuna cu Mao o inghesuie la colt pe grasuta . urmeaza un dialog savuros. Vreau sa te ft /nu sunt lesbiana/ nici eu/ Vreau iubire /nu fac sex fara iubire /Sa nu le confundam . Grasuta e rapita, oarecum. Mai curand pare ca nu stie ce vrea de la viata si tot ce o mai tine agatata e slujba si vesnica smiorcaiala.

Un road movie. Da, cu morala la sfarsit. Nimic nu e suddenly. Un fel de nu lasa pe maine ce poti face azi. Lenin seamana f mult cu una din primele mele iubiri. Si fizic si comportamental. Dar nu m-am lasat nici atunci dusa de val cum crede ea ca treb traita viata, nici acum nu cred ca as face-o. Si nu, nu cred ca poti lua fara sa ceri. Ca poti decide in locul altora. Deciziile in locul altora vin cu responsabilitatea asumata in locul altora. So, no thanks.

Altfel da, banuiesc ca sunt multi si multe care mai asteapta sa vina cineva , sa le rapeasca si sa decida in locul lor. Well, good luck, i didnt even got excited by this perspective. Doar mi-a trezit amintiri legate de anumite tipologii ...

mi-a placut pt personajel. Nu din lista Dianei am aflat ci de la o tipa care a trecut pe forum si a disparut. Filmele Dianei nu prea au indice bun pe imdb si nu ar fi doar asta, ca nu ma iau dupa nota lor, dar ... nici subiectul nu ma atragea.

Cu Bent am abandonat - e cu nazisti, cu Kiss of a spiderwoman iar nu a mers ca trecusera 10 min se anunta a fi un film cu doi tipi inchisi intr-o celula si nu cred ca mai am rabdare sa vad o piesa de teatru asa, dar film.

Asta e problema. Rabdarea imi e incercata facand lucruri care nu imi plac si atunci de unde sa mai am? In timpul liber prefer sa ma simt bine . Chiar , cum naiba reusiti sa va mai convingeti sa faceti ceva desi chiar nu aveti chef? De exemplu sa invatati