joi, 16 iulie 2009

filme - Fire / Desert hearts / Aimee and the jaguar

Da, toate trei ! si repede pana nu uit si putinul pe care il mai tin minte.

Incep cu cel mai slab : desert hearts. Cine (cine o fi ala nu stiu) imi urmareste blogul, stie ca eu m-am mai plans de filmul asta ajungand la asocierea dintre filme proaste si pornace ( bine ca de pornace nu am mai scris hi hi, ho ho).
Din filmele astea eu retin asa niste replici de mare valoare precum: tu poate oi fi in trecere pe aici , dar asta e lumea mea .replica ce are o foarte mare utilitate in multiple ocazii. e atat de seaca incat mie nu imi cocea mintea sa o scot. Dar poate deveni salvatoare in situatii in care eu in general las tacerea sa sublinieze penibilul situatiei.
Eu cred ca le-au placut celor care au ridicat in slavi filmul scenele de erotism. mda, imagini, nu au profunzime totusi, nu transmit nimic.

Fire ( deepa mehta) - iar un film apreciat. Depinde mult si de cel care vede filmul. Nu ai cum sa nu fi subiectiv in aprecieri. Ei bine, in acest moment, eu -cea care sunt in acesta clipa, cea care incerca sa isi aminteasca impresiile de dupa vizionarea filmului - ei bine , eu nu am fost impresionata. Da, mult mai profund decat multe filme americane vazute (nu ca ar fi si greu), dar acest lucru tine de o alta civilizatie, de un alt mod de a gandi raportul eu - lume/ceilalti. Vorbim aici de filme despre lesbiene. Or aici, legatura dintre cele doua cumnate apare pe fondul neglijarii lor de catre soti ( unul pt ca nu poate renunta la fosta iubita, altul pt ca religia nu ii permite sa fie tandru cu sotia sterila). Se poate sa se intample sa revad acest film si sa ma impresioneze atunci, acum nu a rezonat.

Aimee and the jaguar - placut filmul. Si e incorect ca nu i-am putut acorda poate atentia cuvenita. E un film german si a fost greu sa il urmaresc cu o subtitrare engleza care nu era nici bine sincronizata . subtitrarea mergea mai repede decat sonorul. De multe ori a treb sa revad pasaje din film pt ca nu tineam pasul. Se poate sa fi obosit, o fi si lipsa de exercitiu, dar am mai vazut filme straine /franceze cu subtitrari . bine, cele franceze se bazau mai mult pe imagini poetice, acesta german are valoarea mai mult in schimbul de replici dintre personaje.
De ce mi-a placut mie filmul? Pt ca porneste de la un dat. Ai un personaj feminin - lesbiana evreica , jurnalista - care e deja format. Nu sta nimeni sa discute de ce este asa si nu altfel. Si ai alt personaj - sotia germana , rasista - care e in devenire. Un personaj puternic care fascineaza si un personaj slab care , prin iubire , isi schimba statutul. Daca pana si eu am putut pricepe sau sa ma las cumva impresionata de pasajele de erotism, credeti-ma ca merita. Nu e vorba de nuditate, nici nu mai imi amintesc daca erau goale tipele: e pasajul in care aimee ( nemtoaica) zice: tremur si the jaguar ( pseudonimul evreicei) raspunde: si eu, facem un concurs de tremurat. E frica de lucruri care isi scapa de sub control. Si a fost surprinzator pt mine sa remarc asa subtilitate intr-un film german.

* fara nicio legatura, motanul meu treb castrat , are toate semnele ca a ajuns la maturitate: miauna, e agitat, strica tot ce intalneste in cale. am scris sub asediu .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu