joi, 2 iulie 2009

filme - 3. drame

Drame, da, aici e greul si deja e pranzul si sunt la a treia cana de cafea ca sa nu adorm, dar m-au cam luat trepidatiile. Buna cafeau asta amaroy, buna rau.
De ce imi plac dramele. Pai comediile ma binedispun. Dupa drame, stau si ma gandesc si ma bantuie filmul ala mult timp. Ma urmareste si dupa ce s-a terminat. Si daca zic drame , nu zic plansete. Nu , de departe prefer sa rad , filmele lacrimogene sunt la fel ca alea romantice. Adica , nu mersi. Oi fi snoaba, asta e: imi plac dramele ca sunt filme serioase :D yeah, sure !!!
1. Nu stiu ce sa pun pe locul intai . Angels in America(2003) - stiu ca e miniserial de televiziune. Dar am vazut un episod din el la hbo si nu aveam contract cu ei, era intr-o perioada de gratuitate si ani la rand m-am chinuit sa gasesc filmul asta. Asta pana la torrent. Nu e film , e un poem.
2. Querelle(1982)- nu stiu daca este locul lui aici, as zice ca e nedrept sa fie redus la un film gay cult, daca nu cumva e nedrept sa sustii ca a fi gay e ceva ce ar reduce, ar minimaliza importanta unei opere. Complicat. E un film reprezentativ pt avangarda franceza. E un film de Fassbinder. L-am vazut la tvr 2 cand eram prin liceu cred . Tot asa pe seara , dupa 12. Si nu mai puteam sa imi descprind privirea. La inceput asteptam doar sa adorm. Adica na, dadusem de un film, asteptam somnul ca doar era televiziunea romana. Dar apoi ... parca era alta lume. Si am retinut doar numele regizorului si il tot repetam ca sa nu uit. Caci treb sa il vad de la inceput , intreg, candva.
3. Tipping the velvet (2002) - a fost tot asa la tvr chiar de curand. Si la o ora acceptabila. Mai tin si acum minte prezentarea filmului : despre prietenia dintre doua femei. Da, asa e. despre prietenie. Faptul ca se culcau impreuna e doar un amanunt nesemnificativ. Daca scriau ca e film despre lesbiene isi pierdeau audienta? Nu, nu are scene deocheate. Nu e un film neaparat valoros. Se pare ca e insa singurul film lesbi despre care am scris, nici nu stiu multe. E o scena in film care mi-a placut mie mult
Se iubesc doua tipe si una din ele se casatoreste cu un tip. cea parasita ii zice tipului cu care a si gasit-o in pat ca ele se iubesc. ala: da, si? asta insista: ne ftm. ala rade: da, pricepuse din prima, dar aia nu e ftt.
de ce mi-a placut scena ? vorbim de sf de inceput de secol 20. ca tip gay o incurcai, mai ales daca erai pasiv. ca activ era ok, pana la urma nu primeai si faceai ceva normal. foloseai scula ( ce urat vorbesc!) . intre doua tipe nu era sex, se amageau si ele in lipsa sculei. asta e tare. erau doar " prietene", "ratacite" , pana aparea barbatul salvator care le aducea pe calea cea dreapta
4. Ma vie en rose (1997) = poate merita sa fie mai sus in top, dar asa mare inghesuiala e acolo ca dupa mine toate meritau pe primul loc. E un film trist, ar fi nedrept sa incerc sa il reduc la un rezumat tembel. Orice incercare de a rezuma acest film ar fi tembela. Imi place perpectiva din care e spus filmul, perspectiva naiva a copilului. Au francezi ceva legat de fineturi, de detalii.
5. Boys dont cry (1999) = am revazut de curand filmul . A avut alt impact. La scena violului deja era o stare fizica de sufocare. Am citit de curand cazul unui adolescent in perioada comunista .
M-am chinuit o jumatate de ora sa regasesc cazul pe net. Imi vine sa ma bat ca nu am pastrat linkul . Un adolescent undeva la granita, gaseste iubit prin anunt in ziar. Se afla, ajung amandoi la inchisoare, violati . Ajung caz in ziare . Pustiul se sinucide.
Una este sa vezi un film, altceva este sa afli ca la tine in tara oamenii au putut fi neoameni. Iti face pielea de gaina. Cred ca acest caz a schimbat total perceptia asupra filmului.
6. Maurice (1987) = candva era primul in ordinea preferintelor. Dupa o carte de Foster, un film de James Ivory. Tehnic, linistit, calm , tipic britanic.

Si ar mai fi, un intreg regizorul - Almodovar, nu as stii ce film sa aleg de el, poate Atame! pt ca a fost primul film apartinandu-i pe care l-am vazut. Nici nu imi pasa daca e cu gay.

Asteapta la rand Bent si Kiss of a Spiderwoman. Sunt prea suparata acum ca nu gasesc linkul cu acel caz din comunism. Merg sa cersesc la altii ajutorul pt ca eu sunt o imprastiata .

Ah da, din Philadelphia mi-a placut doar scena in care se auzea vocea Mariei Callas - La mamma morta. Stiu ca apoi am ascultat toata opera. Nu m-a convins si autorul mi-a parut obscur. Bine si la cate cunostinte de opera am eu ...
Brokeback Mountain doar ca parodie sau film porno. Important pt ca e primul film cu tematica gay care a luat oscarul. Frumos din partea lui.

ar mai fi , noir et blanc = dar ciudat rau filmul, nu stiu daca e gay, sado-maso sau doar un film spooky rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu