marți, 7 iulie 2009

cazuri de discriminari dupa abrogarea art. 200

Ideea a pornit de aici.

Pt cazuri mai vechi de 2001( dinainte abrogarii articolului) vezi postari din acest blog, prima si a doua
Baza ramanand acest raport: raport organizatii straine

Pentru cazuri de dupa 2001, am gasit citate din Jurisprudenta Consiliului National pentru Combaterea discriminarii. Cazuri de discriminare pe motiv de orientare sexuala.

1. 4 martie 2003, la ora 6 si jumate dimineata, Arad = teroarea nedovedita

6 persoane aflate pe o proprietate privata sunt legitimate si conduse la politia din Arad pt ,, verificari". Acolo, se aplica mai multe modalitati de intimidare:sunt lasati sa astepte cu orele, sunt asezati si interogati in cerc de fata cu f multi politisti, sunt jigniti si umiliti verbal , sunt tratati ca infractori, amprentati si fotografiati.
Interogati apoi individual, se presupune din start ca au la activ spargeri sau acte de prostitutie. Li se cere sa dea numele altor persoane care au aceleasi orientari ( practica tipic comunista), le sunt inspectate agendele personale. Se urmarea gasirea unor persoane care ar putea fi santajate, din primarie sau din politica locala.
Se pare ca era o practica obisnuita. Cu nicio luna inainte , doi dintre cei sase mai fiind luati la sectie tot pt ,,verificari". Celor care nu aveau domiciliu in Arad li s-a cerut sa paraseasca localitatea.
S-a depus plangere la Accept, s-a facut o ancheta de catre Cosiliului National pentru Combaterea Discriminarii si s-a ajuns la concluzia ca nu exista dovezi care sa probeze acuzatiile de discriminare pe motivul orientarii sexuale .
Deci avem oameni care traiesc mereu cu frica ca vor fi ridicati de politie , dusi la sectie si umiliti, dar traim intr-un stat politienesc si nu prea ai cum sa invingi sistemul.

2. 29 august 2004, o comuna din Braila = victoria contra bisericii

Dupa oficierea slujbei de duminica, in cadrul predicii, preotul parohiei spune enoriasilor din biserica despre un anunt de la mica publicitate al cantorului in parohie, anunt prin care cantorul cauta pe cineva de aceeasi sex. Preotul cere demiterea lui. Viata privata a cantorului e anulata: se organizeaza o sedinta a consilierilor parohiei in care cantorul e interogat. Se voteaza desfacerea contractului de munca din cauza orientarii sexuale.
Cantorul face plangere la episcopia de care tinea parohia, vine un protopop, urmeaza alte intrebari injositoare, din nou e amenintat ca i se desface contractul de munca.
In urma scandalului din media, Accept se autosesizeaza si depune plangere la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii. In ianuarie anul urmator, preotul este gasit vinovat de discriminare si incalarea drepturilor si sanctionat cu o amenda (o suma f serioasa pe atunci)
Citat din articol: Este pentru prima data cand Biserica Ortodoxa Romana nu este doar condamnata, ci si sanctionata pentru acte de discriminare pe criteriul orientarii sexuale comise impotriva propriilor credinciosi si personal bisericesc.
Gasiti aici hotararea luata de CNCD .
Cred ca daca am urmarii toate hotararile acestei institutii am mai putea gasi cazuri.

Victoria cu adevarat a fost aceasta: link
Persoanele apartinand acestei comunitati nu mai pot fi amenintate cu demiterea. Sunt sigura ca exista alte modalitati de a li se face probleme, dar demiterea este exclusa. Uite , eu nu stiam acest lucru!

3. 2 februarie 2005 , Bucuresti = scandalul Tarom

De Sf. Valentin , oferta TAROM: bilete mai ieftine in luna februarie pt cupluri . Doar ca se preciza : cei doi trebuie sa fie de sex opus.
Se considera o discriminare a indragostitilor de acelasi sex. Compania isi arata preferinta pentru cuplurile heterosexuale. Accept se sesizeaza. Tarom este prima companie romaneasca sanctionata pentru discriminare. Amenda este mai mult simbolica si desi asociatia contesta decizia, nu are castig de cauza.

Nu e mare lucru. Dar e ceva, de la o oferta discriminatorie pana la pierderea locului de munca, Accept s-a implicat, s-a autosesizat si a invins- institutii ( biserica stim cu totii ca e o institutie mereu invocata cand vine vorba de drepturile comunitatii lgbt). RESPECT!

In postarea despre legea si comunitatea gay in Romania am mai spus de aceasta sursa care a stat la baza acestui articol ( acolo era doar parte dintr-o lista ).

Oare pt alte categorii sociale or mai exista si alte decizii in acest sens? Politisti, pompieri, sportivi, ofiteri in armata / soldati. In general, domenii in care stim ca sunt discriminari. Ele creeaza un precedent care contituie un avantaj. Pacat ca nu sunt si facute publice decizii precum cea contra bisericii. Ar fi un motiv de sarbatoare. Mai ceva decat gayfestul :D.

*faptul ca apar pe site-ul accept se pare ca nu le face cunoscute comunitatii. sau poate voi stiati si eu nu si atunci mea culpa

4 comentarii:

  1. acceptul mai are o victorie mare la activ... homosexualii au voie sa faca parte din armata romaniei, chiar daca sunt out. ca nu stim cazuri concrete e o alta poveste

    RăspundețiȘtergere
  2. nu am gasit nimic despre inrolare, armata , discriminare. probabil ca la inrolare te referi tu.

    si daca exista, cat de cunoscute sunt?

    RăspundețiȘtergere
  3. "Gays are allowed to serve openly in the Romanian army. According to the Ministry of Defence's recruitment policy, "it is the right of every Romanian citizen to take part in the military structures of our country, regardless of their sexual orientation."[7] Nonetheless, many – if not most – gay and lesbian members of the military choose to remain closeted in the work place due to continued fear of discrimination." (sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Romania)

    RăspundețiȘtergere