joi, 16 iulie 2009

gandurile unei lesbiene - alexandra toader

Cartea Alexandrei Toader a avut parte de destul de multa reclama pe net. Pe forumuri dedicate lesbienelor, pe blogul raţuştei vesele ( pseudonimul pt virtual al autoarei).

Primita pe net, de la o editura din iasi. Faina tanti de la telef, intai cu o voce asa plictisita daca vreau sa accept coletul. Eu zic da, ea brusc schimba tonul. Eu zic cati bani, ea zice nu stiu nici banii , nici nr de carti da' vreti coletu'? de-a dreptul memorabil.

Cumva grupata pe sectiuni, desi nu mi-am putut da seama intotdeauna care era subiectul comun, cartea alexandrei toader este un set de eseuri scurte pe teme care intereseaza comunitatea lgbt. Am remarcat f multe pagini despre religie, subiect care pe mine chiar nu ma intereseaza. Dar si acolo era frumoasa repovestirea pasajului despre distrugerea sodomei si gomorei. Se pare ca mai erau alte trei sate care au disparut - de aici intervine imaginatia autoarei - din cauza unei bombe nucleare. Asa a aparut Marea Moarta in locul celor cinci sate. Teoria ca in zona in care acum exista petrol ar fi fost un potop cum scrie in biblie imi e cunoscuta si se sustine cu date din stiinta, dar bomba nucleara pe vremea aceea ... e pura fabulatie. Bine, deseori sursele alexandrei toader sunt amuzante: Codul lui da Vinci si documentarele de la Discovery sau National Geographic ( parca la unul din aceste posturi se spunea ca isus era mai brunetel, nu cum apare in icoane).

Dar interpretarea biblica din perspectiva ei continua si acum devine amuzanta . Dupa distrugerea satelor in care erau pacatosii, au mai ramas pe lume Lot si fiicele lui. Si pt ca sa nu dispara lumea , semintia, fiicele isi imbata tatal si se culca cu el. Sex in grup, incest si alcool la un loc. Pai cum sa nu dai dreptate lui nenea ala de zicea in parlament ca e de preferat incestul homosexualitatii? Scrie si in biblie!!.

Alte subiecte, unul drag mie ar fi cel cu casnicia si homosexualitatea. Bine nu din perspectiva la care probabil v-ati fi asteptat. Nu la casatoria dintre persoane de acelasi sex, desi vorbeste si din acest punct de vedere. Nu. Femeile sunt crescute pt a trece din grija tatalui in a sotului. Parca inca am ramas acola, la perioada medievala. Simtim nevoia de a ne multumi parintii. parca nu suntem intregi daca nu apartinem unei familii , daca nu suntem soţii si mai ales mame.

Ce faci insa cand acest lucru nu corespunde cu cine esti tu? Mai bine va las sa descoperiti singuri cum trateaza alexandra aceasta problema incercand sa nu judece, pt ca nu exista cu adevarat "alegerea" cea mai buna. E usor de anticipat ce drum a ales ea de vreme ce are , in momentul scrierii cartii, o relatie de 4 ani cu o femeie. Asta apropo de faptul ca nu exista relatii cu vechime intre homosexuali in romania. Exista. Poate intrebarea se referea la barbati si acolo chiar nu stiu nimic. Dar intre femei se stiu cateva. Iata aceasta era cunoscuta si inainte de publicarea cartii.

Ar mai fi si problema homosexualitatii si internetului, dar de teama ca m-as putea incinge si spune multe tampenii pe moment ma abtin. Nervii mei nu sunt cauzati de lectura cartii , ba chiar as putea spune ca mi i-a mai temperat. There might be a light after all, but, neah, i dont think so ...

Referindu-ma doar la continutul cartii, un aspect nu mi-a placut. E o chestiune pur subiectiva cum e intregul comentariu de acum pe marginea textului. Pentru un hetero imaginea pe care o prezinta alexandra poate parea alb si negru . f des vorbeste -si nu doar in carte- de pilozitatea partenerei, de aspectul său mai barbatesc, exista chiar un pasaj in care este mandra ca aceasta poate repara chiuvete si schimba clanta. Autoarea se prezinta ca o papusa, delicata, sensibila, visatoare. La polul opus e partenera, o numeste chiar dominatoare. Eh, si apoi mai si spune undeva pe la inceputul cartii ca o lesbi, chiar si femme nu se deseneaza pe fata si nu foloseste rujul, bine o spune cu rezerve, dar ...alaturi de butch si femme exista multe alte nuante. E foarte riscant sa te prezinti fara sa ajungi un fel de model pt cititorii care poate chiar cauta cu adevarat acolo un model. Cred ca the L word a ajuns . destule modele. Poate va veni o vreme cand nu vom avea nevoie de filme sau de altii ca sa ne gasim in noi identitatea. Pana atunci mai e insa cale lunga si cand esti la inceput ... pt mine nu e ok ca un cuplu lesbi sa copieze familia traditionala in care una din partenere e casnica(recunosc ca aceasta imagine m-a speriat cel mai rau, dreptul de a munci reprezinta unul din cele mai mari castiguri ale femeii!) E asa de trist. Oricum, cu toate riscurile, am simtit nevoia sa adaug acest lucru. Imi asum propriile pareri.

Mai ar fi si altul , dar sa consider ca e figura de stil? Asa un fel de imagine apocaliptica scoasa la suparare? In discutia despre religie si homosexualitate zice ca religiosii ne considera neproductivi pt ca nu facem copii. Eh, si trec pagini ce trec si odata te trezesti cu o parere a autoarei : lumea e parasita de un dumnezeu care ne considera un experiment esuat, suntem in extinctie. Puse cap la cap, ar cam reiesi ca homosexualii sunt doar o parte a fenomenului ce ar reprezenta semne ale sfarsitului lumii. Si daca eu am vazut asta, iti dai seama ca unul pornit ar observa si mai repede?! Si nu cumva asta e parte din discursul alora religiosii? (zic, nu stiu sigur)

Cartea incepe si se termina cu autocarterizarea autoarei: sunt o visatoare, un copil care nu vrea sa se faca mare. De-a lungul discursului său de multe ori spune m-ati placea daca m-ati cunoaste, asta inainte sa stiti ca sunt lesbiana. La inceputul cartii zice: raportul cartii cu fictiunea ramane la latitudinea fiecaruia. Mi s-a parut ca s-a pus putin la adapost, mi se pare ca ezita f mult. Iar tonul pisicos - romantic cred ca nu mi-a placut pt ca nu imi place mie in general. :D

Atmosfera generala a cartii e de calm, de armonie. e o calitatea specific feminina. Intr-o dezbatere, barbatii se incing, cel mai adesea isi consuma astfel toata energia ( in final o dau si in bascalia tipic romaneasca). O femeie e mai calma, mai calculata. Si iese in final in castig.

Pe o scala de la 0-10 i-as da 7 pentru initiativa.

*cartea nu cred ca a beneficiat de un corector. Exista o greseala constanta in folosirea sintagmei pe care ( pe lipseste)
** mi-a placut coperta a patra in care scrie ca editura si finantatorii se dezic de continutul cartii

6 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Teoria ca in zona in care acum exista petrol ar fi fost un potop cum scrie in biblie imi e cunoscuta si se sustine cu date din stiinta, dar bomba nucleara pe vremea aceea ... e pura fabulatie." Masoara-ti cuvintele:) Sursa de inspiratie este "Programul Terra"- de Toni Victor Moldovan, probabil n-ai auzit de el. Cauta-l si ai sa vezi despre ce este vorba. Imi permit sa ma mandresc cu o initiativa, asa cum ai spus si tu. Momentan, orice gest pozitiv ajuta comunitatea. Cartea am daruit-o din suflet tuturor, deci inclusiv tie. Sper ca ti-a picat bine. Succest in tot ce faci:)

    RăspundețiȘtergere
  3. pt cei curiosi programul acelui tip se refera al un atac extraterestru asupra omenirii :D . si acesta ar treb sa fie un punct de referinta care sa imi inchida gura. whatever, articolul era despre cartea ta si nu cred ca simplul fapt ca a aparut ar treb sa ma duca la extaz. eu am tratat cartea ca pe o lucrare obisnuita si nu mi-am permis sa ii aduc osanale doar pt ca este o carte despre lesbiene (de altfel, chiar titlul zice: sunt idei ale unei lesbiene, nu ai pretentia ca ai detine adevarul) altceva te-a deranjat, dar e problema ta.

    o sa incerc sa nu ma las in continuare influentata de agresivitatea voastra. maine iau de la posta rondo capricioso , cartea lorenei si ma gandesc serios daca sa mai o atentionez si pe ea ca am scris despre textul ei, banuiesc ca daca nu scrii de bine, mai bine taci. fuck, cata ipocrizie.

    eu am avut totusi impresia ca am scris si de bine despre cartea alexandrei, dar ... well, imi pare rau ca a iesit asa. o lume mica cu orgolii mari.

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu te supara...exista o vorba din batrani: " plantezi vant, culegi furtuna:) Dupa cum bine ai observat, eu ti-am respectat opinia, ca drept dovada n-am comentat nimic din ce ai spus, atata doar ca nu este o simpla "fabulatie" ci se bazeaza pe ceva concret, ca toata cartea de altfel. Cand faci o fapta buna, rasplata se intoarce inzecita. Dintre toti cei care mi-au citit cartea: gay, lesbi, bi, hetero, oameni de toate varstele si din toate categoriile sociale, tu ai fost prima si singura care a avut sa-mi spuna in fata ceva negativ despre mine. Poate din politete sau din bunul simt, nu stiu, dar ideea este ca toti au apreciat gestul meu. Faptul ca ai dat atentie cartii mele denota ca este interesanta. Eu, Lorena, Medeea suntem aici ca sa schimbam ceva in bine.

    RăspundețiȘtergere
  5. misto, hai sa o tinem tot asa. eu nu consider ca ce ai facut e un gest, ci o carte si ca orice carte poate fi supusa discutiei, e o carte care are si bune si rele. faza cu "noi suntem aici" e asa de pus pe placa la un soclu, statuia numindu-se eroinele emanciparii lesbienelor. sper f tare ca lucrarea lorenei sa fie fictiune pura, sa nu aiba nicio legatura cu miscarea, sa fie o asa ca intr-o legatura hetero, sa pot si eu sa ma exprim fara ca ce fac eu sa intineze eu stiu ce ideal.

    RăspundețiȘtergere
  6. Bine! Am inteles. Pace... si pupici (gratis). Numai bine

    RăspundețiȘtergere