sâmbătă, 4 iulie 2009

legea si comunitatea gay in Romania

Am gasit unele neconcordante si omisiuni intr-un blog gay. Daca as fi rea as putea spune ca nu e bine sa te apuci de un subiect inainte sa te documentezi serios. Dar eu zic ca oricui i se poate intampla.

Am vrut intai sa scriu toate acestea ca un comment, dar stiu ca oamenii pot fi foarte sensibili la noi si imi fac singura dusmani. Apoi, e munca mea si de aceea am si blog. Si nu in ultimul rand, subiectul chiar ma intereseaza.

Deci, la treaba:

1. Codul Penal din 1864 din Principate, nu facea diferenţe intre relaţiilor sexuale hetero sau cele homosexuale in fata legii.

2. Codul penal din 1878 din Romania Mare pedepseste doar violul homosexual, care este insa tratat ca si violul intre heterosexuali, deci nici aici diferente.

Context : dorinta de modernizare a statului roman a dus la alegerea legislatiei franceze ca model

3. Codul penal din 1937 pedepseste homosexualitatea, "daca provoaca scandal public". In cazul minorilor de peste 14 ani pedeapsa este aceeasi si pt relatiile homosexuale si pt cele heterosexuale.

Context : aparitia totalitarismului in Europa, dictatura Carol II

4. codul penal al Republicii Populare Romane din 1948 inaspreste pedepsele : se trece de la 6 luni la 2 ani catre de la 2 ani la 5 ani

5. Codul din 1957 : pt act sexual consimtit de la 3 la 10 ani, dispare mentiunea " scandal public"

6. Codul penal din 1967 - celebrul articolul 200, relatiile homosexuale sunt considerate infractiuni contra persoanei , asemeni : omorului, violentei cauzatoare de moarte, pruncuciderii,sclaviei, santajului, violarii de domiciliu, avortului (!!!). Practic relatia homosexuala nu poate fi acceptata ca liber consimtita. Relatia homosexuala cu un minor de peste 14 ani este tratata si pedepsita diferentiat.

Context : aparitia si ascensiunea comunismului, dictatura Ceausescu

Acum ce s-a intamplat cu legislatia romana dupa Revolutie este exact drumul invers spre normalitate, speram noi :

7. In 1996, sub guv.Vacaroiu, art. 200 este modificat, adica se reintroduce mentiunea "scandal public" sau in public, dar apare pedeapsa pentru "propagarea sau asocierea sau orice acte de prozelitism" in acest sens. Mentiuni care pot fi foarte usor manipulate de statul politienesc ( vezi cazul Cetiner Mariana)

8. in 2001, sub guv.Nastase, la presiunea Europei, statul roman exclude orice pedepsire a relatiilor homosexuale.

Ce se poate observa: nu sta in firea poporului roman, asa cum se sustine, sa fie intolerant. Doar odata cu aparitia unor regimurilor totalitare ( naziste si apoi comuniste) se remarca o intruziune a statului in viata privata . Ce este mai amuzant, desi ideologic opus nazismului, comunismul (de tip nationalist al nostru, adica o aberatie) a preluat ideile naziste.

In prezent in Romania, casatoriile intre persoanele de acelasi sex nu se pot realiza . Pt ca in codul familiei din 1954 nu exista aceasta prevedere, se doreste aducerea unui amendament . Exista o petitie online pt strangerea de semnaturi contra acestei initiative legislative:

http://www.petitiononline.com/Dreptgay/

Am incercat sa atasez logoul , fara succes. Dar pe unde am putut am indemnat oamenii.

Nu am pretentia ca documentarea mea este completa, nici pe departe.

Surse:

http://accept-romania.ro/lgbt-issues/legislatie/
http://ro.wikipedia.org/wiki/Homosexualitate
http://www.suntgay.ro/pro_si_contra/parerile_societatii_civile/
http://accept-romania.ro/images/stories/scandaluri_publice._orientarea_sexuala_si_legea_penala_in_romania.pdfhttp:

4 comentarii:

  1. Pentru banner-ul petitiei, incearca sa inserezi codul de la mine: http://drooopyandthelezzie.blogspot.com/2009/06/petitia-se-intoarce.html

    Din cite stiu functioneaza pe toate blogurile pe care a fost postat.

    RăspundețiȘtergere
  2. nu e asta, am incercat aseara sa pun linkul asta. am gasit blogul tau si linkul, nu stiu cum sa il pun pe blog. sunt noua pe aici si nu ma descurc cu setarile. dupa o ora de bajbaiala am reusit doar sa apara blogurile pe care le urmaresc si aparuse si bannerul,dar undeva in josul paginii, deci nu ce vroiam. o sa ma mai chinui ...

    RăspundețiȘtergere
  3. chestiunea extrem d einteresanta cu ideologiile de extrema este ca adeseori adopta idei comune... eu vad scena politica ca pe un cerc... incepem, deci de la centru, spre centru-stanga si centru dreapta si ajungem mai apoi la extrema stanga si extrema dreapta care inchid, de fapt, cercul si se unesc... avem un alt exemplu elocvent in decretul lui ceausescu care interzicea avorturile, o masura cat se poate de fascista!

    spui ca poporul roman a fost intotdeauna tolerant... se poate sa fie asa, la fel cum majoritatea popoarelor din lume au fost tolerante pana la un punct.. problema vine atunci cand privesti societatea de ASTAZI, care poate fi rezultatul ideologiilor extremiste, insa care in acelasi timp nu mai contine nicio reminiscenta din toleranta de "altadata"... contine, totusi, barbaria de "altadata" (vezi dorinta romanilor de a avea un "domnitor" atotputernic, uns al lui dzeu, in persoana lui traian basescu!)

    RăspundețiȘtergere
  4. cultul lui traian basescu pe mine ma sperie! persoane care au participat la revolutie, care il urau la modul visceral pe iliescu ( ura mea de exemplu nu a trecut si nu iert si nu uit), acum il idolatrizeaza pe basescu. nu se poate discuta cu ele. voteaza pe eba pt ca nu pot sa il voteze pe basescu. nu poti intra intr-o contra-argumentatie cu ele !
    pot pune pe seama carismei sale. dar carisma avea si iliescu(vezi procentul cu care a castigat la primele alegeri). si uite si prigoana are carisma, dar prigoana a zis (citez din memorie),, daca vine maximus cu vasile de mana acasa, nu voi sta in calea fericirii lui".
    legat de avort ... poate de aceea femeile sunt mai tolerante cu gay-i ..., din ce am observat eu.
    si tot o parere personala: basescu ar fi pentru casatoriile gay daca societatea ar admite acest lucru, pentru ca nu ... asa ii este firea, ipocrita.

    RăspundețiȘtergere