vineri, 17 iulie 2009

intersectari

inceput sa citesc anais nin - incest. Realizat ca e volumul doi din jurnalul ei, realizat ca vazut o ecranizare a acelui prim volum candva de craciun sau era anul nou, si eu incercam sa ma concentrez asupra filmului, frumusetea ce intriga a mariei de medeiros, asta in timp ce raspundeam de complezenta unui fat-frumos karatist ce incerca sa ma convinga cat de importanta e vointa, mai importanta decat forta intr-un meci ( nu avea el idee cat de mult imi exersam eu vointa cu el in acele momente).

Si dupa 10 pagini in care autoarea tot vorbea de importanta ei in cuplul henry miller - june , mi s-a acrit de atata narcisism si am zis ca ar fi frumos sa vad acel film cu adevarat. Si in timp ce il downloadam, am vazut pe desktop zacand de ceva timp un film in patru episoade - portrait of a marriage . prea lung, il lasasem la urma, miniserial britanic de televiziune nu imi retinuse atentia.
Recunosc ca mi-a trebuit efort sa urmaresc filmul si din plictiseala cand treceam de la un episod la altul am cautat pe imdb. Aflat ca la baza filmului sta o autoare, ca e un film ce reda o poveste de iubire reala dintre doua scriitoare britanice ( cum ne mai amuzam stand in pauze langa ferestre calculand cati regi gay si cate scriitoare lesbi sunt la britanici)

Si iar trecand de la un episod la altul ( sunt doar 4, deci nu va fi asa lunga povestea mea), am citit biografia celor doua. Mai ales a personajului principal. vita sackville - west nu a aparut niciodata in prea lunga lista de autori britanici. Nu am auzit niciodata de ea. Am ascultat cel mai important poem al sau, the land si nu am fost impresionata. Poate chiar nu e o autoare importanta in lit engleza, poate ca viata ei a lasat mai multe urme.

Miniserialul acela urmareste iubirea dintre vita si violet, din cate am putut sa imi dau seama iubirea asta nu a durat f mult , 4 ani maxim , dar a fsot de o intensitate ce a distrus totul in jur. De aceea e considerata cea mai importanta iubire din viata vitei . plus scandalul pe care l-a provocat in epoca. Filmul am zis ca m-a plictisit si doar pt ca alternativa era sa muncesc am reusit sa il vad pana la capat. Dar si cand a ajuns la punctul maxim de tensiune , uh, atata tensiune izbucnind brusc, mentinerea tensiunii, sublinierea imposibilitatii de a iesi din acesta stare, m-a luat, recunsc, prin surprindere.

Biografia vitei sackville-west e destul de interesanta. Toata viata a fost casatorita cu un singur barbat. Ambii bisexuali , in interviurile tarzii era evident ca tin unul la celalalt, si in film apare ideea aceasta. Am uitat sa zic, la baza filmului sta un roman scris de unul din fiii vitei. So, da, tineau unul la celalalt cei doi soti, dar ... o fi mintea mea bolnava, o fi fost chiar intentia regizorului ... cei doi soti par mai curand prieteni f buni, casnicia lor e bazata pe respect. E singurul lucru stabil in viata lor. Nu e pasiune acolo. Ii uneste mai curand pasiunea pt gradinarit, bisexualitatea, trecutul comun.

Viata Vitei ( pleonastic, nu?) e un roman : iubirea de la 7 ani pt o fata mai mare decat ea, iubire ce a durat 14 ani si mai ales scurta relatie cu virginia woolf si multele, multele femei ce au urmat dupa. Poate relatia cu woolf e cea mai importanta contributie a vitei in literatura britanica. Nigel nicolson - fiul care a scris biografia vitei - spunea ca Orlando este cea mai lunga scrisoare de dragoste din literatura engleza ( scrisoare prin care virginia isi declara iubirea fata de vita). Si chiar si virginia woolf recunostea ca romanul o are ca sursa pe vita, dar e drumul invers , barbat ce devine femeie.
Citit cartea Orlando inainte sa apara in materia de studiu ( ca sursa pt postmoderni) stiu ca scrisesem si ceva in jurnal, ma derutase, stiam dinainte despre ce era vorba, dar felul in care era scris... apoi a urmat examenul in care ne cerea sa recunoastem dintr-o singura fraza autorul si cartea si mi s-a facut sila de toata literatura lor, nu pt ca am avut restanta, ci pt ca mi se totul prea absurd. Si da, era si 'valurile' pe acolo ... candva voi reciti orlando

filmul lui sally potter cu tilda swinton ( oscar pt rolul avocatei lipsite de scrupule in michael clayton) vazut iar , dar candva voi face efortul sa reiau totul in paralel acum stiind si despre vita

Si atunci cred eu ca intalnirea intre anais nin/ filmul henry si june, pe de o parte, si filmul portrait of a marriage/ biografia vitei sacket- west/ orlando - virginia woolf/ sally potter - tilda swinton, pe de alta parte - nu e intamplatoare.

Si apoi am mers si mai departe: in acelasi an cu publicarea lui orlando si in contextul scandalului legat de viata trepidanta vitei, apare romanul the well of loneliness de radclyffe hall. Well, romanul virginiei woolf a scapat pt ca era stilizat, cel al lui hall nu pt ca era prea direct. Dar si procesul ce a urmat a facut mai multa reclama cartii. cele doua autoare lesbiene, virginia woolf si vita sackville -west ( da ce lung nume mai are !!), au fost chemate ca martore la proces, inca au preferat sa nu fie implicate. eu nu prea stiam povestile astea si mi-au placut.

Anul era 1928. dea, si eu sunt in 2009 si nu am gasit nicaieri cartea asta, the well of loneliness. Nici la o librarie de vinde carti in engleza, nici la noi tradus . ah stiati ca acceptul are biblioteca? Are ceva carti pe acolo si banii pt abonament nu sunt cine stie ce. Asta pt ca auzisem eu discutii legate de aparitia unei reviste gay, well, o biblioteca mai bine dotata pe mine nu m-ar deranja.

*scriu fara sa ma mai opresc, pun linkuri cu gramada ( care bineinteles nu merg in mare parte), ce bine ca inca nu stiu sa pun filme sau trimiteri pe youtube. so, i'm my own best reader

12 comentarii:

  1. :) nu am citit fragmentul despre 'pasiune',l-am sarit, astept sa citesc si eu cartea intai (deocamdata tot din seria 3 la pret de doua am 'sexul ciresilor' - nu stiu de ce au tradus asa 'sexing the cherry', ma enerveaza putin alegerea facuta, poate ma luminez cand citesc cartea. btw si eu tot autoare am cumparat cu oferta asta :) de winterson stiu din facultate, am citit doar niste articole scrise de ea, niste nuvele 'the world and other places' si 'scris pe trup', ultimul nu mi-a plct prea tare, am recitit acum fragmente din traducerea in italiana, suna mult mai bine, poate traducerea in limba romana a fost de vina - sau poate am crescut eu intre timp :) )

    orlando cred ca e singura carte a virginei woolf care nu m-a prins deloc.

    the well of loneliness o tot caut si eu, vreau sa fac comanda la libraria engleza, cred ca doar asa ajung sa o citesc.

    ai facut limbi straine/filologie? :)

    literatura gay romaneasca - no thanks. am incercat sa citesc cate ceva - ffff de nisa in cel mai rau sens. in cazul cartilor descrise de tine am citit doar descrierea cartilor, mi-a ajuns, am zis ca nu ma bag.

    iti recomand sarah waters, finest example of lesbian literature, fine examples of literature punct. din pacate la noi s-a tradus doar nightwatch (veghea) care nu mi se pare cel mai bun roman al sau.

    RăspundețiȘtergere
  2. cand faci comanda, zi si mie. vorb f serios! pana la urma cred ca e mai avantajos si pt tine, transportul ar fi la jumatate. sau, daca ti se pare deplasat ce am spus ( eu am idei ciudate, recunosc) spune-mi cum procedez. eu nu ma pricep , am facut comenzi doar in tara si acolo a fost cu surprize.

    da, legat de literatura noastra gay, well, nu stiam ca o sa fie asa cu ... orgolii si teribilisme cand m-am apucat , acum -daca tot am facut-o- o sa merg pana la capat. oricum destul de trist ca mi s-a zis ca puteam primi cartea gratis daca mergeam cand a fost lansata. adica, sa ai bani ca restul e asa un cadou facut prietenilor.

    ok, o sa fiu atenta, o sa verific daca nu cumva chiar am citit sarah waters. winterson ... nu cred sa fi aparut prin vreo bibliografie, la fac. e bine ca mi-ai zis de " scris pe trup" sau cum e tradus , aveam de gand sa cumpar. chiar mi-a placut cum scrie tipa.

    RăspundețiȘtergere
  3. pai pot sa fac comanda chiar acum (uite asa ma mobilizez si eu). transportul nu costa, e destul de simplu, adica eu o sa le trim pe mail numele cartii, ei imi spun cat costa si cam in cat timp o aduc si eu confirm comanda. si ne ducem sa ne ridicam exemplarele cand ne anunta ca au sosit...

    sarah waters n-a aparut sigur prin vreo bibliografie (la mine cel putin) dar e o scriitoare destul de recenta (s-ar putea sa fi vazut ecranizarile bbc ale romanelor ei: 'tipping the velvet', 'fingersmith' si 'affinity' - foarte proaste, mai ales prima, de neurmarit). de winterson am avut de tradus niste articole la 'texte', asa am aflat de ea. o sa incerc sa recitesc 'scris pe trup', poate pb era totusi la mine... :) oricum am un teanc de carti langa pat (care constituie doar jumatate din lista de carti pe care vreau sa le citesc in vara asta), timp, chef &racoare sa am/fie :P

    RăspundețiȘtergere
  4. ok, doar sa nu ma uiti si da un semn legat de costuri.

    da, am vazut filmele ( mai putin affinity), cum nu m-au impresionat - numele imi era doar vag cunoscut. la texte, le cam chiuleam, recunosc. flaubert's parrot - eu de alt fragment de carte tradus acolo nu imi amintesc si oricum tinea de seminarista alegerea textului. altfel, cam curent in facult aceea.

    RăspundețiȘtergere
  5. buna. mi-au scris de la editura. cartea costa 60 lei si va ajunge in 4-5 sapt. e ok? confirm comanda?

    RăspundețiȘtergere
  6. confirma. o mica problema: as prefera sa dau banii acum sa scap de grija. eu stiu ce va fi peste 1 luna si.la mine se cheltuie :D

    RăspundețiȘtergere
  7. :) suna cunoscut.
    ascunde-i si tu pe undeva :P platim cand ne anunta ca au sosit cartile.

    RăspundețiȘtergere
  8. te tin la curent :D : am confirmat comanda, ma tot mailiuesc cu tipul de la editura, sper sa nu fie vreo pb, mi-a facut si cu ochiul ( ;) ), not v professional dar cine stie ce o fi in capul lui la ce carti am comandat :))

    RăspundețiȘtergere
  9. ha ha ha, eh ii facem show la webcam daca e asa curios, hai mai ce librarie e aia, ca eu comandat carti de scria in titlu lesbiana , de la noi din tara si nimeni nu a zis nimic.

    eu deja incerc sa imi gasesc datornici ca sa fiu sigura ca am banii cand o fi.

    RăspundețiȘtergere
  10. nu stiu ce e mai interesant de urmarit: intersectarile sau schimbul vostru de replici:)

    RăspundețiȘtergere
  11. da, parca am mutat messul aici ( chiar e cam mess ce a iesit). las ca apare cartea aia si vad dupa, eu ma amageam ca nimeni nu citeste si comentariile mai vechi :D

    RăspundețiȘtergere