marți, 7 iulie 2009

hedwig and the angry inch

De 4-5 zile incerc sa imi definitivez impresiile despre filmul acesta si nu vor deloc sa se lase definitivate. Daca ma uit in urma si vad impresiile de dupa vizionarea prima data a filmului nu am cum sa nu observ ca acum sunt altele, ca acum filmul imi spune altceva si nu a trecut mult timp, dar mereu se intampla tot felul de lucruri care ne schimba. Eu interpretez altfel mesajul. Sper sa mai am timp sa il revad candva. Curioasa - ce voi crede atunci ?

Date tehnice . Vazut filmul prima data de pe blogul lui wannabegay . eram si eu multumita ca nu mai treb sa stau la downloadat si dupa 50 si ceva de minute, imi apare ca fie ma inregistrez acolo ( cu plata bineinteles) , fie pot vedea continuarea dupa o ora. Nice , ha? Ah, si prin programul acela toate feţele erau alungite si eram sigura ca eroina filmului e frumoasa (vazuta in conditii normale, s-a dovedit ca am dreptate).
Partea a doua - trag filmul de pe torrent, nu iau in seama commenturile, pt ca oricum nu aveam de unde alege, si ma trezesc ca imi treb vcl ca sa pot vedea, nu doar auzi filmul.
Partea a treia - trag filmul cu viteza melcului de pe torrent si reiau frumos totul. Intre timp, ascult si sountrackul cu versurile in fata si devine clar, cel putin pt mine, ca filmul pare a sustine muzica si nu invers. E un album conceptual care poate fi inteles separat. Muzica oricum deschide mai multe drumuri decat un film.
Cred ca toate incurcaturile astea au facut pana la urma ca acest film sa nu fie unul de tipul altul la rand pt mine. Au facut sa il vad mereu din alta perspectiva, in timp ce eu nu ramaneam aceeasi.

Rezumat - urasc sa mi se povesteasca un film! Dar asa, ca sa va faceti o idee: hedwig - cea care apare si in titlu- un transexual nascut in Berlinul federal ( partea estica), abuzat de tata in copilarie, cu o mama cam indiferenta - se refugiaza in muzica. Muzica ii este cel mai bun prieten si acolo el este the king.
Incearca sa plece din est in vest prin casatoria cu un american, urmeaza o operatie nereusita de .... come on! Watch the movie ! you will love it! I promise! Money back guarantee!
O a doua incercare - daca hedwig, din titlu, ati inteles de unde vine, angry inch ar fi simplu sa va spun ca imi pare a fi numele trupei ce il acompaniaza :D . Se refera la operatia nereusita de ... eliminare a centimetrilor in plus, care il diferentiaza de o femeie ( fuck, dar chiar ca stiu sa ma exprim, am asa un talent!) . Operatia in sine e vazuta ca o experienta traumatizanta de catre hedwig. Pt ca nu a fost facuta din dorinta lui, ci pt ca i s-a spus ca pt a obtine ceva in viata trebuie sa renunti la altceva, la o parte din tine. Si asta ii spune mama lui! drama personajului de aici porneste

song: the angry inch

De aici ideea de mai tarziu a lui , ca in viata tot renunti, tot renunti, pana cand ajungi la concluzia ca bucati din tine ajung la care ai tinut si ce iti mai ramane tie. Da, putin egoist , dar tu ramai tu in toata povestea asta?! Acest cantec - punk - ar reprezenta climaxul filmului:

song: exquisite corpse

Pareri personale
- aici e greul . candva imi parea a fi doar: incapacitatea de a merge mai departe dupa despartirea dintr-o relatie , pt ca inca mai caram cu noi stafia fostului/fostei, pt ca nu ne-am incheiat socotelile cu trecutul.
Apoi, mi-a spus altceva: ca unii traiesc intr-o lume ideala , unde ar exista jumatatea cealalta cu care am putea recreea cuplul original . Mitul androginului de la Platon sta la baza filmului ( cantecul the Origin of Love). In confruntarea finala, cu rezolvarea conflictului, dintre erou si iubirea sa - rock starul - el izbucneste in plans cand i se spune ca viata e mult mai simpla, mediocra. Poate chiar nu avem unde predestinat un suflet pereche.
Acum: confruntarea revazuta si revazuta, cu versuri in fata, cu ascultarea doar a cantecului ... e altceva acolo. Te tot schimbi, te tot schimbi incercand sa te gasesti pe tine in tot acest wicked little town, pana cand ajungi tu the stranger. Crezi ca ceilalti nu te inteleg, dar daca nu cumva tu te-ai indepartat de ei, ai rupt orice legatura prin care te-ar putea intelege?

song: wicked little town ( tommy gnosis version)

Filmul poate fi interpretat pe mai multe paliere. Destinul creatorului, al artistului pt mine a fost secundar. Omagiile catre monstrii rockului mi-au placut, dar ... not what i was looking for. Aici creatia se imbina cu iubirea. Pt ca iubirea devine sursa pt creatie. Si cand iubesti daruiesti. Si nu iti poti da seama , pana la urma ce ii reproseaza hedwig rock starului , ca l-a parasit desi niciodata nu i se aratase nici el intreg ( si el folosise jumatati de masura in relatie) sau ca i-a luat" the best piece in me". Si aici rezolvarea se afla in acelasi (ultim) cantec : ce ai descoperit tu puteau descoperi si altii, nu esti chiar atat de unic, genial cum credeai ( e un pleonasm pe aici, stiu).

you think that luck has left you there
well maybe there's nothing up in the sky but air
and there's no mystical desire
no cosmic lover, preassigned
there's nothing you can find that cannot be found
cause with all the changes you've been through
it seems the stranger's always you

Partea acesta pt mine, in acest moment, a fost minora. Povestea esuata de dragoste e doar un pretext pt a spune povestea unui om, mai mult decat parcursul unui artist.

Si acum ca am reusit sa scot din mine filmul asta sau macar sa fac putina ordine, pt ca sunt convinsa ca va mai lucra in mine mult timp, pot merge mai departe. Devenise deja o obsesie.

* am invatat sa pun link si am abuzat, stiu.
** tot spuneam ca o sa ma uit , o sa ma uit, dar uite ca am ajuns si la imdb si actorul din rolul principal - john cameron mitchell - e si regizorul filmului si co-scenaristul, si de parca asta nu ar fi de ajuns, el e si cu "shortbus". is this ever going to end?
m-am linistit putin, nu el e si compozitorul coloanei sonore! :)

2 comentarii:

  1. si eu am o obsesie cu hedwig...

    *ar trebui sa pun un avertisment pe site, despre regulile megavideo.. 72 minute urmarit, pauza 54 de minute...:D

    *destinul artistului se suprapune cu cel al omului. pentru ca in toata drama lui hedwig exista o singura salvare, o singura forma de eliberare: arta. deci arta reflecta persoana.

    *eu m-am indragostit numai o data si inca ma tine... sper sa nu experimentez niciodata "fosta iubire" si tanjala dupa ce-a fost...

    *john cameron mitchell cam face totul in acest film, insa banuiesc ca asta e marea problema cu filmele cu bugete minore si tematica gay...:D

    RăspundețiȘtergere
  2. problema lui e ca nu mai vrea sa ofere. cand iubesti, oferi, cum eva a dat lui adam marul. tommy ii cere sa il invete ce stie despre muzica. apoi hedwig ii va reprosa ca i-a luat cantecele.

    urmeaza inchiderea in sine, hranirea din ura. impresia ca toti vor ceva de la el. teama de a mai oferi. asta e semnificatia daruirii perucii chitaristului, in final.

    mda, eh, nu prea cred eu ca intalnirile cu filmele sau cartile sau oamenii sunt intamplatoare. dar mesajul acesta cu daruirea - desi il inteleg ... cred ca inca nu sunt un om bun.

    hei, merci pt megavideo, daca nu parea asa accesibil nu ma vedeam filmul :)

    RăspundețiȘtergere