miercuri, 30 septembrie 2009

sordid lives - filmul si serialul ( intre dehomosexualizare si bigudilizare)

serialul este din 2000 - serialul l-am vazut intai desi in intentia mea era sa vad filmul. Amuzant, distractiv. Ceva gen ,,steel magnolias", doar ca avem si personaj travi si personaj gay. Sordid lives duc mai curand persoanele straight din film. In centru sunt cele trei surori. Actiunea se petrece in sud, in texas, intr-un orasel pierdut de lume, de aici si comparatia care mi-a venit cu filmul ,,steel magnolias". Agitatia multa asa cum ne asteptam, drame de provincie. Cel mai mult mi-a placut sora cea mai mare, cu faţă de ciocanitoare, cu o coafura ciudata, gen elvis presley, cu ochelari cat toata faţa si mereu cu o tigare in capatul gurii, in film incercand sa renunte la tigari purtand o banda din cauciuc de care tragea, provocandu-si durere, ca sa isi abata gandul de la tigari ( sincer mi-a trecut prin minte sa incerc si eu metoda asta masochista :D). ea este prietena cu o obeza care are lista cu rugaciuni ce urmeaza ar fi indeplinite in urma legaturii ei stranse cu d-zeu. Pt ca da, am uitat sa va spun ca sunt si baptiste surorile noastre, si biserica devine alt circ, certuri in biserica, certuri cu mortii din catafalc. Oh, ,,gaitele" sunt mici copii pe langa ele.
apoi avem sora mijlocie, imbracata glamor, zici ca mereu merge la nunta, cu parul rosu - o anume nunta de vopsea fiind semnatura ei- cu haine care crapa pe ea desi este destul de corpolenta, genul tipei de 40 de ani care este f deschisa la minte. Ea este liantul cu nepotul gay, cu vecina isterica, cu toate personajele cu probleme din film, cu cantareata bi ( olivia newton - john intr-un rol neasteptat).
Apoi sora cea mai mica si cea mai nesuferita, moralista familiei, plina de bani in urma casatoriei, ingamfata, parasita de sot pt o chelnerita creolle, refuzand sa accepte ca fiul ei este gay.
E amuzant sa le vezi pe surori certandu-se , barfind ( " and you eat with that mouth?"), fumand ca apucatele, luand valium ca pe niste bomboane - aaa si sa nu uitam de mama lor.
Povestea mamei apare doar in serial. Filmul din 2008 e curatat bine de apucaturi proaste. In film , sora cea mai mare incerca sa se lase de tigari. Tigarile deja nu mai dadeau bine la tv. asa ca mama care este nimfomana la 70 de ani si adultera, culcandu-se cu sotul vecinei , mai mic cu 30 de ani, este deja moarta. Murise impiedicandu-se de picioarele de lemn ( de fapt, din fibra de sticla) ale amantului si lovindu-se cu capul de chiuveta camerei de motel unde o comiteau, asta cand nu o faceau in camera de joaca din copilarie a fetelor. Grotesc sau doar amuzant sa vezi o tanti de 70 de ani in calduri rau de tot ?
In film e deja moarta si fetele ei se cearta cu ea in cosciugul deschis, se cearta daca sa o inmormanteze cu capa de vulpe sau nu.
Cele mai sanatoase persoanaje sunt travi si gay-ul. Travi este Brother Boy, leslei jordan, deja specializat in roluri de travi. Crede ca are menirea sa duca mai departe the legacy unei cântareţe country moarte , idolul lui. este intr-un azil pt persoane cu boli nervoase. De 23 de ani. Internat de mama lui. asa ca filmul se va termina cu el spunandu-i mamei moarte: ,, nu credeai ca voi reusi, nu e asa?". Savuroase sunt discutiile lui brother boy cu psiholoaga care vrea sa faca din el un caz celebru de de-homosexualizare care i-ar promova ei cartea, ar duce-o la oprah si ar scoate-o din azilul ala - fundatura in cariera ei. Asa ca psiholoaga se dezbraca si ii cere sa performeze lui travi si el socat nu si nu. Incearca saracul sa coopereze in programul ei de dehomosexualizare, renunta la peruca- adica vine cu ea in timpul sedintelor si o aranjeaza ( tapeaza , bigudilizeaza). Se simte gol si umilit asa, fara peruca. Si chiar e. dar asta e conditia ca sa poata sa isi tina spectacolele in fata celorlalti ,, nebuni".
In serial evadeaza santajand un gardian homofob, in film este eliberat de un vecin care il umilise in copilarie si se simtea acum dator sa isi rascumpere fapta josnica.
Mai e fiul/ nepotul gay care incearca sa isi faca coming-out , care răneşte in jurul lui persoane nevinovate pt ca nu e in stare sa spuna ca este cine este, care schimbase peste 20 de psihologi in 2 ani. Amuzant cand povesteste ce facuse cu iubitul lui si unul din multii psihologi si-o freca excitat de povestirea lui pe sub o perna pusa in poala :D
Mai e vecina care tine sa impartaseasca fanteziile ei de omorare a sotului adulterin ( cel cu care traia mama surorilor) : cutit, otrava, gloante . fana a dildoului luat de la supermarket, fana a unui personaj dintr-un soup opera. Si in final combina dildoul cu pasiunea pt personaj - va puteti imagina cum. Pana nu mai poate deosebi realitatea de imaginatie. Dar sotul tot indiferent. Nu vrea sa renunte deloc la picioarele lui din lemn si ea nu vrea sa faca nimic cu el daca nu isi da jos macar atunci picioare. Ce sa zic, drama ! pai nu a murit baba din cauza picioarelor lui?
O sa va placa serialul, filmul nu stiu daca l-ati intelege sau aprecia daca nu ati vedea serialul( o singura serie, 12 episoade a cate 20-30 de minute). filmul mi-a parut mai curand o continuare a serialului, special pt fani. Personajele nu sunt conturate pe deplin in absenta serialului. Pai de exemplu lipseste baba nimfomana. Chiar e amuzanta tanti. Ah si tot in serial cantareata bi ( olivia newton john) are o aventura cu iubita fostului ei iubit. Complicat . Un haos amuzant insa, odata intrat in lumea lor.

2 comentarii:

  1. de mai bine de trei luni, n-am vazut nici macar un episod dintr-un serial,iar singurul film intreg l-am vazut intr-un autocar Constanta - Bucuresti, fortata de imprejurari :) La inceputul postarii tale, ma gandeam ca poate n-ar fi rau sa incerc si eu sa gasesc macar filmul. Terminand de citit ce ai scris, am constatat, nu fara satisfactie, ca nu simt nevoia sa mai vad nimic, atat de expresiv ai povestit totul :)

    RăspundețiȘtergere
  2. ah, ce imi faci! kidding. pai scopul era sa te determin sa vezi filmul!!!

    o zi frumoasa !

    RăspundețiȘtergere