vineri, 11 septembrie 2009

radclyffe hall - the well of loneliness (booooooooooring novel)

Intro: cum am ajuns eu sa citesc aceasta carte
pasul1 =vazut o miniserie bbc recomandabila doar in zilele ploioase ( dar eu si atunci ea as alege mai curand sa ies pe undeva) sau insomniacilor - 'portrait of a marriage'. Era acolo vorba despre casnicia dintre doi soti bisexuali ( ea o scriitoare mediocra - vita sackville-west, iar el un diplomat ) si despre cea mai importanta criza din viata lor - sotia indragostita de o alta femeie.
Pasul2 = de pe wikipedia aflat ca vita a fost modelul folosit de virginia woolf pentru 'orlando' , intre cele doua existand pt f scurta vreme o aventura.
Pasul3= tot de pe net aflat ca ambele scriitoare au fost chemate ca martori la procesul intentat de stat scriitoarei radclyffe hall la aparitia romanului " the well of loneliness". Ambele au refuzat. Mi s-a parut interesant subiectul, mi-am exprimat interesul de a citi cartea. Sadland/ileana m-a ajutat si ii multumim ( comandat cartea la o librarie straina).

Cuprins: de ce ati citi aceasta carte:

1. daca vreti sa va mai exersati lectura in limba engleza si sunteti la un nivel mediu. Va puteti mandri apoi ca ati citit o carte (wow) de 500 de pagini cu caractere minuscule ( se mai scot la spatierea dintre randuri). Nu indoiti prea tare paginile si puteti sa faceti apoi cartea cadou.
2. daca duceti lipsa de hartie igienica , calitatea hartiei facand paginile ideale pt asa ceva ( naspa cu tusul, cica e toxic) - va dati seama? Hartie igienica de 60de roni?! Puteti pastra doar coperta drept dovada.
3. daca va plac romanele sensibile, din acelea cu castele si nobili si dealuri si suferinte din dragoste. Daca va place jane austin , o sa va place si acest roman - basm pt lesbiene. E un bildungsroman ( imi e si rusine sa folosesc asa termen la asa roman), e un roman al devenirii, al formarii unui personaj. Se ia de la nastere, ba nu, dinainte - de la cand se cunosc parintii - pana la momentul aparitiei romanului. Asa ceva am intalnit mai curand la dickens ( alt boring al lit engl) si a fost parodiat cu mare talent de laurence sterne ( chiar va recomand , promit ca o sa va placa - "tristram shandy").
Avem deci un nobil frumos, bogat, dăştept care se indragosteste si ia de sotie o tanara frumoasa si ea, inocenta si delicata. Traiesc fericiti intr-un taram de basm , pe mosia de la Morton (momentul initial, de echilibru). Ei trag si trag , dar mostenitorul nu apare. (stati ca inca nu e intriga). in jurul varstei de 30, cand nimeni nu mai spera, mama ramane gravida - toti trateaza fatul inca nenascut ca baiat, vorbesc despre el la masculin, fac planuri. Apare - e fata ( asta e moment de lipsa, dezechilibrul care strica totul - intriga). Acest lucru nu deranjeaza pe nimeni - i se pune numele stephen in certificatul de nastere. Copilul e crescut ca un baiat. Servitorii sunt uimiti, mama e speriata si nu se prea apropie de fatul ei pe care nu il poate intelege ( se simte vinovata pt ce simte, dar nu se poate opri), tatal intelege ce este cu fiica lui - el tine ascuns intr-un seif un carte de medicina apartinand lui karl heinrich ulrich ( caut si va spun mai mult despre acesta).
Fata are putine relatii cu lumea din afara, merge la copii unor vecini , intelege ca nu este nici ca fiica acestora ( o copie in miniatura a mamei - afectata, delicata, artificiala), nici cu fiul lor ( badaran, ingamfat). la 17 ani intalneste un englez care locuia in canada actuala , e in sfarsit fericita ca poate avea un amic care nu e speriat de firea ei baietoasa. Barbatul se indragosteste insa de ea, stephen vede acest lucru ca monstruos - despartire spre dezamagirea tuturor, care deja planuiau nunta.
La 7 ani e indragostita de menajera. Frumos acest pasaj, nu pt ca stie cum sa povesteasca radclyffe hall, ci pt ca faptele copilei sunt chiar induiosatoare ( hai, mai, caut si eu ceva sa ma convinga ca nu am pierdut timp si bani aiurea!): fata se roaga la dumnezeu sa ii dea rani la genunchi cum are menajera de la frecat podelele.
La 26-28 este obiectul de divertisment al unei sotii plictisite, foste dansatoare de bar, casatorita cu un afacerist cu gesturi, haine si preocupari gay (?!). tatal lui stephen murise intr-un stupid accident, mama afla de relatia cu femeia casatorita si de interesul ei pt femei , o alunga de acasa - se refugiaza la paris. Se refugiaza in munca, are succes cu un prim roman, dar celelalte care urmeaza sunt dezamagitoare. Si uite asa v-am scutit de 300 de pagini. De acum totul devine putin mai interesant: razboiul, viata de noapte a parisului
- participarea femeilor la I raz mond ( cartea a patra, pag. 313-358) - in documentarul ' before stonewall' (1984) se spunea despre participarea femeilor la razboi ( da, stiu, era al doilea), dar era vorba acolo si de prezenta multor lesbiene inrolate. De fapt erau asa de multe incat , atunci cand s-a aflat la comandament si s-a cerut eliminarea acestora printr-o ordonanta, au iesit atat de multe in fata incat ar fi insemnat ca sa se ramana fara voluntari la serviciul de ambulanta.
Aici va cunoaste stephen iubirea vietii sale, o copila de 20 , ea are deja 32. o protejeaza in timpul raidurilor ( pe atunci nu exista crucea rosie, veneau doar noapte infirmierele sa ridice ranitii de pe front si erau tinte pt dusmani ). Afla comandamentul, le pare suspecta apropierea dintre ele, sunt despartite, dar se protejeaza de la distanta, mai fervent.
La terminarea razboiului, fata va ramane cu stephen, desi aceasta ii refuza orice apropiere fizica, orice tandrete pt ca i se pare ca ar condamna-o la o viata mizera. Ok, pana la urma vor forma un cuplu. In rautatea mea, cred ca averea imensa de care se bucura stephen asigura izolarea cuplului de rautatile celorlalti. Da, sunt barfite si privite cu ironie, da - sunt izolate de lumea buna a capitalei frantei, dar nu sunt atacate pt ca banii nu au miros.
- parisul , lumea invertitilor - inverti( inversati in latina) era un termen folosit inainte pt ' homosexual' . izolati de catre cei ' normali' , invertitiii sfarsesc in baruri in care
Ø proprietarul colectioneza specimene ca de circ ; monsieur pujol - cel care are fotografii cu toti si are numere pe spatele fotografiilor si fiecarui numar ii corespunde o descriere intr-un caietel secret, monsieur pujol colectioneaza inverti asa cum unii colectioneaza timbre;(p.433)
Ø proprietarul este traficant de droguri - alec's bar - invertiti drogati cu ochi goi, niste ingeri cazuti, disperati, ca niste stafii danseaza cu totii Dansul Mortii. Alungati dintr-o lume in care nu exista intelegere si dreptate, isi gasesc uitarea in alcool sau droguri (p.439)
sunt f interesante personajele prezente aici, nu e nici acum meritul autoarei, nu are clar capacitatea de a analiza, stie doar sa tina discursuri sforaitoare. Lumea pe care ea o prezinta e interesanta si trista in sine, ea avand doar meritul de a o consemna. Dintre multimea de personaje, cateva se disting:
- wanda, pictorita poloneza cu frati preoti, catolica inflacarata si alcoolica inrecuperabila, suferind prinsa intre credinta si pornirile pe care nu le intelege si nu si le poate controla
-cuplul jamie si barbara - povestea lor e ca romeo si julieta in varianta lesbi. Se cunosc din copilarie. Fug din tinutul natal pe care il adorau si dupa care sufera ( ca si stephen). Din cauza mizeriei si saraciei, barbara se imbolnaveste de pneumonie si moare. Ca sa poate ramane langa iubita sa, pt ca ne-existand nici o relatie legala intre ele nu poate asista la inmormantarea din anglia, jamie se va impusca.
In filmul "stonewall" (1995), e tot asa o poveste secundara de iubire dintre o travestita care detinea barul stonewall - cea care reusea sa le scoata pe toate celelalte din incuracatura pt ca avea un amant polician f bine pus in societate. E un pasaj din film care mi-a placut mie: amandoi sunt pe terasa unui bloc inalt, amantul ii arata iubitei geamurile de la un spital si ii spune : uite acolo iti vei face operatia de schimbare de sex, ea ii spune : dar nu vreau sa fac asta, iar tu ma placi asa cum sunt, replica lui: dar vreau sa fim un cuplu normal, vreau sa fii sotia mea, vreau sa nu mai imi fie frica , sa tot ma uit in spate daca nu sunt urmarit.
Urmarea? Dupa o perioada in care el respinge violent orice apropiere de iubita travestita, se va intoarce la ea, si dupa o noapte de iubire, scoate revolverul , o impusca in cap si apoi se sinucide si el. Aceasta e povestea care precede inceperea revoltei ( in noaptea in care a murit judy garland)
Banii nu pot proteja acest cuplu - jamie/ barbara, ele sunt f sarace. Cele doua nu sunt idealizate. Se cearta, sunt egoiste , se enerveaza. Nu am putut insa sa nu ma intreb de ce saracia, suferinta impresioneaza mai mult.
- later edit: e o scena f scurta cu niste negrii (negroes le spune, pe atunci se pare ca nu e era o jignire sa le spui asa :D) care venisera sa studieze la conservator unde invata si jamie. ea ii aduce la o petrecere. cantecele celor doi frati negri pare pt un moment sa ii uneasca pt toti acesti refuzati de majoritate, pt toti "anormalii". e ciudat pasajul in care se prezinta, pat - o refugiata din america- este singura care are retineri la trangerea de maini. rasismul din ea isi spunea cuvantul, nu conta ca era acum in europa, nu conta ca erau oameni de cultura ca si ea, asa fusese invata si ii intrase deja in instict. muzica lor spiritual ( cred ca ceva gen gospel) devine imnul inchinat de tot unui dumnezeu orb. - pag. 408-412
-iubirea inseamna sacrificiu - reapare canadianul , martin il cheama, mary - pustoaica cu care traia stephen se indragosteste de el si reciproca.( cred ca acesta e punctul culminant). Stephen refuza sa il alunge pe amicul ei, stie ca daca nu era inverta si ea l-ar fi iubit. Si atunci propune un targ care are - spun ei - drept scop sa il nu o raneasca pe mary, de fapt e o forma de a-si arata intre ei care e mai puternic in inima femeii iubite de amandoi. Nu mi-a placut pasajul asta - practic se joaca cu pustoaica. ( nu am putut sa nu ma intreb intre cine va alege totusi bisexuala). Invinge stephen , dar stie ca victoria ei o condamna pe femeie la o viata ce o va distruge ( deja incepuse si mary sa bea, radea mai putin, era afectata de izolarea la care erau condamnate) o alunga pe femeia iubita pretinzand ca s-a indragostit de o alta femeie.
Pasajul de incheiere, desi artificial creat, dovedeste ca tehnic, radclyffe hall stie cat de important este finalul: ca o stafie, stephen se apropie de fereastra unde vede intalnirea dintre mary si martin, o striga pe femeie sa se intoarca, se simte pierduta si atunci o inhata , o sufoca stafiile celor cu ochii goi, a acelor invertiti din lumea ascunsa, a celor care cer sa fie adusi la lumina : ,, they possessed her. Her barren womb became fruitful". cartea ei scrisa cu sange este vazuta ca o salvare, ca o solutie pt ca cei ca ea sa fie cunoscuti . stafiile repeta obsesiv : ,, stephen, stephen , vorbeste cu Dumnezeul tau si intreaba-L de ce ne-a uitat" sau ,, am cerut paine, ne veti da o piatra?" . acum nu cred ca e vorba despre piatra cu care arunci in cineva cand te simti tu fara pacate, se poate sa fie si piatra la care se refera wanda ( catolica, remember?) - ea zice ca va aduce o piatra pt catedrala pe care va scrie simplu 'from wanda', dumnezeu nu are nevoie de mai mult. Cartea lui stephen nu e decat o piatra , o treapta spre recunoastrea lor, spre iesirea lor la lumina.
Finalul e o ruga disperata: ,, Credem , Doamne; ti-am marturisit credinta noastra... Nu ti-am negat existenta, dar ridica-TE si mantuieste-ne. Recunoaste-ne , o, Doamne , inaintea intregii lumi. Da-ne si noua dreptul de a exista! " ( nu sunt eu credincioasa, dar tot mi-a placut).
Ei daca v- a placut, caci rau nu suna - stephen spune in carte ca daca nu era condamnata din start la izolare, ar fi fost un reformator - stephen are talentul discursului , o sa traduc si discursul plin de revolta pe care il tine ea impresionata de soarta tragica a indragostitilor - jamie/barbara. Mie mi-a placut asa ca il traduc pt mine.

Concluzie: Literar cartea e slabuta.. Daca trezeste interes romanul, este din cauza lumii redate. Nici nu stiu daca scopul cartii a fost sa impresioneze dpdv literar. Dar atunci de ce a scris asa mult??? Cu cat mai lunga cartea ( postarea ), cu atat ajunge mai greu la cititor/ receptor , isi pierde interesul ( uite d-aia sufar eu :D)
Titlul cartii inseamna originea / sursa singuratatii. Adica fiind homosexual esti condamnat la singuratate. Nu e prea optimist mesajul. Later edit: spune in prefata ca nu e un titlu specific lesbienelor, pai si cam care ar fi un titlu tipic pt lesbiene? Cand se referea la cartea sa, hall ii spunea "stephen', asta ar fi fost un titlu specific?

* stiti ce ni se spune ca s-a intamplat cu femeile dupa terminarea razboiului ( in cartea asta , nu in documentar) : au devenit crescatoare de caini, cica "dogs are very nice people to breed" :D
** cica in momentul aparitiei cartii, iulie 1928, a inceput scandalul . in ziarele vremii s-a spus ca romanul este 'otrava morala care ucide sufletul', ' obscen' , ' mai corupator decat orice s-a scris inainte'. Cu asa descriere, cartea s-a vandut la negru cu mare rapiditate /.. Ca ' e propaganda pt lesbianism' asta da, e adevarat. Ca ' cere toleranta pt femeile care se complac in acest viciu' - mai usor cu viciul, dar si asta e adevarat. Si de madam bolary au zis ca e pornografie si degeaba, nu am gasit nimic :p

Hall, Radclyffe: 'the well of loneliness', virago press, 2008

2 comentarii:

  1. Ana-Maria, nu stiu ce stomac ai tu, dar afla ca sunt unii si mai si. De ex. Alex Stefanescu, autorul recentului volum "Cum te poti rata ca scriitor. Cateva metode sigure si 250 de carti proaste". (Io nush cum a reusit omu' ala sa inghita asa o cantitate de macu!)

    RăspundețiȘtergere
  2. era platit !!! :D
    cartea nu e chiar asa de proasta, dar ... abia gasesti 100 - exagerez 50 de pagini decente din 500

    RăspundețiȘtergere