Rolul sexului in societatea moderna : ,, intelectul uman a apucat-o pe cai atat de stranii , avansand pe ele chiar cu riscul autodistrugerii, incat el a inventat toate argumentele si a construit toate teoriile necesare pt a justifica desprinderea sexualitatii de iubirea din care ar trebui sa purceada si de bucuria pe care ar trebui sa o genereze, in locul carora s-au impus atractia erotica si placerea senzuala. Devenita entitate de sine statatoare , ea refuza sa plateasca vreun tribut demnitatii si moralitatii, si in general sa recunoasca autoritatea vreunei instante superioare ce face parte din fiinta insasi. Inteligenta moderna a pus la bataie tot arsenalul mijloacelor de demascare si dezintegrare pentru a demonstra ipocrizia, arbitraritatea si lipsa de temei a oricarei forme de rezistenta opusa atat de constiinta sociala, cat si de ce cea individuala acestei sexualitati ce nu mai vrea sa dea seama nimanui de nimic" ( pag. 307-308)
De ce nu rezista relatiile homosexuale: ,, dorinta nesatioasa de placeri mereu noi, de alti si cat mai multi parteneri este tristul ecou al lungilor timpuri cand acest gen de iubire nu se putea realiza decat ca intalnire fugitiva careia intoleranta inconjuratoare ii refuza orice posibilitate de a dainui si de a se dezvolta. O asemenea ereditate pune la mare incercare oricare fiinta, si cu precadere orice barbat, din clipa in care acesta ia cunostinta de faptul ca sexualmente nu este ca ceilalti. Spiritul sau are de facut fata imperativului sumbru, irezistibil al unui instict pe care infernala sa existenta sociala l-a exacerbat aproape patologic. Reusi-va el oare sa scuture povara funestei mosteniri pentru a-si trai normal alteritatea, sub semnul iubirii si bucuriei, al statorniciei si devotamentului? "( pag. 315).
Din romanul ,, mefisto" de klaus mann: ,, Sa se inteleaga odata: Este o iubire ca oricare alta, nici mai buna, nici mai rea; cu tot atat de multe posibilitati de manifestare - măreţe, dubioase, melancolice, groteşti, frumoase sau triviale, aidoma iubirii dintre barbat si femeie. In anumite timpuri si in anumite zone acesta iubire a fost intru totul obisnuita; un numar relativ redus n-a cunoscut deloc atractia sexului opus. Sunt homosexuali exclusivi,cei care n-au devenit astfel prin ispita si obisnuinta, ei nascandu-se cu aceasta inclinare. Acest tip uman se intalneste pretutindeni, mai frecvent ( riscant ce spune mai departe)in tarile germanice, in germania si anglia, in vreme ce in regiunile orientale iubirea de femei si de barbati, adica bisexualitatea, era considerata pe deplin normala. Se mai poate oare crede ca homosexualitatea exclusiva formeaza o specie umana omogena? Sloganul nu prea fericit al asa-zisului ,,cel de-al treilea sex" a contribuit la nasterea acestei destul de naive teorii. In realitate, se pot intalni printre homosexuali exclusiv toate tipurile, de la estetul decadent pana la soldatul mercenar; nu exista doar tipul activ si tipul pasiv, ci o multime de modalitati de a fi activ si pasiv, incluzand toate nuantele aflătoare intre aceste doua stari sufletesti.(pag.274)
balan, george: iubirea interzisa, ed. cartier, chisinau, 2001
Interviuri FILIT. Poeta Lena Chilari: “Fără urâțenie nu cunoști frumusețea,
fără durere și sacrificiu nu cunoști bucuria.”
-
Lena Chilari, o tânără poetă originară din Republica Moldova, s-a impus pe
scena literară contemporană printr-o voce autentică și o sensibilitate
aparte. A...
Acum o zi
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu