sâmbătă, 12 septembrie 2009

Elemente de psihologie prezente in "the well of loneliness"

Nu voi avea prea multe pretentii. Subiectul recunosc ca ma depaseste, nu am backgroundul necesar. Citit freud si jung si lacan. Dar nu sunt o experta. Nici pe departe. Incerc sa ma apropii de acest subiect din punctul de vedere a lui literat, constienta ca literatura se intersecteaza cu psihologia, filosofia, stiinta, istoria si politica vremurilor in care a fost a trait un scriitor.

1. Karl Heinrich Ulrichs - o carte a lui apare in seiful tatalui lui stephen. Tatal stia despre ce este in neregula cu fata lui, dar nu i-a spus din mila. Asta nu am inteles. Nu i-ar fi fost mai usor daca stia ca sunt mai multi ca ea, ca ei constituie chiar un obiect de studiu? Ca era altfel - o simtise inca de pe la 10-12 ani prin comparare cu alti copii de varsta ei, baieti si fete.
Ulrichs (1825-1895) este considerat un pionier al miscarii pt drepturile lgbt. Copil fiind, poarta haine de fata. La 14 ani are prima experienta homosexuala.
Termenul de "al treilea sex"este folosit pt prima data - potrivit enciclopediei lgbtq- de balzac in ,,Scene din viata pariziana" parte din ,, Comedia umana"(1838-1847). Ca termen stiintific, apare insa pt prima data la ulrich intr-o scrisoare catre sora sa (1862) si e folosit ca sinonim pt homosexuali. El ii explica surorii sale ca oamenii apartinand celui de-al treilea sex nu sunt barbati in sensul acceptat al termenului caci au trasaturi feminine si sunt atrasi de cei de acelasi sex ( vorbim de inceputurile studiilor in psihologie, cu siguranta nu a vrut sa jigneasca pe nimeni prin acel " barbati in adevaratul sens al cuvantului"- nu mai fiti asa sensibili).
Doi ani mai tarziu, sub pseudonim, ulrichs va publica o serie de douasprezece brosuri despre iubirea sexuala barbat- barbat . vorbeste indirect si despre femei-femei. Nu va voi mai obosi cu termenii care oricum nu mai sunt in uz acum.later edit:ba va voi obosi, pt ca acesti termeni ii veti intalni folositi la sfarsitul sec 19 prin carti ce abordeaza tematica gay (eu am patit-o, de aici si editul). deci, avem asa, f simplu : uranist pt gay.
Ulrichs este prima personalitate care si-a facut coming-outul public. A marturisit intai familiei ca el se ascunde in spatele acelui pseudonim si ca este homosexual, apoi a inceput sa publice sub numele sau real. Urmarea? A fost destituit din functia de asistent juridic pe care o avea de 8 ani.
In 1869 apare o lucrare a unui alt austriac ( si freud tot acolo locuia - or fi fost oamenii mai deschisi la minte acolo) - Karl-Maria Kertbeny, si la el apare prima data termenul de ,,homosexual", iar din 1870 problema orientarii sexuale va deveni subiect de larg interes.
Termenul de ,,al treilea sex" poate fi explicat doar in relatie cu urmatorii termeni, pe care ii veti gasi mai bine explicati , mai stiintific, la wannabegay. Eu am scris aici ca sa pricep in primul rand eu. deci mai simplist.
a. intelesul biologic de sex= asta se refera la xy, xx si din astea, cromozomi, ADN ( ma depasesc), dar banuiesc ca e ca si cum te consulta un medic si zice ca esti femeie pt ca ai tot ce trebuie ca sa fi catalogata drept femeie. Asta de nu o fi ca si cum iti ia sangele si il analizeaza si zice gata, esti femeie. Oricum , tu nu contezi, conteaza ce spune aparatul ala sau testele de laborator.
b. rol de gen= norme care sunt asociate 'barbatilor' si ' femeilor'. Asta e simplu: femeile sunt la bucatarie si cu copii , si barbatii sunt cu reparatul masinii si a tot ce se nimereste prin casa. Da, prima data cand femeile au muncit, cand femeile au renuntat la corsete si sutiene si au inceput sa poarte pantaloni s-a dus tot gender role-ul lor.
c.identitate de gen= aici nu mai are legatura cu ce a fost mai sus, cu biologia si ce iti impune societate, esti tu si din ce categorie simti tu ca ai face parte. Si uneori nu faci parte din marile categorii ( 'barbat'/'femeie'), si uneori esti something in between, the third gender.
d.orientare sexuala=asta se refera la sex, ce sex te atrage: barbat, femeie( straighterii / homosexualii), ambele( bisexualii), nici unul (asexuali - thanks dak) sau alt gen ( cred ca aici intra al treilea sex).
Acum eu am o mare problema. Am impresia ca undeva la inceputul psihologiei se facea confuzia intre transgender si lesbiene/gay. Ideea este ca, citind romanul, eu am identificat-o pe stephen cu o lesbiana, dar altcineva a spus despre ea ca e transgender . da, e tot bla-bla-ul ala ca simtea nevoia sa se imbrace in haine de baiat, sa calaresca precum baietii, ca avea gesturi masculine si corp mai curand masculin ( solduri stramte si umeri lati, musculoasa). Dar abia dupa ce am citit prefata, am avut impresia ca Radclyffe Hall are o mare amestecatura in minte. Ca simte nevoia sa isi argumenteze cartea care se dorea o chemare la coming-out pt toti invertii / homosexualii prin teorii din psihologie din vremea sa, preluand fara sa sa discearna elemente din endocrinologie si amestecandu-le cu psihologia.
Or, tocmai, ca si psihologia facea confuzii. Uite , va dau exemplu , pe Vita Sackett-West, da, arata mai baietoasa si era bisexuala. V-o dau exemplu pe Romaine Books, pictorita care a purtat pt prima data haine de barbat in public si par scurt, socand si impunand o moda, considerata prima butch.
Dar o lesbiana poate sa aiba trasaturi masculine si obiceiuri masculine, asta nu o face transgender. Pt ca e ok in pielea sa.
Uite va dau un alt exemplu. In India exista hijra - o comunitate de aprox 5-6 milioane. Sunt barbati imbracati in haine de femei sau invers care refuza sa se identifice cu 'femeile' sau 'barbatii'. Eh si o fotografa britanica scrie o carte despre o astfel /un astfel de hijra si ii spune de schimbarea de sex. Raspunsul mi-a placut foarte mult:,, Tu chiar nu intelegi. Eu sunt al treilea sex, nu un barbat care incearca sa fie femeie. E problema societatii tale ca nu recunoaste decat doua sexe". In urma unei campanii duse de comunitatea hijra, din 2005 in pasaportul unui indian apare 'barbat', 'femeie' sau 'eunuc' ( a fost singurul termen pe care l-au gasit ca sinonim pt societatea noastra, desi doar 8% din hijra sunt castrati). Noi nu avem un cuvant pt ce sunt ei.
De ce naiba m-am obosit sa scriu asta? pt ca imi pare ca undeva pe la inceput psihologia simplifica lucrurile pt a le face mai pe intelesul maselor . dar apareau confuzii care nu sunt acceptabile acum.
Ma gandesc cum era pe atunci pt o lesbiana. Adica apeland la stiinta prelua idei gresite. Eh, uite de aia eu nu prea ma bazez pe ce zice stiinta, sunt doar oameni care se dau si ei cu parerea intr-un limbaj care de multe ori ma depaseste si reducand pt a le iesi lor la socoteala eu stiu ce teorie pe care o au in minte. Nu e pozitia strutului, citesc cand mi se ofera ocazia ce mai scriu , dar iau act de teoriile lor si atat.

2.Havelock Ellis - "Inversarea sexuala" (1897) foloseste termenul de ,, inverti" .Havelock Ellis e un om ciudat, nu stiu daca il pot considera un om de stiinta- doar un ciudat ( in wikipedia e considerat ' british sexologist'). Termenul este folosit ca sinonim pt homosexuali, este invechit acum, iesit din uz. Se pare ca mai este cunoscut mai mult datorita utilizarii lui de catre Radclyffe Hall.
Havelock Ellis asta vorbea in cartea lui despre invertiti innascuti si 'adevarati'. Radclyffe Hall nu a facut decat sa preia aceasta teorie dusa la extrema asupra homosexualitatii . De aceea stephen trebuie sa aiba solduri inguste si umerii lati. Ca sa fie o ' adevarata' invertita. De aici, confuziile.
Ce stiu eu din experienta. Ca sunt lesbiene care se simt urate ca femei pt ca nu se recunosc in panaramele siliconate si colagenate de la tv. ca se simt frustrate de faptul ca arata altfel. Dar asta nu le face neaparat lesbiene, ci doar femei frustrate care inca nu au aflat ca pt oricine in lumea asta exista cineva care sa il/o iubeasca exact asa cum este. Si un defect pt tine poate fi o calitate chiar atractiva pt altii/altele.
O sa inchei cu un citat despre parerea lui stephen referitor ce se scria in stiinta despre lesbiene: ,, ce doctor poate stii adevarul intreg? De multe ori ei intalnesc doar neuroastenici, pe aceia dintre noi pt care viata s-a dovedit prea amara. Sunt buni, doctorii astia - unii dintre ei foarte buni; muncesc din greu incercand sa rezolve problema noastra, dar in jumatate din cazuri ei muncesc pe intuneric - intregul adevar e cunoscut doar de un invert obisnuit. Doctorii nu pot face pe ignoranti sa gandeasca, nu pot spera sa prezinte suferinta unor milioane; numai unul dintre noi poate, candva, va putea face asta ..." (pag.440)
Asta ar fi menirea cartii lui radclyffe hall, sa prezinte din punctul unei lesbiene realitatea lumii in care traieste. Facand-o mai pe intelesul ignorantilor. Si eu cred ca literatura poate mai mult sa dezvaluie decat psihologia, pt ca foloseste intrumente adresate inimii si nu mintii, precum stiinta.
Au fost ' invertiti' din astia in stiinta care au prezentat homosexualitatea. Dar au facut greseala de a se considera pe ei insisi etalon. Nu au putut fi obiectivi. Daca ulrichs se imbraca in haine de femeie inca din copilarie , nu inseamna ca toti gay-i sunt asa. S-au folosit de stiinta in incercarea de a-si face lor viata mai usoara.

Surse:
1. http://en.wikipedia.org/wiki/Karl_Heinrich_Ulrichs
2. http://en.wikipedia.org/wiki/Third_gender
3. http://www.geocities.com/oneill_g/freud1.html
4. http://www.glbtq.com/social-sciences/third_sex,2.html
5. http://www.glbtq.com/literature/hall_radclyffe,3.html
6. http://en.wikipedia.org/wiki/Havelock_Ellis

* cautat si prin search pe blogul lui wannabegay, nu am reusit deloc sa ii gasesc videoclipul in care vorbea despre gender identity, gender role si restul. Nu ar o idee rea daca si-ar aduna toate videoclipurile intr-o sectiune separata pt nepriceputi ca mine. Ia gata, cer ajutorul.
** pt o sinteza a termenilor folositi in timp pt a desemna erotismul intre persoane de acelasi sex, vezi interesantul articol al mariei irod de pe 2straight's blog.

6 comentarii:

  1. 1. Vezi la inceput: Freud si Young si Lacan. E Jung.
    2. In romana nu exista termenul "invert", dar exista "invertit".
    3. Persoanele care nu se simt atrase sexual de niciun sex sunt asexuale (nu frigide, frigiditatea se refera la altceva).
    4. Ideea de "al treilea sex" mi se pare stupida. Pana si 4 sexe ar fi mai ok decat 3! Un barbat care se imbraca in haine de femeie este barbat travestit si punct. Nu femeie, nu eunuc, nu "al treilea sex". Daca ii plac si barbatii, e (barbat) homosexual. Daca isi asuma un alt rol de gen, tot barbat ramane, pt. ca rolul de gen nu defineste identitatea sexuala. Daca se considera femeie, inseamna ca ESTE femeie, insa numai atunci. Valabila toata povestea si pt. femei. Cu alte cuvinte, nu as considera-o transsexuala pe lesbiana Stephen. Dar as spune despre ea ca se travestea si ca prefera un rol de gen masculin.
    Astea le-am zis ca sa fac putina ordine in ceea ce seamana cateodata a harababura. Sincer, si eu ma mai intrebam uneori daca nu cumva ar fi cazul sa suplimentam vechile categorii cu una noua, intre homo- si transsexuali. Treaba medicinei, totusi, nu a mea. A, si inca ceva (care poate sa rastoarne chestiunea identitatii lui Stephen): daca ERA transsexuala, AR FI putut sa spuna ca e barbat? Lumea nu prea inghitea nici faptul ca o atrageau femeile...
    5. Videoclipul de pe wannabegay de care zici tu cred ca e "Teorii gay"(16 mai 2009), pe Vimeo.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. corectat - graba
    2. imi va lua ceva mai mult timp - nu stiu de ce nu mi-a venit in minte invertiti , nici nu l-am intalnit folosit/scris
    3. corectam si aici
    4. mie nu mi se pare, ei doar nu exista in gandirea noastra destul de ingusta.
    nu vorbeste despre sine la masculin. nu isi doreste transformarea in barbat. doar in partea de sus are haine barbatesti pt aceea vreme: cravata si taior, jos - fusta (asa se imbraca si hall)
    5.merci

    RăspundețiȘtergere
  3. asexuat se refera la lipsa unor trasaturi care te-ar include intr-un sex - criteriul biologic ( la animale si plante apare) - dex

    nu mai pun nimic si gata. nici frigiditate nu stiu daca mergea

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu ziceam de ASEXUALI, nu de ASEXUATI. Cf. wikipedia, "Asexualitatea este o orientare sexuala care descrie persoanele care nu au atractie sau dorinta sexuala fata de nici un sex". Referitor la term. "invertit", el este dat ca sinonim pt. gay in "Dictionarul gay" al lui Lionel Povert (Nemira, 1998).
    "Al treilea sex"... Daca ar fi vorba de hermafroditism, treaca-mearga. Dar eu nu pot sa accept ideea ca sexul e doar o chestie sociala, fara nicio legatura cu biologicul. Nici macar un transsexual nu isi doreste sa fie perceput ca "al treilea sex", ci ca femeie (daca s-a nascut barbat) sau ca barbat (daca s-a nascut femeie). Si nu stiu nici de ce in sexul asta, al treilea, intra doar barbati, niciodata si femei. Ca n-am auzit niciodata vorbindu-se de un sex no.4. Misoginism?

    RăspundețiȘtergere
  5. cine zice ca ar intra doar barbati? hedwig din "hedwig and the angry inch" nu isi dorea schimbarea de sex, desi... prefer sa nu avansez prea mult in povestea asta. sincer, ma depaseste. am luat doar act ca exista persoane care refuza sa se identifice cu un sex sau altul. exista genderqueer/ pangender - e dreptul fiecaruia sa creada ce vrea despre sine si daca nu am fi atat de obsedati de casetute si etichete, nu ne-ar mai interesa asa de mult. mie mi-a placut povestea acelei comunitati din india.

    stii ce as fi vrut eu sa intreb, dar nu are cine sa imi raspunda: daca este femeie, ai tot comportamentul unui barbat, ai nume si haine de barbat, dar nu vrei - chiar consideri traumatizanta schimbarea de sex, esti transgender? corect ar fi ca tocmai cineva care apartine acestei comunitati sa raspunda, dar sunt inchisi in lumea lor si refuza violent orice incercare de comunicare.

    o sa caut cartea lui povert, ms inca o data. asexuali era, nu fusesem eu atenta.

    RăspundețiȘtergere
  6. stii ce ma gandeam aseara, o femeie care are haine de barbat si par scurt e parte din multime. pierderea tiparelor s-a realizat doar in sensul distrugerii barierelor ce tineau de feminin. dar un barbat cu haine de femeie e clar - travestit. imi pare f ciudat asta si nu tocmai corect, dar deja am impresia ca ma aberez.

    RăspundețiȘtergere