duminică, 13 decembrie 2009

femei in politica

sa vedem ce o iesi. Nu am, sub nicio forma, pretentia de a epuiza subiectul.
Ideea mi-a venit cumva superficial. Eram la metrou, asteptand, era un top pe ecrane cu coafuri ale femeilor din politica. Si mi-a atras atentia, pe primul loc, iulia timosenko, premier al ucrainei. Acolo era cu parul desfacut, cu o coafura interesanta, asimetrica, si m-am mirat. in politica asa ceva?
Eh, si acum studiat. Se pare ca femeia a fost o bruneta stearsa inainte sa intre serios in politica, ca a fost acuzata de coruptie si data afara din postul de premier. Si apoi s-a reinventat. Apare acum cu deja celebra ei coada impletita in jurul capului. Analistii ii studiaza semnificatia coafurii. E semn de tradionalism, nationalism, e o semnificatie crestina (caci seamana cu haloul din icoane)? Se imbraca mereu in alb pentru a atrage atentia asupra coruptiei din politica, uitand ca si ea a fost acuzata de asa ceva? Nu conteaza. iulia timonsenko imi place, chiar imi place, si o femeie prim ministru ... ce sanse avem noi la asa ceva?
E apoi presedinta lituaniei, Dalia Gribauskaite, interesanta figura si ea. Nu e tanara, nu e sub nicio forma asa atragatoare. Par scurt, blond. Ce o fi si cu blondele si politica? Cum am aflat de ea: cica in tara pe care o conduce exista o lege cum ca minorii nu pot accesa informatii despre minoritati sexuale. D-na presedinta si-a exercitat dreptul de veto contra acestei legi, dar in zadar. Dalia Gribauskaite emana mai curand putere, nu e o femeie frumoasa.
Ar fi si sotia fostului presedinte, hillary clinton. Alta blonda vopsita odata ce a intrat in politica. O femeie puternica care a trecut peste mandrie ca sa fie sigura ca ajunge sotie de presedinte. Si-a iertat sotul cand au aparut in presa, in perioada alegerilor, infidelitatile acestuia. Cred ca femeie sunt mai ambitioase. Imorale?
Mai era si secretarul de stat din perioada bush, Condoleezza Rice. Dar deja seamana a politica romaneasca. Parca acest post trebuia sa fie o elogiere a femeilor din politica. Dama aceasta seamana foarte tare cu femeile politician din romania. A fost aleasa pentru ca e slaba, pentru ca e influentabila. Atat.
Da, si a venit vremea sa vorbesc si despre ale noastre femei. elena basescu, fata lui tata, cel mai buna exemplu de nepotism in politica noastra. Basescu se lauda ca promoveaza femei. A fost nevoie de 10 ani sa uitam de femeile din perioada comunista. Cele care erau in politica de forma, ca dovada ca nu se fac discriminari legate de sex.
Si vine basescu si aduce femei pentru ca sunt usor de manipulat. Pentru ca dau bine la imagine? Asta nu cred. Da, cica populatia romaniei e majoritar feminina, dar femeile voteaza persoana capabila, nu voteaza o imagine, nu voteaza dupa gender. Raul pe care il face presedintele, din pacate reales, nu va fi usor de indreptat. Va dura pana cand vom avea si in politica femei capabile, nu doar imagini.
Noi o doamna de fier? Nu prea curand. Candva imi placea mult de mona musca, dar ...dosar de informator si a disparut. o imagine usor de recunoscut de români este bonda piţi de la turism. Si cat vom avea acelasi presedinte, nu cred ca vor aparea schimbari.

de citit: http://www.cpe.ro/english/images/stories/manuelaweber2005.pdf

aparent fara nicio legatura, doar pt ca nu am chef sa pun post nou doar pt o idee. vazut 2012 si ma tot gandeam cand ma uitam la film. ok, multe americanisme: presedintele nu-si abandoneaza tara/barca. dar ai nostrii politicieni? ha, fara sa stea sa se gandeasca s-ar imbarca de plecare! nu suntem intr-o situatie asemanatoare, dar nici acum nu arata ca le pasa de noi. nu, votul nostru le asigura doar un loc in fata, inseamna doar drepturi pt ei si nici o obligatie fata de noi. sila.
intrebat ea: si tu nu ai face la fel? nu, daca nu i-as putea salva pe toti la care tin, inclusiv motanul, nu as pleca. fara sa stau mult sa ma gandesc. probabil ca nu-s mai buna decat ei. nu stiu.

stiu ca la cutremur am luat-o si pe baba senila de vizavi cu mine.

2 comentarii: