Documentar despre prezenta gay-ilor in filme. Si e luat de la origine:
- ,,edison experimental film" (1895) are o filmare de un min cu doi barbati dansand - mai de la origine de atat ce poate fi? Teoria filmului este, ca oricat s-a incercat, nu au reusit sa scoata gay-ul din filme pt ca el este parte din viata.
-sissy din anii 20-30, ,, wings" 1927 o vreme cand homosexualitatea nu era privita ca o curiozitate, cand cenzorii nu erau asa activi. Greta garbo - ,,marocco"1930
-la apropourile destinate publicului gay, caci erau asa ascunse ca doar ei - cei disperati dupa o aluzie de orice fel ar fi ghicit, in anii 40-50) - discutia despre pistoale dintre montgomery cliff si din 1948 ,, red river" (,, let me see your gun/ and i wanna see yours"),
- la cenzura din anii 50-60 ( ,, spartacus"1960 stapanul vorbind cu personal body servant despre preferinta pentru oysters and/or snakes. - scena cenzurata)
- anii 60: gay-ii sunt personaje negative ( vampiri , criminali) sau personaje care intotdeaun sfarsesc sinucigandu-se sau fiind omorati intr-un mod grotesc, dar corect pentru soarta lor, pedepsiti pentru ,, degenerarea" lor, pentru caracterul lor slab.
startul l-a dat un film britanic ,, victim"(1961) despre soarta unui gay santajat si cedand psihic in final. E nevoie sa mai mentionam ,, the children's hour" (1962) despre doua profesoare acuzate de copii ca ar fi lesbiene - audrey hepburn si sherley maclaine in roluri memorabile. Filmul il vazusem, retinusem rolurile interesante, subiectul m-a atras, dar uite ca eu nu am retinut de niciun fel scena in care una dintre profesoare isi cere scuze spunand ca este vinovata. Eu retinusem ca era doar un zvon, o minciuna exagerata de niste copii cu imaginatie. Chiar e nevoie sa ni se puna in fata ca sa vedem. Poate ca varsta a fost de vina atunci. Prefer sa dau vina pe ea.
- anii 70: ,, the boys in the band" = primul film despre lumea adevarata a gay-ilor, fara sfortari false, fara sinucideri comandate de cenzura. 1971,, sunday, bloody sunday"
- prima sarbatorire a vietii gay este dedicata tot unei lumi ascunse, ,, artistice" - cabaret 1972
- ,, next stop, greenwich village" 1976 era mai usor sa prezinti un gay negru, era oricum minoritar.
,, crusing "1980 = filmul pe care il tot cautam, l-am vazut cand eram pustoaica si stiu ca m-a fascinat, all pacino politist intrand in lumea gay-ilor pt a descoperii un criminal in randul lor si obligat sa-si invinga demonii. Nu stiam pe atunci cat rau facuse comunitatii, cerandu-se chiar prin manifestatii interzicerea lui, instiga la violenta . Si varianta lesbi ,,windows"1980
1982 ,, making love" = primul film in care doi personaje gay se comporta natural, fara drame. Actorii pe atunci nu doreau sa joace in asa ceva pt a nu-si distruge cariera. A provocat panica in cinematografe.
1991 ,, thelma and louise" = alt film pe care il iubesc si in care nu am vazut acelasi lucru ca realizatorii documentarului. Adica sarutul lor inainte de a se arunca de pe stanca nu e neaparat lesbi. Si nici nu cred ca butch cassidy and the sundance kid erau iubiti . Nu totul e gay oricat de insetati am fi de o reprezentare gay in filme ! dar cu ce sunt de acord si cred ca si voi: sarutul dintre susan sarandon si catherene deneuve in ,,the hunger'' 1983 e la fel de sexy ca ideea ca , well, ar fi putut exista un sarut intre robert redford si paul newman.
Sunt interesante explicatiile date de woopy goldberg ( ,, the color purple" 1985) si susan sarandon legate de reactia diferita a publicului la scenele de dragoste intre barbati si intre femei. Interesante, dar nu surprinzatoare, cam spun ce stiam si noi: un barbat care investeste sentimente este vazut ca slab, si nu ai voie sa fii slab, ca sa fii barbat trebuie sa fii puternic; intre femei doar se experimenteaza, trebuie sa apara doar un barbat si gata, le-a trecut.
,, philadelphia" 1993, a avut curajul sa nu incerce sa raspunda unei asteptari a publicului larg, ci sa provoace publicul , abordand un subiect care era acolo, dar era discutat doar in soapta. Distribuirea unui actor f popular tom hanks si a unui macho/latino antonio banderas - a fost o miscare inteligenta de castigare a publicului. Fara ,, philadelphia" nu ar fi existat dulcegaria de ,, brokeback mountain"(2005) , oscarizatul. Nu ca ,,philadephia" nu a avut oscaruri, dar a schimbat ceva, in timp ce al doilea doar a confirmat schimbarea de perceptie la hollywood.
Documentarul e din 1995. se incheie cu afirmatia lui harvey fierstein, scriitorul/ scenaristul din ,, torch song trilogy" : daca vrei sa vezi semnificatia general umana din filmul meu e treaba ta, eu zic ca e un film gay, ce conteaza este ca pentru prima data tu esti cel care trebuie sa traduca pe intelesul tau.
The wedding banquet 1993/ swoon 1992/ poison 1991/ go fish 1994 / the hours and times 1992/ edward II 1991/ the crying game 1992/ my own private idaho 1991 - toate anuntau ca vremurile se schimba, producatorii din ,, philadelphia" au stiut sa mizeze pe acest lucru.
In filmele romanesti, hm, ce avem? Avem incest si homosexualitate in ,, legaturi bolnavicioase". Convine, nu? doar sunt o boala amandoua. Ce o fi fost in mintea scriitoarei ? cred ca nimic altceva decat dorinta de a se afirma cu orice pret, iar scandalul aduce reclama, reclama e intotdeauna buna. Avem o scena in care maia morgenstern mangaie pe picior o femeie. Ea detine puterea si e putin acolo sexual harassment. Cred ca ,, Omul zilei" (1997) e filmul cu scena, nu sunt sigura.
Avem seriale in care e gay-ilul simpatic la ,,acasa", dar pt mai multe detalii cititi articolul ,, gay strecurati la tv in romania" de florin c. neagu (2008).
trei motive sa vedeti documentarul:
1. amuzanta explicatia lui gore vidal cum l-au convins pe charlton heston sa joace in ,, ben-hur" un film ce avea o conotatie gay
2. o scena super sexy gay intr-o perioada de maxima cenzura ( cum nu or fi vazut-o e de tot hazul): ,, gentlemen prefer blondes" (1953)
3. o noua perspectiva asupra unor filme clasice: ,, rebecca", ,, rebel without a cause" , ,, cat on a hot tin roof"
Interviuri FILIT. Poeta Lena Chilari: “Fără urâțenie nu cunoști frumusețea,
fără durere și sacrificiu nu cunoști bucuria.”
-
Lena Chilari, o tânără poetă originară din Republica Moldova, s-a impus pe
scena literară contemporană printr-o voce autentică și o sensibilitate
aparte. A...
Acum o zi
Harvey Fierstein e in conceptia mea un adevarat geniu, iar Torch Song Trilogy este un masterpiece al genului.
RăspundețiȘtergereMonumental jocul lui Harvey alaturi de nume ca Anne Bancroft, Matthew Broderick sau Charles Pierce.Recunosc ca am plans la finalul filmului.
Este "supierb" cum as spune eu in momente de inalta sensibilitate :P
am vazut de doua ori trilogia si inca sunt pasaje pe care le revad cu placere. e savuros
RăspundețiȘtergeremonologul de la inceput , iata partea mea preferata:
RăspundețiȘtergerehttp://www.youtube.com/watch?v=Kd6NF1UrKOk
cu laitmotivul ,, not enough" :)
Mai e o scena les si in "Dulcea sauna a Mortii".
RăspundețiȘtergereo sa ma uit, ms de informatie, chiar nu stiam de filmul asta. scenariu: petre salcudeanu :D. suna foarte tentant.
RăspundețiȘtergere