duminică, 25 octombrie 2009

2. george bălan - ,,celalalt eros" ( ultima parte)

inca putin, inca putin si gata, cel putin deocamdata terminat si cu george balan.

ultimul capitol din volumul II al trilogiei este dedicat androginului - mit si realitate. miturile despre androgin sunt mituri despre aparitia omului, a omului perfect, femeie si barbat in acelasi timp. in biblie, dzeu a facut femeie si barbat, dar nu separat cum se traduce de obicei, ci un androgin. l-a facut dupa asemanarea sa, iar dumnezeu in ebraica este elohim, subst la plural. si acum interpretarea mea, caci prea ni s-a dat la cap cu femeia coasta lui adam, bucata din el. nu, femeia a fost rupta din acel androgin originar, iar barbatul e doar restul ramas, ce a fost mai bun, materia cea mai reusita, a fost folosita pe femeie. hi, hi, acum e mai bine.

e apoi mitul androginului la platon.mitul probabil il stiti , ce vreau sa va spun aici, o alta idee care se tot repeta la george balan este ca prin iubirea homosexuala se reface cuplul originar. caci e barbat-barbat, femeie-femeie si atunci gasim forta necesara pt acte de creatie uimitoare. asa o fi, ce sa spun. stiu ca si platon spunea cam tot asa. nu prea inteleg de ce neaparat de acelasi sex si daca spun ca e imaginea noastra in oglinda ( fidela sau pe negativ) tare imi e ca gresesc.

mitul care sta la baza intregului capitol este al androginiei ontice: o plasma originara nediferentiata si plina de virtualitati care gresit ar fi identificata cu bisexualitate. este o suma de posibilitati peste care se suprapun regulile sociale, oportunitatile oferite de viata, un intelect si o minte deschisa si poate si alti factori.

dupa dezvaluirea intregii povesti din mitul lui orfeu, dupa oferirea unor noi perspective asupra unor eroi nationali ( spanioli) precum don juan ( asta e deja bun masculin general :D) si don quijote ( un bun cultural universal, dar tot nu m-a convins ca ar fi fost ceva intre el si sancho panza), ei, dupa toate acestea vine randul si pentru tristan si isolda - stiam eu ceva ceva, din analizele pe baladele trubadurilor, din discutiile despre lumea medievala. da, cica adevarata relatie si drama este intre marke , stapanul castelului, si tristan. aventura dintre tristan si isolda a fost o greseala, o vraja care si-a gresit tinta.
in mai multe piese shakespeariene poate fi gasita iubirea homosexuala, dar nu direct, ci doar daca esti avertizat ca e vorba despre un autor care a fost bisexual, ca are sonete in care acest lucru este clar fara nici un fel de dubiu. si avem in piesele lui shakespeare;
1. fie relatii homosexuale sub forma unor prietenii care merg pana la sacrificiul suprem - intre marcutio si romeo(,,romeo si julieta"), antonio si bassario (,,negutatorul din venetia"), horatio si hamlet ( ,, hamlet"), suffulk si york (,, henry V"), antonio si sebastian ( ,,noaptea regilor" ),
2. doar o singura data apare iubirea direct homosexuala - intre ahile si patrocle desi titlul piesei este format dintr-un cuplu lipsit de importanta in per antica ,, troilus si cresida"
3. si tot o singura data, pentru a fi corect, pentru a prezenta pana la capat toate valentele acestui tip de iubire - iubirea homosexuala neimpartasita devenita invidie criminala - iago fata de cassio ( ,, othello"). seria de criminali sau personaje demonice gay a alimentat homofobia : vautrin - balzac, querelle - genet, charlus - proust, leverkuhn - thomas mann. scriitori gay care au facut rau comunitatii din care faceau parte poate fara intentie. dar rezultatul este cel care este.

androginul, spune george balan, este barbatul sau femeia care are insusiri din celalalt sex. autorul cartii se va axa bineinteles ( nimic nou) pe barbat: androginul este barbatul cu gingasie in simtire si delicatete in comportament ceea ce ii confera o discreta, dar pronuntata, feminitate. el poate fi un foarte bun sot si tata tocmai pt ca are si aceasta componenta a sexului opus, dar are si o susceptibilitate innascuta spre homosexualitate, poate aluneca spre ea lin, fara problematizari. intoarcerea inapoi nu mai este insa posibila, iar despre coexistarea vechii relatii hetero si a noii relatii gay nu poate fi vorba. este cazul lui verlaine, casatorit si aproape tatic cand il intalneste pe rimbaud. descoperirea laturii gay poate avea loc in urma acumularii de dezamagiri dinspre relatiile hetero - este cazul gretei garbo.

de vazut, filme:
-,, immacolata e concetta" (1980)
-,,sunday, bloody sunday" (1971) - regizor schelesinger

foarte multe pagini sunt dedicate sonetelor lui shakespeare (309-333). nu credeam ca voi afla lucruri noi, si totusi : oscar wilde crede ca a descoperit cine era acel barbat tanar care il atrasese pe mare will, willie hughes, un tanar actor din compania sa de teatru. niciodata nu m-am gandit sa pun cap la cap sonetele, nu am crezut ca ele au o poveste privite in ansamblu. si totusi: avem un bisexual ( nu ii zic voce lirica, nu ii zic shakespeare) care se indragosteste intai de o femeie, the dark lady. femeii acesteia ii place sa chinuie, pt ea iubirea este posedare. iubind-o pe ea, poetul nostru se simte sclav. il cunoaste pe frumosul androgin - tanar frumos precum o fata - w.h. el este un inger, iubirea fata de el este armonie, este intregire. pe el il simte stapan al inimii fara ca acest lucru sa ii fie impus ca in cazul femeii. si apoi vine decaderea, simte ca a mai aparut cineva in viata iubitului. adevarata lovitura este cand descopera ca aceasta persoana este the dark lady de care fusese si el indragostit. poate accepta iubirea lui fata de ea, vrea chiar sa vorbeasca cu ea pt ca sa accepte si ea acest triunghi. si aici se incheie povestea. probabil ca ea nu a fost dispusa sa imparta.

da, si acum vine momentul sa va spun de ce imi place mie mult acest capitol. e perfect aici pt ca e mijloc de postare si cine va citi? :D androginul este si el si ea. este barbatul pana in 25, intimidat de cei mai maturi, emotiv, impiedicat, derutat, rosind. partea sa feminina e evidenta in gesturi, trasaturile fetei. acelasi lucru la femei, fara sa devina masculine, frumoase din natura, exista femei care au gesturi masculine sau prefera imbracaminte mai masculina, fara sa fie de baietasi de cartier. mie imi place amestecul acesta neclar, ambiguitatea aceasta. sigur ca am constatat-o si la persoane care au depasit 40-50 de ani, dar acolo e deja o imaturitate asumata, constientizata, uneori un refuz de a se decide de o parte sau cealalta generata de teama de a se face mare. poate ca din aceasta categorie fac si eu parte. poate. o are si tatal meu. am luat-o poate de la el, din admiratie fata de felul lui de a fi, spre disperarea mamei. am asa un coleg si noi, oamenii care nu vrem sa ne facem mari, ne recunoastem intre noi si ne intelegem bine. ne puteti recunoaste dupa multimea de copii, de animale comunitare care ne urmeaza peste tot. noi va blocam masinile la trecerile de pietoni. nimeni nu ne-ar lasa nou o masina pe mana :D.

si acum sa revenim la lucruri serioase, hai ca iar m-am lungit. mi s-a parut interesant capitolul despre fameni ( > lat. feminus)= barbati cu un aspect efeminat. cuvantul a capatat o semnificatie peiorativa (,, niste rai si niste fameni/ i-e rusine omenirii sa va zica voua oameni" eminescu Scrisoarea III).

isus insa vorbeste despre fameni si nu in termeni depreciativi, ci cu foarte multa intelegere. isus zice ca sunt trei tipuri de fameni: nascuti asa, facuti de oameni si care s-au facut singuri pt imparatia cerurilor ( matei, XIX, 19). adica, androginii, castratii si sihastrii. famenii innascuti pot opta la fel de bine pt ioan sau pt maria magdalena, dar pot la fel de bine sa se plaseze in afara sexului, refuzand decaderea. ( ,, caci vinovat e tot facutul,/ iar sfant doar nunta, inceputul" - ion barbu).

voi incheia analiza acestor doua volume din trilogia lui george balan cu o concluzie care e si a lui, dar imi place si mie. odata cu aparitia crestinismului s-a impus relatia heterosexuala, de fapt de la sf pavel incolo. impunerea unui singur model de comportament a cerut, pe modelul bun-rau, un discurs de contra celor care erau exact opusul modelului cerut de religia crestina (deformata in timp prin traduceri succesive din ce mai departate de originar)- ura fata de homosexual. ce spune george balan, ce este dovedit si de stiinta: majoritatea este formata de bisexual sau mai corect de o fiinta care are disponibilitati pt ambele sexe. din cauza presiunii sociale si in unele tari din cauza amenintarii vietii predomina relatiile hetero. atat.

* ce critica as aduce cartii lui george balan: prea putin despre cultura româna( prea putin ca sa nu spun spre zero). cand a vorbit despre sonetele lui shakespeare putea vorbi despre vasile voiculescu. caracterul prea general, universal al cartii deranjeaza cat timp cartea este scrisa in romana, se adreseaza unui cititor roman care ar fi vrut sa afle si despre sine.

in rest, da, stiu mai multe acum, stiu ca mare parte din cultura lumii ni se datoreaza nou, celor care ne-am trasformat iubirea ascunsa in materie pt arta, celor care am fost fortati sa ne ,,sublimam" suferinta intr-o lume in care nu eram acceptati asa cum eram. asa cum biserica si-a cerut scuze pt pozitia sa pasiva in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, asteptam poate in zadar sa isi ceara scuze si pt ce a facut omenirii. caci antisemitismul e concentrat asupra unui popor. homofobia este concentrata asupra unui procent din omenire.

miercuri, 21 octombrie 2009

2. george bălan - ,,celalalt eros" ( partea a doua)

stricat calculatorul - reparat un amic, multumesc ca am mai ramas asa cu bani. probleme cu tenul de la schimbarile bruste de temperatura. plecat la munte ca sa vad prima zapada - a inceput sa ploua cum am ajuns noi si oboseala peste poate ca plecat de la serviciu direct in tren, intors la serviciu direct din tren. disparut motanul, deja am iesit de doua ori dupa el si nu apare, e timpul sa il declar disparut. ea nu raspunde la telef asa ca nici nu am cui sa imi plang eu ih, suferinteleee...

asa ca, ia sa vedem in aceasta stare de zile mari, ce o iesi. deja m-am apucat tot prin metrouri sa citesc un fel de antologie de literatura - cum sa ii spun...- dă lesbiene? suna asa prost. dar cica asa e titlul ,, literatura dă lesbiene". va tin la curent.

pana una alta sa terminam odata cu george balan. nu imi cereti sa pun diacritice ca abia reusesc sa ma mentin coerenta. cat de cat.

deci, ultima oara parca va spusese despre neoplatonism, despre capitolul doi din a doua carte din trilogia lui balan. asa, despre spiritul socratic in istorie, despre relatia erastos si eromenos.

in capitolul III, alteritatea ca destin e vorba despre sexualitatea ascunsa, descoperita tarziu, despre feminitatea homosexuala si homofobie. cam amestecat, nu? vorbeste aici despre michaelangelo, cel care si-a descoperit sufletul pereche la 70 de ani cu un baiat care abia avea 20, ce poate nici nu era homo, ci doar din admiratie fata de spiritul marelui pictor nu s-a indepartat, ci a acceptat iubirea acestuia. despre beethoven cel care ... hm, aici avut putine probleme. stia sau nu stia ca este. era? faptul ca nu a avut nicicand o relatie cu o femeie nu e concludent. infierea cu lupte legale a unui nepot care incearca sa se sinucida pt a scapa de sub dominatia unchiului prea posesiv e o dovada ca beethoven era gay? balan incearca sa sustina ca da, ca e o forma ascunsa, singura pe care o putea accepta marele compozitor, mult prea moralist. cam ciudat pt mine. prea ciudat.

de ce michelangelo si beethoven? pt ca balan are o teza de sustinut. gay nu inseamna slab, feminin neaparat. ambele personalitati au fost virile, puternice din toate punctele de vedere. ambele au adus schimbari in domeniile artistice din care faceau parte. cu michaelangelo m-a convins. da, sculpturile sale aduc in prim plan corpul barbatesc tanar. exista apoi sonetele acestuia. nu exista indoiala. cu beethoven - eu una am inca indoieli.

homosexualitatea feminina nu se refera la lesbianism asa cum speram tot speram eu. nu, e vorba despre barbatul gay care se comporta mai feminin. vorbeste aici despre dandy, despre o lume in care componenta masculina la femei nu socheaza, dar orice element feminin atrage blamarea. spune frumos aici balan ca frica de a fi ,,feminin" arata dispret fata de femei.

vorbeste aici despre doua cazuri care au dus la excluderea sociala ( de cercetat mai tarziu):
- sergentul american jose zuniga, soldatul anului pt razboiul din irak, exclus din armata imediat dupa ce si-a recunoscut public preferintele(1993);
- fotbalistul britanic justin fashanus, alungat din viata sportiva , amenintat cu legea de o pretinsa victima, se sinucide in 1998.

pe de alta parte avem modele de eroine in care masculinitatea este evidenta: ecaterina teodoroiu si ana ipatescu la noi, ioana d'arc, cristina a suediei, elisabeta I a angliei, ecaterina cea mare a rusiei, eleonor roosevelt si cate altele.

mi-a placut f mult povestea transexualei charlotte von mahlsdorf.cica exista si un documentar arte despre ea ,,sunt propria nevasta". ne naste baiat, desi se simte fata. isi ucide tatal care nu o accepta cum era. dupa ani de inchisoare corectionala pt minori, isi duce viata conform trairilor sale si asa trece de nazism , de comunism ( traieste in germania ,, democrata", estica), ajunsa un fel de emblema a orasului al carui nume l-a preluat si de ce nu al statului de vreme ce in 1993 primeste crucea de merit din partea presedintelui statului.

partea a doua, la partea a doua si tot asa. adica nu am postat ca nu terminasem si acum reluam: motanul l-am gasit de dimineata ( ah, ce bine, nu stiti ce usurare, zicea iubita ca mi s-a luminat brust fata. adevarul e ca am dormit cu griji si mai implineam si noi 3 luni de cand eram impreuna ... eu si iubita, nu eu si motanul :D. iubita a venit acasa, stiam oricum ca o sa vina, grija mea era ca nu am cui sa ma plang. era la intalnire cu o prietena si nu e frumos sa fim stresante. nimanui nu ii plac stresantele si suntem un copil mare, chiar putem sa ne descurcam si singure, uf, uf. dependenta asta, dulce dependenta.

acum punem frumos de mancare si ne apucam imediat de continuat. voi reciti tot ce a iesit ca sigur nu prea mai are sens deja. nu ca ar fi avut de la inceput. dar macar azi suntem intr-o dispozitie mult, mult mai buna. ce soft am devenit ...

da, nu s-a dezghetat carnea si prea multa nu putem pune ca nu mai e loc de restul. iubitei ii place mult ciorba, am retinut noi. poate fi sau nu alta mancare, dar ciorba nu treb sa lipseasca. am invatat noi de la sadland sa punem legume proaspete si acum tot adaugam. ca doar e vara, doar nu punem din alea congelate! inainte puneam niste vegeta ( provoaca cancer), si arunca niste carne si cartofi si fidea si gata. ce atata complicatie!
iubita are si alte pofte dar alea nu sunt sanatoase. prajeli bleah. pe acelea le acceptam si nu le incurajam. le acceptam cu stoicism si luam si pastila de digestie dupa. hai ca am exagerat. mai ramane sa va spun (cenzurat).

pana se decongeleaza carnea termin aici. mancare nu o termin, dar macar ce am de scris. sper. deci unde ramasesem, iar si iar. asa, eram la capitolul III, alteritatea ca destin, si va spusesem deja despre michelangelo si beethoven ( de verificat cum le-am scris numele) ca titani ai culturii ce au schimbat cursul artei din care fac parte.

va spuneam despre homosexualitatea feminina, dar nu era vorba despre lesbianism decat in trecere. gata , stiu: in acest capitol e vorba despre gay puternici, in niciun caz delicati cum crede majoritatea ( michelangelo si beethoven) si femei puternice. era acolo ana ipatescu si ecaterina teodoroiu si zicea si de ana pauker, dar chiar si numele ei mi-a dat frisoane ( familia bunicilor suferit din cauza comunistilor).

va spusesem apoi despre trei cazuri de membrii lgbt : fotbalistul britanic si ofiterul american care isi recunoscusera alteritatea si avusesera probleme, fusesera exclusi, dar si alternativa: transexuala charlotte von mahlsdorf care devenise un simbol al germaniei.

accentul in acest capitol se pune asupra rolului homosexualului in societate. in societate in general, nu acum. caci nu am aparut noi acum. spune frumos george balan ca rolul nostru e sa le amintim celor macho ca nu e rau sa fii mai feminin. partea noastra masculina din barbati a adus razboaie. partea noastra masculina din femei a inventat crucea rosie ( tampenia asta ultima imi apartine). noi le amintim ca lucrurile nu sunt alb si negru. da, griul sperie.

alt rol, ar fi de ,, partener trezitor". exista un procent in noi de bisexualitate. in absenta intalnirii unui partener altfel, in absenta unei minti deschise, partea aceasta doarme. putem trai si fara? probabil ca da, dar e mai frumos asa. stiu ca e incorecta exprimarea: suntem ,,mai" completi doar daca ne acceptam in intregime. cu toate fatetele noastre. dar cati au curajul?

vorbeste aici george balan despre trei filme care abordeaza subiectul trezirii acestei valente in noi:
- kiss of a spiderwoman ( de vazut, stiu ca am pe undeva cd)
- maurice ( cica e mai buna cartea decat filmul, eu vazut doar filmul si da, mi-a placut mult pe moment)
-fresa y chocolate ( nu stiam de acest film cubanez, oscar 1997 pt film strain)

si daca tot am ajuns la liste, carti in care apare subiectul homosexualitatii:
- henri de montherland : ,, la ville dont le prince est un enfant"
- roger peyrefitte : ,, les amities particulieres"
- jean genet ,, le condamne a mort", ,, un chant d'amour", ,, querelle de brest" ( filmul querelle de fassbinder)
- herman melville ,, billy bud"
-pierre loti ,, mon frere yves",

mi-a placut apoi subcapitolul despre ,, coming in" . caci da, daca exista un coming out, exista si un coming in: constientizezi ca esti ce esti, dar te inchizi in tine. asa au fost errol flyn, tyron power, cary grant, rock hudson, anthony perkins, greta garbo, marlene dietrich, bette davis.
urmarile pot fi dezastroase. sigur ca vei continua sa existi ca om, dar esti o stafie. asa este thomas mann - moralistul care la batranete nu mai putea sa isi controleze instinctul, numai dupa baietei se uita in continuu spre rusine familiei.
in absenta iubitului dispare inspiratia: 18 ani cat a mai supravietuit dupa despartirea de verlaine, rimbaud nu mai scrie; balerinul rus vatlav nijinski la 29 de ani este deja un om mort pe dinauntru dupa despartirea de managerul si iubitul diaghilev.

si daca tot nu cred ca voi apuca sa pun mana pe vol III din trilogie, o scurta avanpremiera e in aceasta a doua carte :,,homosexualitatea - o incercare de psihanaliza". de unde ura asta contra care sunt altfel? stiti ca v-am zis undeva pe la inceput: de ce incepe de craciun, in pragul anului nou, trilogia george balan, de ce in pragul noului mileniu? acum stiu de ce, dar el nu o spune direct niciodata. se implinisera 2 milenii de cand cei altfel fusesera prigoniti de o religie care parca era obsedata de sex. startul il daduse sf pavel, caci isus a refuzat sa vorb despre acest subiect, caci d-zeu sunt convinsa ca are alte lucruri mai importante de facut. sufletul conteaza, nu ce faci tu in pat. ci daca iubesti si iubesti curat. pt mine nu conteaza barbat, femeie, dar cand ma gandesc cum vai ceilalti ma simt eu murdara. e mentalitatea pe care ne-au inoculat-o de mici. mizeria asta face sa ne speriem cand realizam prima data. caci prima reactie este: dar noi nu suntem asa. caci nu suntem, nu suntem, NU SUNTEM ASA.

in capitolul despre homofobie george balan nu vorb despre crestinism, acesta este subiectul care transpare din intreaga carte si mai este unul, dar deja am deviat o data. vi-l voi spune mai incolo. nu, in capitolul despre homofobie vorbeste despre bisexuali. da, aici e al doilea subiect mare al cartii, subiect drag mie. exista, dragilor, o vreme cand oamenii nu erau impartiti dupa atractia sexuala. nu erau gay si straight si bi. nu, nu. oamenii erau impartiti in buni sau rai, in oameni obisnuiti sau inzestrati. pe vremea aceea, dragii mosului, pe vremea aceea nu conta pe cine iubeai. si asa a fost posibil ca un bisexual ca cezar sa ajunga in fruntea tarii. aventurile lui cu femei casatorite sau cu barbati erau doar subiecte de glume deocheate. atat. sigur, sotia lui socrate era geloasa pt faptul ca isi petrecea timpul prea mult printre baieti. sigur bisexualitatea era o sursa de instabilitate pt familie. si poate de aici a pornit totul. familia - celula de baza a societatii! s-a trecut de la cetatea care avea nevoie de ,, batalionul sacru" de 150 de perechi de indragostiti care si-au dat viata pt lumea lor, la societate unde era bine ca totul sa fie mai clar, oamenii sa fie mai usor de controlat.

noah, cu ideea acesta o sa va las, nu sunt sigura daca am inteles-o bine, dar imi place ca incheiere. oricum am scris prea mult si cu siguranta si multe prostii.

data viitoare cap IV , despre androgin. alt capitol drag mie. ma bag la bucatarie. o zi buna va doresc, insorita la propriu si la figurat !

*sterg imaginea cu fumatul caci ... am luptat cu tigarea si ma declar invinsa!

duminică, 11 octombrie 2009

2. george bălan - ,,celalalt eros" ( partea intai)

este a doua parte din trilogia acestui muzicolog roman, emigrat in germania in anii '70. prima parte aici. precizez ca nu am gasit a treia parte la raftul bibliotecii, deci nu va aparea prea curand si a treia carte din ciclu pe aici.
Aceasta a doua lucrare e o continuare a primeia, dar cu o detaliere a subiectelor abordate anterior. Materia este grupata in patru teme:
I. intre ambivalenta si ambiguitate= propune alte tipuri decat kinsey: bisexualul ( in centrul analizei caesar -pag.30-36, putin despre octavian 37-38, traian 38-39), heterosexualul homofob (hitler, napoleon), falsul misoginism al homosexualilor ( frumos pasajul acesta), aventurierul ( don juan ) si idealistul ( don quijote), homosexualul dezvaluit tarziu (leonard bernstein), dezamagitul de relatii heterosexuale/ de femei , respectiv de barbati (complexul lui orfeu), heterosexuali gayfriendly (jung , goethe, zola)
Ma voi opri asupra acelor capitole care mie mi-au placut mai mult sau imi par mie care v-ar interesa. Mi-a placut capitolul ,,Misoginia inascuta si cea facuta" pt ca deja mi-a fost dat sa intalnesc gay misogini, talentul pedagogic al lui george balan s-a dovedit util: m-a convins cu rabdare ca barbatului homosexual ii repugna nu femeia, ci relatia care ii este impusa de societate - casnicia. Sa zicem ca m-a convins. Atunci stiu ca o facuse si chiar ma induiosase. Acum nu mai sunt asa sigura.
Interesant la nivelul informatiilor este demitizarea unor personaje dragi heterosexualilor, reprezentand chiar mandria natiunii spaniole. Este cazul lui don juan si al lui don quijote. Ca intr-un cod al lui da vinci aflam ca statul spaniol ar fi sustras documente ( scrisorele de amor) ce ar fi dovedit ca don juan isi exagera aventurile hetero pt a-si ascunde adevaratele iubiri pt barbati. Tocmai de aceea schimba asa de des, pt ca sa se asigure ca relatiile cu femeile nu deveneau prea serioase si amenintau sa ii dezvaluie adevarata natura.
Don quijote si sancho panza erau de asemeni impreuna. La asta chiar am ras: dar tom si jerry, dar stan si bran? ce ziceti de bula si strula, pacala si tandala? Argumentele aduse de george balan ar fi homosexualitatea cunoscuta a lui cervantes si prezenta doar ca plasmuire a unei femei in viata lui don quijote. Stiam ceva de aceasta teorie, si ce, tot am ras.
Putin si despre complexul lui orfeu. Stiam de complexul lui oedip, ca voi de altfel. Dar de al lui orfeu , nu. Nu stiu daca exista in literatura de specialitate ( psihologie, ma gandesc), dar nici nu prea aveam de unde sa stiu de complex, daca nici mitul nu il cunoastem in intregime. Pt ca ni se spune doar o parte din el. Cel hetero - bineinteles. Se pare ca dupa ce nu a reusit sa o scoata pe euridice din infern, dezamagit, orfeu se indeparteaza de femei, iubind doar tineri barbati. Sfarseste omorat de menade - un fel de amazoane - geloase ca nu il putea ele fermeca. Capul taiat aruncat in marea neagra este gasit de sapho si ingropat pe insula lesbos. Un simbol al prieteniei dincolo de atractia sexuala, si prin aceasta adevarata, dintre gay si lesbiene.
II. amor socraticus = asa cum spune si titlul acestei teme, george balan urmareste cronologic influenta modelului socratic in iubirea homosexuala. Modelul socratic se defineste prin relatia dintre un erastos - un barbat matur si un eromenos - un adolescent, un tanar ce va beneficia de experienta omului matur. In iubirea de tip socratic totul se pastreaza la nivel platonic. De aici si termenul de ,, iubire platonica" ( de fapt treb ,,socratica"). Socrate spune deseori in ,, Dialoguri " ca puterea si-o trage din admirarea frumusetii acelor tineri ce il inconjoara, dar a reusit sa-si invinga nevoile trupesti. Deci, pt modelul socratic = partener tanar/adolescent, iubire platonica. Atractia sexuala devine sursa de energie in vederea educarii, cunoasterii. Iubirile lui socrate - nume capitole in ,, Dialoguri".
Modelul socratic in umanismul renascentist ( neoplatonismul) : marsilio ficino, laurentiu magnificul - duce de florenta, pico della mirandola. Iubirea neoplatonica traieste cu teama alunecarii in trupesc pe care o considera pacat, este asexuata prin exces de idealizare. Modelul mai mult decat cel socratic, este cel crestin - isus cu grupul de discipoli.
Abia odata cu michelangelo - prin pictura renascentista - modelul socratic capata senzualitate. Lungi pagini dedicate descrierii statuilor si picturilor lui michalangelo care ar demonstra ca , daca luam de pe ochii voalul cu care ne-au obisnuit sa vedem educatia stramta heterosexuala, putem observa cu usurinta ca temele religioase sunt doar pretexte pt artist de a elogia frumusetea corpului tanar barbatesc. 138-156
Efecte ale renasterii pe continent : erastmus de rotterdam 156-161, montaigne 161-171, cyrano de bergerac, francis bacon 172-176.
Ma voi opri putin aici pt ca mi-au placut f mult fragmente din eseul sau ,, despre amicitie". Eseul este dedicat lui la boetie, factorul viril din relatia dintre cei doi, cunoscut acum doar prin efectul pe care l-a avut prin montaigne.
,, sufletele noastre au tras atat de mult timp impreuna, s-au privit cu atat de fierbinte iubire si o astfel de iubire care se dezvaluie pana in adancul maruntaielor unul altuia, ca nu mai cunosteam pe a sa ca a lui sau ca a mea, dar fara indoiala m-as fi bizuit mai curand pe el decat pe mine insumi".
,, ne cautam inainte sa ne fi vazut, prin vesti pe care le auzeam unul de altul, impatimindu-ne mai mult decat ar fi justificat-o aceste vesti, cred eu prin randuiala de sus: numele noastre deja se imbratisau. "
a doua regenerare a iubirii socratice apare in sec 18 prin redescoperirile arheologice ale greciei antice ( winckelmann), prin sonetele unui autor uitat azi august von platen. George Balan sustine ca acesti doi oameni de cultura au fost dati uitarii tocmai pt ca si-au recunoscut public homosexualitate, cat erau in viata au fost marginalizati, morti - s-a asternut cenusa peste ei pt ca opera lor nu putea fi sub nicio forma reinterpretata ca heterosexuala.

( continuare data viitoare ca deja nu mai pot: mai am atatea de facut, mii de scuze, asta e) o seara frumoasa!

sâmbătă, 10 octombrie 2009

culture boy (2006)

un fel de ,,pretty woman" pt gay. la baza filmului a stat o carte care s-a vandut f bine. acest lucru este evident din dialogurile inteligente, din discursul narativ interesant - witty.

oricum filmul se incheie cu personajul principal - X - spunand ca s-a lasat de meseria de hustler si acum scoate bani din publicarea memoriilor sale pt noi, cititorii( spectatorii) acestei reviste / acestui film.

deja v-am spus in mare cam despre ce va fi vorba. un hustler destul de dragutel se indragosteste si se lasa de meserie, dar va zic eu ca am vazut niste tipi gay la metrou la noi care il luau de departe. adica va felicit ca aveti asa exemplare frumoase printre voi :). revenind, hustlerul asta zice ca el e virgin pt ca a facut doar sex pe bani, s-a pastrat sufleteste pt cand va intalni marea dragoste. da, mai cunosc eu pe cineva asa. unde tineti atata idealism?

filmul se numeste ,, culture boy" pt ca acesta este numele clubului gay in care mai merge hustlerul nostru pt a privi la agatamentele dintre gay. recunoaste ca are serioase probleme de sociabilizare. nu intelege insa de ce ceea ce face el e considerat imoral, dar sa tot schimbi parteneri nu este. macare el ia bani. corect: pai decat sa amagesti pe cineva, mai bine scoti bani si iti rezolvi problema. asa e mai cinstit.

oricum tipul e indragostit de andrew . andrew este negru, este colegul lui de camera de un an si altceva decat usoare flirturi nu au fost intre ei. nici unul nu are curajul sa faca primul pas. andrew vrea sa incerce, X hustlerul vrea sa stie dinainte ca e cu dragoste. de parca poti stii dinainte ce si cum.

si acum apare batranelul plin de intelepciune care le va servi ca exemplu. batranul gay isi irosise viata, iubirea vietii lui, evitand sa aiba o discutie directa cu vechiul sau prieten si iubit.

X si andrew nu vor face la fel si vor trai fericiti pana la adanci batranetii. si am incalecat p-o şa si v-am spus povestea asa.

* pe imdb filmul are o nota mare, am spus replicile, monologul naratorului-personaj sunt bine scrise, dar povestea in sine pe mine nu m-a impresionat. nu sunt destul de romantica pt asa ceva. e considerat drama filmul, eu i-as spune doar film de dragoste, cu morala ca in orice productie americana.

joi, 8 octombrie 2009

in caz ca va ganditi c-am disparut ( nu aveti voi norocul asta :D)

tare ma tem ca va fi mai lung titlul decat ce am de zis. pai, noutati. adica : ne-am alaturat unei campanii initiate de idei de gay cu cat mai putin fumat(cititi dvs pe acolo care este scopul ideii). asta pt ca am aflat noi dintr-un comentariu de pe dak, apartinandu-i lui wannabegay ca fumeaza multi gay si prin state. si ne-am gandit , bei, si la noi multi fumeaza. de ce fumam noi asa mult? cred ca doar un scormonitor de creiere si un sociolog ar stii sa raspunda.

apoi , plictiseala: sala la greu. incep sa se vada rezultatele. hainele au inceput sa imi atarne pe mine, pana si cureaua de la ceas imi atarna pe mana. dar nu asta era scopul ca oricum nu eram eu dolofana. ( v-am zis cand m-a intrebat o lesbi pe un site de agatari daca sunt ,, dolofana si tzatzoasa"? :)) ). nu, am pus ceva muschiuleti exact in zonele necesare unde inainte cam incepuse sa atarne. mai am de lucrat in zona mainilor.

dar nu mai e ca vara. clar, toamna nu e ca vara. deci vara ieseam de la sala si era asa frumoooos . ca era cald rau si eu transpirata si parca pluteam . serios, aveam senzatia ca plutesc. de aceea am spus eu candva ca ma recunoscusem putin in partea cu elogiul adus fiarelor in ,, soare si otel" de mishima.

acum e friiig. chiar e. adica sa iesi de la sala cu parul ud, rosie la fata si cu hainele de parca ai facut pe tine cand e rece - nu e chiar o placere. si ma gandesc cu groaza cum va fi cand va veni gerul. atunci sa vezi. in mintea mea creata m-am gandit sa imi pun chiar caciula din aceea de ski. si un trening gros peste.

sigur ca ar exista posibilitatea sa ma schimb in garderoba. dar ... nici cand eram in liceu nu mi-a placut garderoba. nu ca sunt pudica. nu. deci, tin sa va aduc aminte ca domnia noastra practica nudismul cu mandrie. in casa acum, ca atat mai putem. inainte, in vremurile noastre mai bune si la mare.

nu e asta. nu. cum sa va explic eu... sunt discutiile alea despre suferinte din dragoste, divorturi, cum ma imbrac la nunta de duminica - le urasc. ma fac sa ma simt ciudat. am citit eu candva intr-o revista - cred ca era o fituica de genul b24fun, adica ma uitam mai mult sa aflu pe unde ies din casa - discutii din baie ale fetelor. cea mai misto discutie a mea intr-un spatiu din asta ,, neconventional" a fost despre tristram shandy in timp ce eram aproximativ pe buda. si tipa cu care discutam era in buda vecina. m-am si mirat ca nu m-am simtit inhibata, ci mi-am facut treaba discutand despre frumusetea cartii lui sterne.

da, si nu doar discutiile. mai, eu cred ca fetele astea isi afiseaza desuurile pe acolo. ale mele sunt de bumbac. eu nu am dantelute. si ale lor sunt f colorate. ale mele nu. imi e asa putin jena. eu nu vreau sa ma uit. dar e mica garderoba si sunt funduri langa funduri. mai sus - jur - nu ma uit.

m-a intrebat daca merg la sala sa vad muieri, adica corpuri incinse, chestii din astea. adica , ma jigniti. euuuuu? NEVER !

eu sunt cea mai transpirata de pe acolo. si cel mai mult vezi pe acolo sunculite si piele atarnand. eu sunt fotomodel acolo! nu, nici ca sa ma simt deosebita nu merg.

ok, exista si exceptii. e o pustoaica acolo, wooooooooooow, ma intelegeti, daca nu, stati sa va mai zic o data woooooooooooooow. cu unele natura a fost necinstit de darnica. corp de clepsidra! mdea, are putin funduletul cam mare, dar daca nu era asta nici ca o prindeam pe la sala. dar asa m-am bucurat ( vai ce rea pot fi , sunt ,sunt, hi-hi) cand am vazut vergeturi pe pulpite cand s-a schimbat. asa a crescut sufletul in mine!!! bine, nu am vazut din prima. la inceput am observat doar rotunjimile. nu ma bate, eram in drum spre plecare spre casa, spre ... spre. poate prelungeam putin momentul, poate ca puneam cu incetinitorul prosopul in rucsac, apoi apa, apoi schimbat incaltarile , apoi luat haina, apoi apoi apoi.

da, dar tot i-am vazut vergeturile. si oricum, tristetea era ca na, eu nici cand eram de varsta ei nu aratam asa. adica n-au vrut sa creasca toate cele asa frumoase, rotunjite. si cand urcam scarile spre apartament ma gandeam: te-ai tampit dracului la batranete, ca atunci cand erai de varsta aleia nici nu aveai astfel de ganduri. pe atunci te interesa sa afli cat mai multe, sa inveti cat mai multe. acum de la sala asta te-a luat narcisismul. mai ramane sa scrii si tu un ,, soare si otel"!

vai cat am mai scris. oricum vroiam de mult sa va spun despre sala. ca si sala e parte din lumea mea. si voi sunteti, da' asa putiiin, ca sa nu va dati prea mari dupa !

o zi buna, ma bag si eu la citit cat mai apuc!(nu stiu ce o sa inteleg din cartea asta ca numai pe apucate citesc). ca de munca- pe ultima suta de metri, sa nu exageram cu munca, doar daca e ab-so-lut necesar.

*da, tot mai fumez. dar daca nu mai fumez pe propriul blog, si tot e ceva. e o incercare disperata, nu mai radeti!

sâmbătă, 3 octombrie 2009

petitie contra eliberarii unui pedofil (celebru)

aflat prima data stirile despre prinderea dupa 30 a lui roman polanski la wannabegay - erau doar stirile seci, fara niciun fel de opinie a lui vlad. nu am inteles din stirile din link foarte clar care e diferenta dintre franta in care se refugiase pentru a nu fi pedepsit si elvetia in care fusese prins - nu era tot europa?

m-am bucurat cand am citit ca cineva gandeste ca mine, dak- un pedofil trebuie pedepsit indiferent de cat timp a trecut de la fapta, amanuntul ca este celebru nu ii scuza mizeria.

va invit deci, daca ati fost la fel de revoltati in fata posibilitatii de a se creea un precedent pentru un pedofil - roman polanski - sa semnati aceasta petitie.

stiu ca mi-a iesit f sec. aseara iesise mult mai bine. acum sunt obosita, e dimineata si ploua. nu vreau sa va conving prin vorbe frumoase. imaginati-va doar un barbat de 45 de ani drogand o tanara de 13 si maltratand-o. si acum nu stati, luati atitudine: semnand. multumesc.

*ah, si daca tot v-am stricat cu asa rugaminte week-endul(mii de scuze, dar trebuia sa zic de petitie)si daca tot am umplut postarea asta cu linkuri, ramanand in tema, mai luati unul: din zonagay aflati ca daca te culci cu baietei, esti gay - nu pedofil. inainte erai preot si in grija ta iti lasau parintii copiii, dar asta nu mai conteaza. caci esti gay, da? vorba lui dak, daca se culcau cu fetite ramaneau pedofili? sau ce altceva mai inventau?

vineri, 2 octombrie 2009

post sters - mult prea ciudat sa fie adevarat

era adevarata stirea, azi la 19 era o intalnire cu un preot din mcc, o biserica gay-friendly din america.

dar asa mi s-a luat de toate discutiile despre acceptul, care degeaba are site si blog, ca nu afli nimic de acolo ...

aflat pana la urma, confirmat stirea exact cu 5 minute inainte de intalnire, de la zonagay, bine ca asa l-am adaugat si eu in lista.

nu inteleg logica dupa care organizezi ceva si nu anunti. nu mai tin sa inteleg. ma depaseste

expozitie de feline in week-endul acesta

3-4 octombrie, intre 10 si 17, la sala palatului, Asociatia Felina Sofisticat

in general, era cu intrare libera de cate ori am mai fost si erau tot felul de rase ciudate.

stiu ca erau si pisicute pentru infiat ( vagaboande in general), dar si de rasa mai ieftine.

asa ca week-end placut si voua!

newsflash: am gasit unde sa isi stoarca motanul meu energia. exista o curte ingradita in fata blocului, e ingrijita de o vecina. daca se va plange ca distruge pe acolo, ceea ce nu m-ar mira f tare, vom plati si chirie - asta e! - 10 roni/luna zic ca e suma perfecta. deci, plec la serviciu, el iese in curte. ma intorc de la munca il strig, apare si mergem impreuna sus. pana acum, a mers aranjamentul asta. vedem ce va mai fi.