diverse facut. o sa le structurez cat de cat ca sa aiba logica, sper sa imi iasa:
FILME - multe, prea multe, nu stiu cat mai imi amintesc din ele si sper sa nu uit pe cele mai importante:
1. precious - film nominalizat la oscar, sper tare sa ia desi ,, avatar" are cele mai multe sanse. eu l-am vazut pe cand l-a recomandat vlad, wannabegay. pana acum toate recomandarile lui au fost pe sufletul si gustul meu. frumos film, tot din seria baiatul sau fata de culoare care reuseste in viata. azi, ba nu, de ieri si cam din totdeauna, am eu asa o atitudine anti-americana. filmele asta cu saracul care ajunge sa reuseasca in viata pt ca societatea ii ofera oportunitati imi par asa de prefabricate, false. merita vazut filmul pt rolul mamei lui precious, mo'nique. e frumoasa scena in care plange si spune ca treb sa o iubeasca si pe ea cineva, asa ca si-a sacrificat fiica pt a-si pastra barbatul. rolul ei e greu, dar jucat cu atata naturalete...
2. the blind side - sandra bullock, nominalizata la oscar. nu mi-a placut niciodata actrita asta, nu m-a convins nici acum. intriga filmului e slaba, conflictul inventat spre final nu m-a facut sa ma implic. nu mi-a placut deloc. faptul ca porneste de la un caz real tot nu a ridicat filmul in ochii mei.
3. avatar - da, avatar, oh, vai, avatar. e din seria de filme pe care le vezi ca sa le poti critica apoi. asa am mers sa vad si ,, titanic". nu e un film asa de prost. desi ma indoiesc ca printre popcorn si cola americanii au prins mesajul filmului. profitul a fost pus inaintea vietilor unor oameni si istoria apropiata ne spune asta: razboiul inventat din irak a fost in centrul atentiei desi mureau de prea mult timp oameni in iugoslavia. ,, ne-am ucis mama" spune o replica din film - dap, si americanii polueaza cel mai mult pt ca la ei fiecare membru al familiei treb sa aiba o masina. pt ca ei sa isi respecte standardul de viata exagerat, nechibzuit, trebuie sa sufere tot ei. cred ca s-au oprit din mancat popcorn doar la efectele speciale. si ca sa imi inchei peroratia anti-americana: extraterestrii aceia umanoizi semanau foarte tare a amerindieni, o vina cu care traiesc, care va tot aparea in filmele americane. si toate regretele lor nu pot anula faptul ca sunt o natiune care s-a cladit pe exterminarea unei natiuni bastinase. profitul contra vietilor unor oameni sta la baza formarii lor ca popor. finalul victorios e fals, cat se poate de fals. regizorul a bagat o groaza de bani in film ( a se citi: in efecte speciale) si in promovarea lui, trebuia sa ii scoata de undeva. sigur va lua oscarul.
4.julie& julia - alt film de oscar. iubita plictisit teribil langa mine. mai avea putin si statea in cap numai sa opresc. da, e pretentios filmul si hilar pt noi. adica e un hobby sa faci mancare acolo. si ce fericita era cand si-a cumparat mojar si pisalog. sau avea 40 de ani cand a spart pentru prima data un ou. sau cum ii spunea instructorul ca trebuie sa devii parte din cutit pt a taia ceapa. chiar m-a amuzat. noi facem de mancare din necesitate. unele sunt mai norocoase si au ajuns sa dezvolte o pasiune din asta si aranjeaza frumos mancarea in farfurie. depinde banuiesc si de firea ta. cica un aspect placut contribuie la pofta de mancare. noi pofta de mancare avem oricum, timp nu prea. amuzant filmul, dar trebuie sa ai rabdare cu el. foarte multa rabdare. meryl streep nominalizata la oscar. e funny cum vorbeste pe nas si pretentios, dar ... atat.suntem obisnuiti sa o vedem jucand impecabil.
5.couples retreat - nu e film foarte bine cotat. dar mie nu imi plac foarte mult comediile si uite ca acesta apare aici pentru ca nu e foarte prost. e chiar ok. e de relaxare.
6. the hangover - cu siguranta ati vazut pana acum filmul acesta. daca nu, vedeti-l! la inceput pare asa din seria cu nunti, dar neah, va asteapta o surprinza. am ras cu lacrimi.
7. The Bad Lieutenant - un film cu nicholas cage intr-un rol care a devenit prea mult tipic pentru el. daca ai un rol de betiv sau drogat terminat - ai actorul: nicholas cage. nu ca ar juca rau, dar pt asa ceva a luat candva oscarul ( ah, cat de informata sunt despre premiile astea, eu, antiamericana -dar na, candva, descoperit filme interesante asa. si daca aveti filme europene ce credeti ca merita sa le vad, va ascult, chiar abia astept). revenind, filmul nu deloc slab, dar nici extraordinar. e ceva mai mult decat mediocru. daca vreti crima si politist, e ok.
8. everybody's fine - un film vechi, italian, reluat acum probabil la comanda lui robert deniro care, cum trece timpul!, acum e mai mult in roluri de pensionar. vorbit mult aseara, dupa film, cu iubita despre cum se straduie unii atat de mult sa pastreze imaginea de familie perfecta. daca e iubire sau egoism in a white lie. m-a impresionat, m-a pus pe ganduri. de la prima replica, iti dai seama ca e un film european la origine.
9. an education - vazut aseara, pe sarite. plictisitor, prea british si nu in sensul bun. joaca bine actrita tanara din rolul principal, dar ... cred ca sunt eu satula de moralizari. si din nou final fortat. a cata oara.
citit eu de pe vremea cand revistele de cinematografie erau despre filme si nu cancanuri, cine cu cine mai este si alte barfe, ca tarantino a reusit sa faca filme bune pt ca a cerut de la inceput sa nu existe difuzarea filmului ca test inainte de lansare pe piata. adica aduna un esantion reprezentativ de spectatori si la sfarsit acestia isi dau cu parerea si uite asa se modifica filmul. ca venii vorba, sfarsitul la ,, american beauty" a fost modificat intr-unul fericit prin acelasi procedeu. si cam asta e regula. de aceea avem asa filme, asa finaluri si cateodata filme asa discontinue ( macelarite la montaj).
tot asa citit in revistele acelea cu adevarat cinematografice - pro cinema era cam comercial, noul cinema era cu adevarat profesionist - un articol de centru despre un fel de - nu stiu cum sa ii spun - studiu csi de prin anii '50 prin care se spunea ca prin filme se poate americaniza lumea. suna a vadim, stiu. dar era cu citate din documentul csi si ... mi-a ramas fixat in memorie. deci, revin, stiti filme europene care merita vazute, spuneti-mi, dar nu almodovar, nu ratez un almodovar, sunt fan inarit.
FILM DE ARTA - am zis ca nu merita sa il includ in categoria anterioara. ,, Un chant d'amour" de jean genet. cica intra la expresionsm cinematografic francez. nu-mi pasa categorisirea. e un film frumos, foarte scurt, dar care se imprima pe retina. imagini ca niste fotografii, ca niste poezii. dansul acela atat de erotic. oh, nu e pt pudibonzi, are homoerotism si expunere de organe. dar e frumos. nu mai vreau filme care iti ofera simbolurile pe tava, care moralizeaza deschis, vreau filme care te lasa pe tine sa le descifrezi dupa firea ta, dupa sensibilitatea ta. vrea putina poezie, m-am saturat de proza fada.
citit apoi in pdf the thief's journal de jean genet. si critica lui satre la opera lui genet. si tot ce am putut afla despre aceste foarte foarte interesant personaj.
dap si era sa uit de un film frumos. dar uite poate actioneaza subconstientul, caci la filme de arta ii sta locul. terry gilliam e o alta manie a mea. apropo de filme care nu spun, care continua dincolo de ecran ca actorul care iese din pelicula din ,, trandafirul rosu din cairo" de woody allen. nu stiu de ce, in ultima vreme ma obsedeaza ideea centrala dintr-un film al lui allen cu un evreu care se tot transforma la propriu in functie de mediul, oamenii langa care statea. da, stiu care e interpretarea acestei obsesii. pot ghici si eu si voi ce ma deranjeaza. de ce ma simt putin ca acel evreu. si ma deranjeaza rau ca e asa. prefer sa nu dezvolt aici. unele lucruri trebuie lasate sa coaca.
The Imaginarium of Doctor Parnassus vazut in episoade, in mai multe zile caci cere mult filmul. ofera mai mult decat neuronii pe care te obliga sa ii folosesti, dar tot imi scapa semnificatia lui. spunea undeva la inceput ca pariu cu diavolul al dr parnassus era oamenii au nevoie de povesti. caut eu morala, caut eu cu disperare semnificatii, creierul meu fiind deformat de la prea multe filme americane? de revazut filmul dupa ce va inceta sa mai imi spuna ceva acum, la prima vizionare. fara sa ma gandesc aleg imaginile fantastice ale lui gilliam si ale lui tim barton ( alta iubire a mea) in fata celor de spoiala, de luat ochii mancatorului de popcorn ale lui cameron.
SERIAL - ,, Glee", aflat de acest serial cand citit ca o actrita care joaca in el e les asa cum foarte tare banuiam si eu. my gay radar works sometimes. serial tampitel, de adolescenti. dar va recomand episodul 4 care e cu un pusti gay, dap, totul e idealizat, tatal stia si il accepta, dar e amuzanta scena in care o echipa de fotbal danseaza. o gasiti si pe youtube, dar tot episodul mi-a placut foarte tare. e clar ca ideea e furata de la dansatorul acela, shane mercado care a postat pe youtube creand mari furori o reconstituiere a dansului lui videoclipul lui beyonce.
CARTI - de fapt una singura. citit si cartea lui genet, ,, the thief's journal" dar e traducere si mai e si in format pdf, de pe calc. am nevoie de o carte pe care sa pot insemna pasaje care imi plac si cand am citit, cu ce ocazie luat cartea. ce faci cu o carte in format audio? ii zgarii cd/dvd la pasajul care iti place? las sa raman eu asa conservatoare. sper sa nu ajungem si noi sa punem doar coperti in biblioteci pt ca dau bine.
ma numesc Rosu de orhan pamuk. ce am scris imediat dupa ce am citit: ,,. O carte care cuprinde totul, viata, iar viata are o poveste, totul are o poveste, calul din miniatura, copacul din miniatura, meddahul care se machiaza si imbraca ca o femeie, fie si moneda calpa, totul. O carte despre jumatatea de sec XVI, sfarsitul unei lumi, a unei arte, miniatura, si totul pe firul epic al unei roman politist. Povestea adevarata este a felului in care se povesteste. Din perspectiva miniaturii acelei vremi, totul e inauntru, totul conteaza, atentia acordata pt un singur capitol vreunui detaliu nu face decat sa sporeasca ideea ca totul conteaza, caci intregul spune povestea.
Se intelege ceva din ce am spus? Dincolo de multumirea ca am terminat cartea cum mi-am propus, nu e doar fascinatia pentru o altfel de lume, cum era cea japoneza?
Interesant ce spune acolo, daca va indepartati de ceea ce va creaza voua personalitate din dorinta de a fi ca cei din occident, nu veti ajunge ca ei, caci ei au inainte secole de experienta, doar va veti pierde pe voi."
MUZICA - imi propusesem candva sa spun despre grupurile si albumele care au tot rulat in playlistul meu tot anul 2009, dar cum nu am facut-o la timpul potrivit, si aici s-a adunat prea mult scris ramane doar sa enumar: kings of leon - ,, only by the night" (2008), la roux - album omonim 2009 ( facut pasiune pt vocalista, dar nu e, teapa - gayradar gresit), the gossip - ,, music for men" (2009). luat si discografia puscifer, dar single-ul ,, the mission" cu Milla Jovovich e o intamplare, ei cantand cam house. deci, neah. altfel, ramas pana la urma tot cu discografia de la lhasa, the white stripes si godsmack pe repeat. stiu ca nu par a se combina, dar la mine se combina foarte bine.
mai nou:
1. eh, din adolescenta mea de grunge, a revenit pearl jam si e asa placut sa canti iar pe versuri si muzica asa simpla. asa ca, bonus - pt ca stiu ca e chin sa citesti asa mult, dar asta imi e stilul - hai sa incercam impreuna versurile. daca si zambiti va iese mult mai bine: yeah, yeah, yeah, yeah, fight to get it back again
yeah, yeah, yeah, yeah, yeah ( numarat eu, sunt 4, apoi 5 yeah-uri)
the fixer
apoi, am fost eu asa de incantata ca a aparut in sfarsit sa fie cunoscuta, bagata in seama, o trupa de gothic punk foarte iubita de mine: scary bitches. ok, deci asta cere chiar videoclip: ,, lesbian vampyres from outer space"
nu aveam habar ca au un aspect asa glamour (kitschos de fapt) si cand am vazut prima data picioarele vocalistei in chiloteii aia sclipiciosi m-am intrebat daca nu sunt picioare de barbat. dar tot imi plac, tot mai dantui pe ele.
Interviuri FILIT. Poeta Lena Chilari: “Fără urâțenie nu cunoști frumusețea,
fără durere și sacrificiu nu cunoști bucuria.”
-
Lena Chilari, o tânără poetă originară din Republica Moldova, s-a impus pe
scena literară contemporană printr-o voce autentică și o sensibilitate
aparte. A...
Acum o zi
Vezi "Die Weisse Band" - Banda albă - film nemtesc, disponibil cu subtitrari in engleza, in romana inca n-am auzit.(Intamplator, doua dintre actrite sunt surori, fetele unui muzician roman si ale unei nemtoaice)Super film european...
RăspundețiȘtergereSi eu am mai vazut "Les femmes de l'ombre", cu Sophie Marceau - despre femeile din Rezistenta franceza. Trist, dar misto facut! Si, frate, ma impresionezi cat reusesti sa vezi/asculti/citesti/sintetizezi...:)
multumesc pt propuneri, acum le caut.
RăspundețiȘtergerenu ma lauda prea tare ca poate te iau in serios si ma lenevesc. stiu ca sunt fundamental lenesa si de aceea imi impun programe, liste.