duminică, 23 august 2009

bisexualitate nu inseamna promiscuitate

Citit o postare a florentinei ionescu, initial trebuia ce am scris aici sa fie doar comment la postarea ei, dar pt ca m-am lungit atat, a ajuns uite postare.
Florentina identifica trei tipuri de bisexuali. Aici putin greseste, ma rog, e perspectiva mea. Ea zice ca exista bisexuali curiosi, bisexualii in tranzit si bisexualii care se accepta asa cum sunt. Dupa mine, doar ultimul tip defineste bisexualii. Restul ... sunt oameni in cautare. Tocmai identificarea bisexualilor cu acei curiosi sau cu cei care sunt in transformare in cautarea identitatii face ca bisexualii sa fie priviti cu suspiciune. Cati sunt bisexuali in adevaratul sens? Putini cred. Eu am cunoscut doar un tip bisexual. Femeile mai mult se joaca si odata joaca terminata inapoi la sot si copii.
Urmeaza citate si comentarii de-ale mele pe marginea articolului florentinei ( daca aveti rabdare, stiti ca eu sunt vorba luuunga):
BI-CURIOUS,,Sau poate că nevoia ei este una strict de moment, poate că toată viaţa nu va rămâne atrasă decât de-o anumită femeie sau poate că va mai fi dispusă să-şi probeze această curiozitate şi faţă de alte partenere ocazionale. Lucru care nu o va transforma niciodată în lesbiană, ci doar într-o heterosexuală cu înclinaţii homosexuale sau, mai pe scurt, o bisexuală." Se numeste bi-curious. Si da, sunt multi bi-curious, mai degraba decat sa fie infierati, ei treb intelesi si acceptati poate de cei care pot. Eu una m-am ferit. Ei accepta sexualitatea ca fluctuanta, sunt dispusi sa incerce, sa riste, dar multi se intorc de unde au plecat.
IN TRANZIT ,,Insă, desigur, există o categorie de femei pentru care bisexualitatea nu este decât o etapă tranzitorie către opţiunea sexuală definitivă şi care, o dată ce şi-au trecut prin filtrele emoţionale, afective şi sexuale toate trăirile, află că sunt lesbiene şi aleg această identitate, cu toate implicaţiile de rigoare". - acestea sunt lesbienele in faza de trecere prin bisexualitate. Intai sunt mandre ca vai sunt deschise la minte, impart chiar descoperirile cu partenerii, dar unele, procentul nu cred ca e f mare, trec dincolo. Nu trebuie presate, descoperirea e a sinelui. Decizia se ia singura. Niciodata nu am riscat cu tipe care sunt in the middle in adevaratul sens al cuvantului, pt ca repet, decizia se ia singura.
BISEXUALS ,,Putem vorbi şi despre oameni pentru care atracţia sexuală faţă de ambele sexe este un mod de viaţă, uneori la vedere, alteori în spiritul unei obositoare, dar necesare dualităţi. Sau fiinţe în care identitatea sexuală este un amalgam neobişnuit de masculinitate cu feminitate, şi pentru care o opţiune şi o asumare clară într-o singură direcţie ar însemna o frustrare permanentă." Acestia sunt bisexualii in adevaratul sens al cuvantului, nu curiosi, nu in tranzit. Ci oameni care sunt si , si. E greu sa fii asa, incerc sa nu dramatizez, dar e mai bine sa fi alb sau negru, straight sau lesbi. Apartii unei majoritati , unei minoritati, esti protejat cumva. Altfel, esti cam on your own. Si nu e cum cred unii. Bi femei sunt mai acceptate de straighteri barbati - toti viseaza la o partida cu doua, toti sunt indobitociti de filme porno unde ei sunt salvatorii. Femeile straight - uf, iti fac apropouri, uneori merg mai departe, dar nu depun efortul sa inteleaga. Lesbi - cred ca esti in tranzit, cred ca te ascunzi, cred ca esti promiscua. Bisexualii barbati sunt vazuti ca freaks , asociati cu gay-i intr-o societate in care orice trasatura ce e abatere de la masculinitate e de neiertat.
Probabil caracterul nostru structural ambiguu impune reactia celorlalti. Caci nu esti casatorita si umbli dupa alta femeie. Caci nu umbli cu o femeie si cu un barbat in acelasi timp. Ci doar intr-un anume moment din viata ta ai fost si cu un barbat si acum esti cu o femeie.Ar fi simplu sa zici stii : eu vad omul, nu barbat/femeie. dar adevarul e ca undeva acolo partenerii tai au avut ceva comun care te-a atras.

Ce spune florentina sunt mai curand etape. Unii pornesc ca niste curiosi, altii ajung de la o parte la cealalta. Putini raman bi si din pacate multi cred ca bi inseamna sa ai o relatie legala cu o femeie si o relatie extra-conjugala cu un barbat. Cine accepta, ok. Nu e insa aceasta o regula si nu e bine ca suntem cunoscuti doar asa.

Poti face planuri langa un bisexual? Sigur, dar trebuie sa il vezi ca om. Depinde mult de el ca om. Daca este predispus spre relatii extra-conjugale o va face oricum, doar ca la el va fi cu barbati. Ce era mai bine daca era cu femei? Adica stai asa: te inseala mai putin daca nu e cu o femeie ca tine? Hai sa nu fim ipocriti. Daca ea nu inseala pt ca asa ii e firea nu o va face. Si trebuie sa iti scoti din minte ca vai ii lipseste the other side . Nu ii lipseste nimic, e cu tine si doar cu tine. Langa tine ii e bine. Nu stai langa un om pt partea sexuala, nu ca nu ar fi o parte importanta, dar nu asta te tine langa. Iar daca inca mai ai in minte astfel de idei poate ca tu nu esti cel pregatit pentru o relatie, nu el sau ea.

Citind postarea florentinei ionescu, mi-am amintit de o trimitere la o enciclopedie lgbt de la droopy luata si atunci retinusem ca miscarile bisexualilor au aparut tarziu, in anii '70 in america si in anii '80 in europa, pt ca se isi ascundeau preferintele lesbienele si gay-i considerand ca ei inca mai vor sa se foloseasca de privilegii ale straighterilor pt a scapa de stigmat. Nice, ha? Adica cine esti tu sa judeci? Cauti sa fii acceptat ca minoritate, dar tu nu poti sa te definesti decat daca opui albului negru. Cei de mijloc iti stau in cale. Iti par a fi doar intre, indecisi. Acum serios vorbind, abia atunci cand se va limpezi si la noi comunitatea, cand nu vom mai jigni si vom invata sa vorbim calm, cand nu vor mai fi exclusi cei care nu sunt " barbati adevarati" (travestitii), cand vom invata sa apreciem diversitatea si nu vom judeca considerandu-ne pe noi etalon, abia atunci bisexualii vor putea face cu adevarat parte din acesta comunitate si nu vor fi doar b din lgbt. Mai e drum lung pana acolo.

Ce a retinut ea? Cat stie , cat a inteles? Cand va dori sa afle mai mult ii voi zice. Daca va intreba, voi spune. Eu am facut pasul care putea sa fie si ultim sa ii spun despre mine. Nu a fost curaj, doar conditie absolut necesara pt a fi ceva intre noi - sa ne acceptam trecutul, dispuse sa cladim un prezent.

*e frumos ca acum au inceput sa apara in interiorul blogosferei miscari de includere a celor care pana acum erau marginalizati in interiorul comunitatii. Probabil ca ati observat bannerul de la dragqueen. Am unele dubii in privinta bannerului , imi pare mai curand o reclama spre blogul sau si mai putin ca ar transmite mesajul antidiscriminare travestiti si transexuali ( adica partea transexuala chiar nu apare deloc). ia gata ma bag peste dana volkova poate, poate. slabe sanse, dar voi ati intins mana spre un salut, normal e sa incercam macar sa va strangem mana, cu suspiciune normal, cu suspiciune(hai la lupta cea mare,/rob cu rob sa ne uniiim/inter-na-tio-naaaa-la/prin noi sa o faurim = nu m-am putut abtine)
** mai sunt multe de spus, dar postez pana nu ma razgandesc. Eu ma bucur ca am avut ocazia sa spun si atat. Inainte recunosc ca aveam unele dubii. nu ca acum ar fi altfel, ma astept deja si sunt obisnuita sa primesc replici de tipul "tu nu intelegi pt ca tu nu esti ca noi" care noi? Exista un noi si un voi? Eh, daca asa puneti problema, da, eu nu sunt ca voi.
***am macelarit bine prima postare pt ca mi-a parut prea lunga, prea personala

2 comentarii:

  1. ana_maria, un post pe acest subiect ai sa gasesti si la mine pe blog, nu vreau sa fac aici un coment foarte lung. Din experienta mea de bisexuala, nimeni care nu este astfel nu intelege, de fapt, cum stau lucrurile, isi imagineaza ca facem un swing continuu intre un barbat sau mai multi si o femeie sau mai multe:)Nimic mai neadevarat...

    RăspundețiȘtergere
  2. hm, se pare ca e mai bine sa ramana asa indecis, fluid, un amalgam tot ce inseamna bisexualitate. altfel, sunt persoane deranjate. whatever, e parerea mea si atat. nu am sustinut niciodata ca detin eu stiu ce adevar.

    RăspundețiȘtergere