inca putin, inca putin si gata, cel putin deocamdata terminat si cu george balan.
ultimul capitol din volumul II al trilogiei este dedicat androginului - mit si realitate. miturile despre androgin sunt mituri despre aparitia omului, a omului perfect, femeie si barbat in acelasi timp. in biblie, dzeu a facut femeie si barbat, dar nu separat cum se traduce de obicei, ci un androgin. l-a facut dupa asemanarea sa, iar dumnezeu in ebraica este elohim, subst la plural. si acum interpretarea mea, caci prea ni s-a dat la cap cu femeia coasta lui adam, bucata din el. nu, femeia a fost rupta din acel androgin originar, iar barbatul e doar restul ramas, ce a fost mai bun, materia cea mai reusita, a fost folosita pe femeie. hi, hi, acum e mai bine.
e apoi mitul androginului la platon.mitul probabil il stiti , ce vreau sa va spun aici, o alta idee care se tot repeta la george balan este ca prin iubirea homosexuala se reface cuplul originar. caci e barbat-barbat, femeie-femeie si atunci gasim forta necesara pt acte de creatie uimitoare. asa o fi, ce sa spun. stiu ca si platon spunea cam tot asa. nu prea inteleg de ce neaparat de acelasi sex si daca spun ca e imaginea noastra in oglinda ( fidela sau pe negativ) tare imi e ca gresesc.
mitul care sta la baza intregului capitol este al androginiei ontice: o plasma originara nediferentiata si plina de virtualitati care gresit ar fi identificata cu bisexualitate. este o suma de posibilitati peste care se suprapun regulile sociale, oportunitatile oferite de viata, un intelect si o minte deschisa si poate si alti factori.
dupa dezvaluirea intregii povesti din mitul lui orfeu, dupa oferirea unor noi perspective asupra unor eroi nationali ( spanioli) precum don juan ( asta e deja bun masculin general :D) si don quijote ( un bun cultural universal, dar tot nu m-a convins ca ar fi fost ceva intre el si sancho panza), ei, dupa toate acestea vine randul si pentru tristan si isolda - stiam eu ceva ceva, din analizele pe baladele trubadurilor, din discutiile despre lumea medievala. da, cica adevarata relatie si drama este intre marke , stapanul castelului, si tristan. aventura dintre tristan si isolda a fost o greseala, o vraja care si-a gresit tinta.
in mai multe piese shakespeariene poate fi gasita iubirea homosexuala, dar nu direct, ci doar daca esti avertizat ca e vorba despre un autor care a fost bisexual, ca are sonete in care acest lucru este clar fara nici un fel de dubiu. si avem in piesele lui shakespeare;
1. fie relatii homosexuale sub forma unor prietenii care merg pana la sacrificiul suprem - intre marcutio si romeo(,,romeo si julieta"), antonio si bassario (,,negutatorul din venetia"), horatio si hamlet ( ,, hamlet"), suffulk si york (,, henry V"), antonio si sebastian ( ,,noaptea regilor" ),
2. doar o singura data apare iubirea direct homosexuala - intre ahile si patrocle desi titlul piesei este format dintr-un cuplu lipsit de importanta in per antica ,, troilus si cresida"
3. si tot o singura data, pentru a fi corect, pentru a prezenta pana la capat toate valentele acestui tip de iubire - iubirea homosexuala neimpartasita devenita invidie criminala - iago fata de cassio ( ,, othello"). seria de criminali sau personaje demonice gay a alimentat homofobia : vautrin - balzac, querelle - genet, charlus - proust, leverkuhn - thomas mann. scriitori gay care au facut rau comunitatii din care faceau parte poate fara intentie. dar rezultatul este cel care este.
androginul, spune george balan, este barbatul sau femeia care are insusiri din celalalt sex. autorul cartii se va axa bineinteles ( nimic nou) pe barbat: androginul este barbatul cu gingasie in simtire si delicatete in comportament ceea ce ii confera o discreta, dar pronuntata, feminitate. el poate fi un foarte bun sot si tata tocmai pt ca are si aceasta componenta a sexului opus, dar are si o susceptibilitate innascuta spre homosexualitate, poate aluneca spre ea lin, fara problematizari. intoarcerea inapoi nu mai este insa posibila, iar despre coexistarea vechii relatii hetero si a noii relatii gay nu poate fi vorba. este cazul lui verlaine, casatorit si aproape tatic cand il intalneste pe rimbaud. descoperirea laturii gay poate avea loc in urma acumularii de dezamagiri dinspre relatiile hetero - este cazul gretei garbo.
de vazut, filme:
-,, immacolata e concetta" (1980)
-,,sunday, bloody sunday" (1971) - regizor schelesinger
foarte multe pagini sunt dedicate sonetelor lui shakespeare (309-333). nu credeam ca voi afla lucruri noi, si totusi : oscar wilde crede ca a descoperit cine era acel barbat tanar care il atrasese pe mare will, willie hughes, un tanar actor din compania sa de teatru. niciodata nu m-am gandit sa pun cap la cap sonetele, nu am crezut ca ele au o poveste privite in ansamblu. si totusi: avem un bisexual ( nu ii zic voce lirica, nu ii zic shakespeare) care se indragosteste intai de o femeie, the dark lady. femeii acesteia ii place sa chinuie, pt ea iubirea este posedare. iubind-o pe ea, poetul nostru se simte sclav. il cunoaste pe frumosul androgin - tanar frumos precum o fata - w.h. el este un inger, iubirea fata de el este armonie, este intregire. pe el il simte stapan al inimii fara ca acest lucru sa ii fie impus ca in cazul femeii. si apoi vine decaderea, simte ca a mai aparut cineva in viata iubitului. adevarata lovitura este cand descopera ca aceasta persoana este the dark lady de care fusese si el indragostit. poate accepta iubirea lui fata de ea, vrea chiar sa vorbeasca cu ea pt ca sa accepte si ea acest triunghi. si aici se incheie povestea. probabil ca ea nu a fost dispusa sa imparta.
da, si acum vine momentul sa va spun de ce imi place mie mult acest capitol. e perfect aici pt ca e mijloc de postare si cine va citi? :D androginul este si el si ea. este barbatul pana in 25, intimidat de cei mai maturi, emotiv, impiedicat, derutat, rosind. partea sa feminina e evidenta in gesturi, trasaturile fetei. acelasi lucru la femei, fara sa devina masculine, frumoase din natura, exista femei care au gesturi masculine sau prefera imbracaminte mai masculina, fara sa fie de baietasi de cartier. mie imi place amestecul acesta neclar, ambiguitatea aceasta. sigur ca am constatat-o si la persoane care au depasit 40-50 de ani, dar acolo e deja o imaturitate asumata, constientizata, uneori un refuz de a se decide de o parte sau cealalta generata de teama de a se face mare. poate ca din aceasta categorie fac si eu parte. poate. o are si tatal meu. am luat-o poate de la el, din admiratie fata de felul lui de a fi, spre disperarea mamei. am asa un coleg si noi, oamenii care nu vrem sa ne facem mari, ne recunoastem intre noi si ne intelegem bine. ne puteti recunoaste dupa multimea de copii, de animale comunitare care ne urmeaza peste tot. noi va blocam masinile la trecerile de pietoni. nimeni nu ne-ar lasa nou o masina pe mana :D.
si acum sa revenim la lucruri serioase, hai ca iar m-am lungit. mi s-a parut interesant capitolul despre fameni ( > lat. feminus)= barbati cu un aspect efeminat. cuvantul a capatat o semnificatie peiorativa (,, niste rai si niste fameni/ i-e rusine omenirii sa va zica voua oameni" eminescu Scrisoarea III).
isus insa vorbeste despre fameni si nu in termeni depreciativi, ci cu foarte multa intelegere. isus zice ca sunt trei tipuri de fameni: nascuti asa, facuti de oameni si care s-au facut singuri pt imparatia cerurilor ( matei, XIX, 19). adica, androginii, castratii si sihastrii. famenii innascuti pot opta la fel de bine pt ioan sau pt maria magdalena, dar pot la fel de bine sa se plaseze in afara sexului, refuzand decaderea. ( ,, caci vinovat e tot facutul,/ iar sfant doar nunta, inceputul" - ion barbu).
voi incheia analiza acestor doua volume din trilogia lui george balan cu o concluzie care e si a lui, dar imi place si mie. odata cu aparitia crestinismului s-a impus relatia heterosexuala, de fapt de la sf pavel incolo. impunerea unui singur model de comportament a cerut, pe modelul bun-rau, un discurs de contra celor care erau exact opusul modelului cerut de religia crestina (deformata in timp prin traduceri succesive din ce mai departate de originar)- ura fata de homosexual. ce spune george balan, ce este dovedit si de stiinta: majoritatea este formata de bisexual sau mai corect de o fiinta care are disponibilitati pt ambele sexe. din cauza presiunii sociale si in unele tari din cauza amenintarii vietii predomina relatiile hetero. atat.
* ce critica as aduce cartii lui george balan: prea putin despre cultura româna( prea putin ca sa nu spun spre zero). cand a vorbit despre sonetele lui shakespeare putea vorbi despre vasile voiculescu. caracterul prea general, universal al cartii deranjeaza cat timp cartea este scrisa in romana, se adreseaza unui cititor roman care ar fi vrut sa afle si despre sine.
in rest, da, stiu mai multe acum, stiu ca mare parte din cultura lumii ni se datoreaza nou, celor care ne-am trasformat iubirea ascunsa in materie pt arta, celor care am fost fortati sa ne ,,sublimam" suferinta intr-o lume in care nu eram acceptati asa cum eram. asa cum biserica si-a cerut scuze pt pozitia sa pasiva in timpul celui de-al II-lea razboi mondial, asteptam poate in zadar sa isi ceara scuze si pt ce a facut omenirii. caci antisemitismul e concentrat asupra unui popor. homofobia este concentrata asupra unui procent din omenire.
Ochii care văd totul
-
Titlu: Ochii MoneiAutor: Thomas SchlesserRating: Editura: Humanitas
FictionAnul aparitiei: 2024Traducere: Daniel NicolescuNumar pagini:
520ISBN: 978-606-09...
Acum o oră