sâmbătă, 29 mai 2010

reactia fata de scene in care sunt agresate femei

mi-am inceput dimineata de sambata, da? sambata!, cu un set de filmulete despre un experiment al unor ziaristi americani. se iau doua actrite, dragutele, una alba, una afro, se macheaza sa arate a riahnna ( daca am scris bine numele). se iau doi actori care sa le agreseze din rolul de prieten. scenele de violenta au loc intr-un restaurant ok, nu luxos, dar nici fast-food.

reactiile au fost aceleasi indiferent de culoare. nu cred ca ar fi la noi la fel daca am avea un cuplu gypsy, dar neah, noi mai avem ceva paine de mancat la acest capitol. oamenii au reactionat, femei, barbati, au intervenit.

mai interesant a fost cand le-au imbracat pe actrite sexy. cica acum o cam meritau. cica poate sunt prostituate si prietenul agresiv era proxenetul. dap, aici nu mai merge chestia cu painea de mancat. o femeie pare a fi prima vinovata intotdeauna. nu ajunge ca oricum ii repeta boul de n ori pe zi ca ea e de vina, trebuie sa vina si cei din jur cu aceeasi parere. pana cand ajungi si tu sa crezi ca doar tu, tu , tu esti de vina. pana cand ai impresia ca nu exista cale de scapare. sau exista, dar aceea ar fi sa dispari tu.

ce m-oi fi apucat eu acum sa va stric si voua sambata? in week-enduri, in concedii, in zilele libere ( alea sfinte: craciun, paste) sau mai putin sfinte ( anul nou), cand noi - astialalti, de gasim vina exact unde ar treb sa acordam intelegere si sprijin - eh, noi ne distram, sarbatorim, femeile alea sunt batute pana nu se mai recunosc in oglinda, pana ajung sa nege evidentul.

scandal in bloc, femeie care urla dupa ajutor. si deschid toti vecinii usile. nimeni nu intervine. si daca o faci pt ca asa simti ca e corect, iti vine sa iti blestemi zilele dupa. ca politistul te cheama in timpul serviciului tau, cand e si serviciul lui. si de infinite ori, ca nu ajunge o declaratie. dar vezi, tie iti e teama de al tau si te gandesti: daca tot ai facut un lucru bun de ce sa fii rasplatit cu o taiere de salariu de catre angajator. ah, si vecinii incep sa inventeze (ceva nou?!): ca ea e de vina, ca a dat petrecere, ca au baut, ca a ramas ala acolo dupa.

hei, o femeie si goala, si beata, si nebuna - nu e NICIODATA de vina. de vina este, daca vreti neaparat vina, cel care loveste. caci suntem oameni pt ca putem vorbi, pt ca putem sa sustinem o discutie in contradictoriu fara sa ridicam mana. daca nu, suntem animale! parte de vina o are si cel care sta si se uita si se amuza: vai draga a fost aici o scenaaa, pacat ca ai ratat-o!

agresata pe strada. ies toti sa se uite ca la circ. vezi o pustoica si te gandesti ca poate o sa te vezi pe youtube scuipata si lovita cu poseta de nebuna care zice ca te-a vazut la tv omorand copii. si gasesti vina in tine. tocurile nu aveau flecuri de cauciuc si scoteau un sunet stresant. erai imbracata prea eleganta pt o zona saraca. sau poate erau hainele prea stramte si nu ti-ai dat seama. sau poate erai prea macheata. si orice privire dupa iti pare ca e o avertizare ca iesi din tipar. ti se pare ca ti-ai cerut-o. si nu mai stii pe unde sa o iei. si nu mai stii cum sa te faci nevazuta.

cauti spray-uri cu piper si te intrebi daca iti trebuie autorizatie pentru. te intrebi daca sa iti schimbi in fiecare zi traseul spre munca. teama asta devine a doua ta natura.

experimentul ziaristilor - pag. 2

5 comentarii:

  1. :( niciodata nu e vina celei care ia bataia, niciodata! Doamne, i-as taia maruntel, cu lama, si i-as da cu sare!

    RăspundețiȘtergere
  2. urat... ce pot sa zic...

    RăspundețiȘtergere
  3. teama te stapaneste doar daca o lasi sa faca asta. cat despre violenta...nimeni nu "o merita". orice ar fi facut.

    RăspundețiȘtergere
  4. cauta pe wikipedia "bystander effect" - cu cat este mai mare numarul de martori la o agresiune (de exemplu), cu atat scad sansele ca cineva sa te ajute.

    randurile tale sunt triste si voi fi de acord cu mihaela: absolut niciodata nu este vina celei agresate/celui agresat.

    RăspundețiȘtergere
  5. interesanta a fost reactia celor carora le-am povestit intamplarea cu nebuna pe strada:

    - un barbat: trebuia sa injuri, sa sari si tu precum nebuna, trebuia sa o sperii asa. acum eu sa injur never, sa sar la bataie cu o nebuna care oricum e batuta de soarta, am mai multa minte.

    - o femeie: aveai casti. daca remarcai de la inceput starea ei te puteai apara. mda, ar trebui sa traiesc mereu in stare de alerta caci nebuni sunt peste tot. nu vreau asta. niciodata nu voi deveni asa. deja imi revin la starea mea de plutire, cu gandurile mele. asta sunt. si nu voi lasa pe nimeni sa ma transforme. tot mai ma uit dupa spray.

    RăspundețiȘtergere