joi, 5 noiembrie 2009

just trying to understand

sa ii inteleg pe str8-eri. ce urat suna. pe ceilalti. parca suna mai bine.

cand am cunoscut-o era f slaba, slabise de suparare. ii spusese surorii ca ii plac fetele si ea incetase orice comunicare cu ea. ele care vorbesc dimineata si seara, ore intregi, ele nu mai comunicau. si slabise rau de tot. acum s-a mai intremat. stiti care a fost prima intrebare pe care i-a pus-o? si cum o faceti?

i-am spus frate-lui meu ca sunt cu o femeie ( pe atunci doar eram, sentimentele au urmat dupa). i-am spus-o la sectorul diverse, nu mi s-a parut ceva ce necesita discutii. prima lui reactie: si cum e sexul? am zis ca e copil si de aceea. vede cartea cu antologie de literatura lesbi. si intreaba: si are scene din acelea?

si vorbim de persoane dragi noua. eu nu ma atac. eu iau oamenii asa cum sunt. dar eram in metrou si brusc am avut o revelatie: tu spui ca ai o relatie. daca esti str8 vor vedea sarutari si timp petrecut impreuna si sentimente. daca spui ca e cu cineva de acelasi sex ei te vad deja in pat, isi imagineaza cum e in momente intime. e jignitor, dar e o curiozitate si persoanele apropiate nu au nicio reticenta in a pune intrebarea direct.

cu totul altfel e cu prietenii. ea are multe prietene. tot la telefon ore petrecute cu prietene, intalniri cu prietene. unele stiau inainte, alte au aflat cu mine de fata. stiti care au fost reactiile lor: dar tu esti o femeie frumoasa! dar tu esti desteapta! te-a dezamagit un baiat? si bineinteles: asta inseamna ca atunci cand ne imbratisam, tie iti placea de mine ? :D

imi tot spunea ca o anume prietena nu stia. si eu retinusem ideea,dar nu facusem legatura. era un coming out. urma sa se intalneasca cu doua prietene din care una stia si cealalta nu. vechi prietene de liceu. si se intalnesc ele. sigur aceleasi intrebari. sigur, la inceput: dar nu inteleg. de trebuie sa ii spui pe litere ca sa inteleaga exact ce si cum.

si apoi apar eu. mai, a fost aiurea. da, trebuiau sa plece. erau la terasa aceea de ceva timp, trebuia sa dea si ele pe acasa pe la prietenii lor, dar... m-am simtit ca ursul la circ. m-am bucurat ca imbracata office nu am iesit in evidenta. si ele erau imbracate office. dar m-am simtit scrutata, analizata. iubita a zis ca eram prima persoana despre care stiau din start ca traieste cu o femeie. si eu sa devin reprezentativa pt o categorie? eu sunt un om obisnuit. chiar sunt. dar m-am intimidat si eu si parca am incercat sa ma ridic la nivelul importantei date. si am devenit barbatoasa. nu mi se potrivea deloc. am fost ridicola. le-am provocat, iar la sfarsit am strans mana celei care tocmai aflase de iubita de cred ca i-a ramas amortita o vreme. si ele cand au plecat erau asa socate ca au uitat sa plateasca. da, s-au intors sa o faca pt a nu lasa o impresie gresita pe care eu deja mi-o formulasem. preconceptii de ambele parti, situatie penibila. iubita e mandra de mine, iubita vrea sa vada ca uite o femeie care iubeste o alta femeie poate fi asa, ca mine. iar eu am fost ... ridicola, pt ca atmosfera a fost intimidanta pt mine.

poti sa iti faci coming outul ca bisexual? nu cred. adica, na amicii mei vorbeau de femei, am vorbit si eu, dat si eu cu parerea. ei vazut filme cu cel mai frumos fund de femeie, repede repede si eu pe acolo. intrebarea: esti bi? da. si asta a fost tot. a venit natural. in timp. sigur nu se asteptau sa am candva o relatie stabila cu o femeie. sincer si eu imi cam pierdusem speranta.

si apoi avem alta situatie. o tipa , sa ii spunem dana, are blog si e toleranta. dar vine vorba despre bisexuali si descoperi ca toleranta ei e indreptata doar spre gay si lesbiene. ei reprezinta o alta lume. o lume in care femeile sunt atrase de femei si barbatii de barbati. e o lume paralela care nu i-o ameninta pe a sa. situatie se schimba cand vine vorba de bisexuali. toleranta se apropie de zero. caci bisexualii, asa cum ii defineste ea, ii ameninta lumea. pentru ea, un bisexual traieste in acelasi timp cu doi parteneri de sexe diferite. sincer, pana sa ajung sa vorbesc cu ea nu m-am gandit ca m-ar putea cineva vedea asa. da, ca isi inchipuie ca relatia mea cu iubita va fi trecatoare, ca nu poate dura din cauza contextului in care traim da. dar acest dubiu ameninta si o relatie gay/lesbi. insa dana noastra merge mai departe si spune: iti jignesti prietena daca declari ca esti bi, practic ii declari ca o vei insela. asta a fost socul!

nu e rusine sa spui ca esti ceea ce esti. jignesti partenerul daca ascunzi. nu pui etichete inainte sa cunosti o persoana. da, am fost refuzata de n ori de persoane care nu aveau o parere buna despre bisexuali. am avut grija ca inainte sa apara sentimentele sa ii spui iubitei ca sunt ceea ce sunt. sigur nimeni nu e atras in egala masura de ambele sexe, asa ceva nu se poate. esti mai mult gay sau mai mult str8. dar monogamia nu intra in conflict cu bisexualitatea.

nu cred ca am reusit sa o fac pe dana sa inteleaga ca lucrurile nu stau cum crede ea. mi-ar placea sa cred ca ar avea rabdarea sa cunoasca o persoana inainte sa o eticheteze doar dupa apartenta la o categorie.

obosita si suparata, incercand sa dorm, ma gandeam sa dau naibii totul: pt ce incerc sa explic cand aceleasi povesti le aud in continuu si in continuu? postezi ceva nou si ce ai spus inainte se duce pe apa sambetei si trebuie mereu sa o iei de la capat explicand iar si iar acelasi lucru. blogareala tine de efemeritate.

8 comentarii:

  1. Welcome back , ma bucur sa te "revad" . Multumesc pentru ce ai postat la mine la "inchidere" . Incepusem sa ma consider oarecum vinovat de tacerea ta . Venise un punct in care ma rugam sa nu cumva sa-mi fi urmat exemplul .

    RăspundețiȘtergere
  2. daca o voi face, va fi pentru ca voi gasi inutila continuarea acestui blog de vreme ce ajuns sa ma repet ca o moara stricata si vorbesc in gol. observ tot mai des atacuri asupra unei minoritati careia ii apartin si ... ori o sa imi pun ochelari de cal ( nu ma mai uit la alte bloguri ca sa nu ma mai enervez aiurea), ori o sa imi fac un blog doar cu carti citite si pe domeniul meu.

    mi-ar parea insa rau sa nu mai aflu de unii dintre voi care mi-ati ajuns dragi. dar in cazul unora am ajuns deja sa trec la discutii pe mess.
    tu, alexiuss? e totul bine la tine?

    RăspundețiȘtergere
  3. Yup ana , ce-a fost mai rau a trecut . Am dat cu praf de pureci la vechiul blog , l-am scarpinat bine de tot , l-am redenumit , si mi-am bagat piciorul , pana la urma toti avem crize de personalitate . In rest ce sa zic , tot solo-voce (treaba asta cred ca o sa devina cat de curand "firul rosu" al vietii mele) . Stiu ca suna naspa in urechile unora de pe aici , dar si tu mi-ai ajuns draga , si chiar nu as vrea sa pierdem legatura .
    In alta ordine de idei , incerc sa urmez sfatul unui amic care imi spunea ca in viata nu toate problemele se pot rezolva dca tragi de ele , si ca , dimpotriva , e bine sa le mai "dai drumul la vale" :P ; ca pana la urma trebuie sa se opreasca din rostogolit si sa se rezolve si singure . Culmea ! Functioneaza !
    Sper ca si tu esti bine , si astept sa mai aud de la tine . Take care , lots of hugs .

    RăspundețiȘtergere
  4. eu observasem ca ma stresez si cu gunoiul - serios, daca se rupe punga pana ajung jos, la ghena, ce ma fac? cum voi strange eu tot?

    so, take it easy! let it flow!

    se poate sa nu ne mai dai emotii? :D ah, si daca treb sa ii multumim lui 2straight2bgay - cum s-o scrie - osanale :)

    RăspundețiȘtergere
  5. ah, era 2queer2bstraight - whatever, las ca se stie el, la cati miei as avea eu de dat ... ca si pe tine te-am mai botezat de cateva ori

    RăspundețiȘtergere
  6. lol , tare :))) ; ma bucur ca esti bine . Mie mi s-a rupt punga cu gunoi in fata blocului sub privirile viperine ale celor cateva "gospodine" care sparg samanta de floarea-soarelui toata vara pe canapea . Am lasat si eu gunoiul la nasul lor . Sa mai pofteasca la bomboane agricole cu mirosul de peste stricat in nas ! Si sa mai rada daca le-o mai tine !

    RăspundețiȘtergere
  7. oamenii reactioneaza in functie de ce e in capul lor si cred ca nici nu are rost sa te obosesti sa-i convingi cu ceva ..dar cand e vorba de cei dragi ..imi dau seama ca e dificil sa ii vezi reactionand asa

    RăspundețiȘtergere
  8. devine deranjant cand persoane care crezi ca iti sunt macar amice isi arata adevaratul mod de a gandi/adevarata fata. si atunci e mai bine sa inchei orice comunicare. nu mi-am facut blog sa ma "ienervez"

    RăspundețiȘtergere