luni, 28 decembrie 2009

basm - de adormit iubite

pe vremea cand eram eu copil nu existau desene cu fete de se indragosteau, gen haruka si michiru. nici macar adipoasa xena, printesa razboinica. e adevarat am visat putin citind despre amazoane. dar ... cam slabut. ce imi ramanea? cora cea disputata sau alice cea bazaita din ,, ultimul mohican"? basmele, acolo am gasit eu surse pentru vise cu ochii deschisi.

si era un anume basm. nu mai stiu cum se numea. va spun ce imi amintesc, atat cat mai tin si eu minte.

a fost odata ca niciodata un imparat. si imparatul acesta avea trei fete. intr-o zi, era foarte suparat si fetele l-au intrebat ce are. imparatul a spus ca a primit carte de la vecinul lui ca incepe razboiul si sa trimita si el pe urmasul lui ( de gen masculin, se intelegea). fetele cele mari au ridicat din umeri neputicioase, fata cea mica - sa ii spunem viorica ( imi pare ca ar putea fi un nume posibil adevarat- i-a spus tatalui ei ca se va duce ea in razboi, deghizata in baiat. bineinteles ca tatal s-a opus ca o sa il faca de ras, dar clar e ca s-a dus fata la razboi.

cred ca incepeti sa ghiciti de ce imi placea basmul acesta. nu era ileana cosanzeana de statea sa o salveze nu stiu ce fat-frumos. fata aceasta era personajul principal. da, deghizata. ca asa erau vremurile. dar e mai mult decat atat. nu anticipez: cuvantul din poveste inainte mult mai este.

si viorica pleaca la razboi. si isi zice viorel. si e viteaza si se remarca. vom folosi de acum masculinul cand ne vom referi la ea? nu mai stiu cum proceda textul original. caci amintindu-ne, recreem.

povestea se complica. si de aici devine interesanta. imparatul asta vecin avea si el o fata, da - ea era unica la parinti. fata imparatului vecin nu avea nume in basm - pana la urma ea era singur fata a imparatului cu numele acesta, ,, fata imparatului", viorica era viorel. sa continuam: fetei imparatului vecin ii place de viorel, dar banuieste ea ceva. nu scrie nicaieri ca ar speria-o ideea. dar pentru verificare ii cere ajutorul mamei sale.

urmeaza trei teste la care este supus viorel/viorica. in prima seara i se pune un bob de fasole sub asternut. cica daca e fata e sensibila si va simti. viorica se trezeste din somn, gaseste bobul, intelege ca e o capcana si dimineata il pune la loc unde il gasise, sub asternut.

al doilea test, merg in targ. barbatii treb sa se uite dupa arme. fata de imparat il atrage pe viorel spre podoabe. viorel se stramba. si se intoarce spre arme asemeni confratilor sai. a trecut si testul acesta.

ultimul si, bineinteles, cel mai greu: fata ii spune - vai ce cald e, uite o balta, hai sa ne scaldam. nu mai stiu exact cum a iesit din acest test. parca mergea undeva si lua ceva gen apa vie/ apa moarta, trei surcele - a trecut timp, intelegeti si voi. stiu ca avea medicament/ vraja/ potiunea sa se transforme in baiat si antidotul. de, acum deznodamantul e si mai înceţoşat:

- ia medicamentul vrajit, devine baiat si se casatoreste cu fata de imparat si traiesc fericiti pana la adanci batranetii?
- ia si antidotul dupa si i se arata ca fata si ea zice: vai, dar banuiam eu ceva si oricum imi placeai? slabe sanse, nu? dar in ,, so like it hot" s-a putut, de ce nu si in basmul meu.

oricum, am incalecat pe-o sa si v-am spus povestea asa. am incalecat pe-o capsuna si zau ca nu v-am spus o mare minciuna. poate timpul a alterat putin povestea. putin. insesizabil.

* seara ii spuneam un basm. era inventat de mine. pornind de la acesta.oricum am cam abandonat ideea. ca nu ii placea numele dat de mine fetei, celei de se transforma. am zis ca cinderella e dat si e bine sa se obisnuiasca cu cel dat de mine. nu i-a placut. oricum o descrisesem pe ea si ea era personajul principal. ( ,, si fata avea ochii maaaaaaari maaaaaari" ,,ha?" ,,ok, nu ii avea asa de mari, ii avea insa sigur albastri" - remember? inca te mai face sa razi?)
iar cand am inventat si... sa va spun mai exact cum era basmul meu. fata asta plangea si tatal ei ii dadea cadouri. da, stiu, seamana a ,, aleodor imparat".acum avem tipare, improvizatia e redusa. asa scrie la carte. asa, si cand avea un an i-a dat o papusa, nu-i placea, dar nu putea zice si a plans. la doi ani i-a dat rochita, ea nu a vrut si a plans. si tot asa.
undeva, inainte sa adorm si eu, aveam si continuarea, dar am pierdut-o.

basme de spus prin telefon ca sa adormi iubita.

vineri, 25 decembrie 2009

alea alea - din lipsa de inspiratie

brad - cica prima data cand a venit cu ideea am zis tu il imbodobesti. nu recunosc nimic. adevarul e ca nu ma pricep la aranjamente, de orice fel. ea a zis acolo pui glob, pus glob. nu a iesit foarte rau. are cateva inimioare agatate in acelasi loc, dar nu arata rau in ansamblu. oricum ideea conteaza.

transformat dormitorul in depozit. acolo sunt hainele, bradul si florile de la ea si orice fel de geanta, valiza. sta mereu inchis. din cauza de motan.

fiecare pe la casele lui. nu e craciunul sarbatoarea familiei? asa ca fiecare la casele lui. incerc sa ma consolez cu ideea ca nu sunt decat niste zile obisnuite din an. cred ca la fel va trebui sa spun si de revelion. traditia ei zice ca treb sa faca revelionul cu sora. traditia mea zice ca treb sa faci langa persoana iubita. eh, mai bine nu mai vorb despre. asta e situatia. voi supravietui.

probabil voi merge la ai mei. deja l-au ales pe frate-miu ca negociator. cica s-a convenit sa nu vorb despre politica. oricum nu am de gand sa ma simt prea ca acasa in caz ca, din cauza de alcool, se uita conventia sa pot sa plec cat mai repede. luat cadouri, spre sa le placa.

astept sa treaca cat mai repede craciunul. doooooooooooooor!!!!!!!!

* era sa uit, scuze: sarbatori fericite si ...( zau ca nu ma decurc cu urarile) tot ce va doriti - sau partea cu doritul e pentru anul nou? ramane doar: sarbatori fericite! whatever that means.

miercuri, 23 decembrie 2009

dupa 20 de ani

dupa 20 de ani, sirul amintirilor a inceput sa se incurce. pe 22, ceausescu organizase o alta manifestatie, pe 22 a fugit. acum pare incredibil ca totul s-a precipitat asa rapid. ca ...

eram iar la coada. da, toata viata ne-o petreceam la coada. cu orele. la coada la portocale. era in spatele magazinului, la intrarea din spate a blocurilor. maica-mea zicea ca ceasescu vazuse cozile si l-au deranjat. de aceea le-au pus in spate. eu nu il vedeam pe ceausescu plimbandu-se prin marginea noastra de bucuresti. sigur erau cozile prea mari si ar fi incurcat circulatia. era o zi frumoasa atunci, ca de primavara. stiu pentru ca dupa un an s-a incercat ceva contra comunistilor la putere, dar vremea a fost urata si ziceau ca uite acum e semn, dumnezeu ne-a dat atunci vreme frumoasa si ne-am batut joc si acum si-a intors spatele de la noi.

da, eram la coada la portocale. aflasem tarziu. o suta de oameni sigur erau inaintea noastra. sansele erau mici sa mai prindem ceva. cand eram pe la mijlocul cozii, au inceput sa se auda masini claxonand - sigur a murit cineva. cineva a dat televizorul tare - sigur e un meci de fotbal. scopul nostru era kg de portocale. atat. restul nu conta. nimeni sa nu ne-o ia prin fata. nu ai stat la rand, nu ai dreptul sa vii dupa ce ruda ta ti-a tinut randul. trebuie sa amortesti ca si noi stand in sir.

atunci insa omul cu televizorul a strigat: fugiti, revolutie! si toti au fugit. ma rog, aproape toti. mai putin mosii care nu auzeau sau in baston. si eu si mama cu frate-miu in brate am fugit. duse de valul speriat. apoi, maica-mea m-a tras deoparte. ca astia vor sa ne ia portocalele, vor sa ne pacaleasca. si ne-am asezat iar la coada.

abia dupa ce am ajuns acasa, i-a venit maica-mii ideea sa dam si noi drumul la televizor. era din cel pe lampi, alb-negru, cu masca din lemn. dura cam 5 min pana se incalzeau lampile si se vedea ceva. l-am sters de praf ca nu prea aveai ce vedea la televizor. la 19 se incheia programul. si mai mult stiri false despre productia agricola a tarii. cel putin eu asa retin. stiu ca sambata la 13 era ,, gala desenului animat". chiuleam de la istorie toata clasa ca sa apucam 101 dalmatieni in serial, ca dadeau doar 5 minute, cu tot cu generic. ne multumeam si cu atat. si am luat toata clasa 4 candva ca prea lipseam. scuza cu e singura data cand avem si noi desene nu prea mergea.

la 22 se stingea lumina. adica nu mai aveam curent. cica ceasca vroia sa aiba mai multi copii si de aceea ne trimitea fortat la somn.

deci era 22 cand a fugit ceasca. 22, de ce aveam senzatia ca 23. atunci am dat drumul la televizor. dupa ce l-am sters de praf. si cand s-au incins lampile, l-am vazut pe dinescu cu puloverul lui in dungi, cat era de mare, urland ceva. si uite asa a inceput filmul palpitant al revolutiei. a aparut si iliescu si alti indivizi si nu stiam de unde au stiut ei sa fie acolo. si l-am auzit pe iliescu zicand ca nu e rau comunismul, ceausescu era rau. pe brucan ca ne va lua 20 de ani sa fim ca alte tari democratice. atunci am zis ce naiba cauta asta la tv si de unde stie el, sigur exagereaza.

au trecut 20 de ani, datele au inceput sa se incurce si tot nu suntem ca alte tari. singurul castig, libertatea de exprimare?

se inserase si taica-miu nu aparea si eram ingrijorate. a venit pe la 9 seara agitat. plecasera cu totii de la uzina la CC. intrasera acolo, se intorsese cu prada de razboi: o cutie pentru tigarete si o lampa rosie de birou. cutia s-a pierdut ca nu avea nici un fel de incuietoare si nici pt bijuterii nu a putut fi folosita. lampa o mai avem si acum. l-am intrebat daca e corect sa iei de undeva, a zis ca aia furasera de la popor, ca toti colegii lui au luat, cei mai multi prosoape.

ii tot spuneam ca uite oamenii sunt pe strazi, lupta pentru, tu de ce nu esti cu ei. si zicea ca e tata si sot si nu vrea sa moara. si dupa ce s-au linistit apele imi tot repeta vezi, ce sens are sa fii erou al revolutiei mort. ce minte ai si tu.

*cozi dupa revolutie au mai fost doar la ziare.
** nici nu imi plac portocalele, dar pe atunci mancai pentru ca stateai la coada. nu aveai cum sa spui nu.

marți, 22 decembrie 2009

acum 20 de ani ( partea a doua)

in seara de 22, tata mi-a batut la usa si mi-a dat foaie si pix sa ii scriu ,, desteapta-te, romane!". i-am copiat cele patru strofe pe care le gasisem in cartea de romana sau muzica, nu mai stiu exact. la televizor am vazut apoi ca nu stiau manifestantii decat o strofa. poate ca nu aveau fete sa le scrie pe foaie. l-am intrebat daca a folosit foaia, a zis ca am scris prea mult.

stia probabil de la ,, europa libera" de timisoara. mi-a zis ca daca nu iesea nimic, li se spusese acolo ca in seara de 23 sa stinga lumina la ora 8 fix. mama nu prea era de acord cu tata si ,, europa libera". nu ma lasa in bucatarie. iar daca totusi reuseam sa ma strecor, statea langa mine si imi tot repeta sa nu spun la nimeni.nu intelegeam de unde atata frica. aveam o colega. avea matusa secretara la directorul mare de la uzina 23. clar era filata toata familia. si pe ea o lasa tatal ei sa asculta muzica la ,, europa libera". eu nici nu stiam ca dau si muzica.

frica aceea imi parea absurda. am inteles apoi ca ... matusa mea incercase sa dea la pedagogic si dosarul nu era bun. bunicul era chiabur. om care muncise toata viata sa isi faca o fabricuta in care angaja fosti puscariasi. fotografia cu tuburi din ciment pentru fantani si suprapuse imaginile decupate ale bunicilor. dosarul nu era bun. si traiau cu frica asta.

tata era insa membru de partid. dosar bun - oare? parinti penticostali. dar in tinerete crezuse ca partidul era bun. asa il invatasera la camin. in fiecare duminica, erau dusi la filme de razboi, rusii invingeau nemtii: ,, aliosa, aliosa, nemtii pa ulita, davai pistoletî" si se ridicau apoi toti in picioare, tovarasul invatator dadea tonul. si aplaudau armata eliberatoare. colegii de la uzina ii deschisesera ochii: tu o dai cu pumnul in masa si o sa rezolvi tu toate. radeau de el. cand era mic, se lauda copiilor din mahala ca tatal lui fusese somer.

la radio dadeau si muzica. adica aveau emisiuni de divertisment. duminica la 13. cu glume seci si fragmente de muzica intre. ascultasem de trei ori in reluare emisiunea asta candva ca sa aud un fragment de muzica rock. nu stiu cum se strecurase acolo. dar radioul clar era mai liber. cred ca de atunci mi-a ramas drag: nu exista dimineata fara ceasca de cafea si radio.

5 luni

cam atat mi-a trebuit sa ma prostesc de tot. 5 luni. va dau voie sa radeti de mine. dar asa, din suflet. cica spuneam eu, pe undeva, nu conteaza unde, cum ma vad eu peste 10 ani, ca singura si impacata cu mine. ca imi e bine asa.

dap, si aseara sa vedeti ce patetica am fost. cum ziceam, puteti rade in continuare. stiu ca merit. uff, m-am trezit pe la 2 noaptea. statea cu spatele la mine. si mana mea, tanjea, mai- tanjea la modul propriu- dupa mana ei. si am vrut sa ii iau mana, dar statea cu spatele la mine si isi pusese plapuma la subtioara si nu puteam ajunge. dap, si atunci m-am gandit, creier, deah: gata, a inceput , nu , nu inca sfarsitul, doar degradarea. am inceput sa o luam in jos! unde sunt noptile cand imi simteam mana amortita pt ca nu stiu ce visa si imi prindea mana in menghina? si , va jur, aproape ca mi-au dat lacrimile. acum nu imi pot explica foarte clar ce a fost in mintea mea azi noapte, pe la 2. oi fi visat si ceva dramatico-siropos. o fi fost si filmul,, birdcage" pe care l-am revazut cu ea. e acolo in film un personaj gay care se bazaie din orice. da, a trebuit sa o mint ca am vazut filmul acum 10 ani, ca nu il mai stiu foarte clar. altfel nu se uita. dar am ras ca prima data, mai ales ca alaturi de ea, am gasit noi semnificatii, aluzii care imi scapasera.

asa si ... cand am vazut ca imi dau lacrimile, doar nu era sa stau sa imi plang de mila. nu, ca imi venea sa imi dau palme, dar imi era ca o trezesc. si am plecat din pat. am citit blogul, vezi raspunsul sters de mine ca la ora aia nu gandeam foarte clar si scrisesem ceva din care nu se intelegea nimic. si am incercat sa ma uit la un episod din L world, dar de cand a incercat si ea si ne-am plictisit, acum ma plictisesc si mai tare. mi s-a parut ca s-a trezit si ea si s-a dus la toilet. au auzit si lumina aprinzandu-se si usa, si apa la toaleta. tot. si urma sa ma certe, sa ma pupe facandu-ma o rasfatata mica, sa ma ia de mana si sa reluam somnul. si am inchis calculatorul. si ma indreptam ispasita spre dormitor cand am inteles ca mi s-a parut. doar nu era sa reaprind calculatorul? ca sa ce? iar plictiseala de L world?

am intrat in pat sperand sa adorm. am stat asa, am tot stat - din 5 in 5 min ma uitam la ceas: era 4. deja se intinsese tot patul, trebuia sa stau pe tablia de la pat ca sa am si eu loc. si chiar si asa eram cu un cot in gat si un genunchi in burta. si atunci a inceput sa sforaie. eh, imi spusese ca am voie sa o trezesc daca sfoaraie. asa ca i-am miscat cotul. si atunci a intins bratul si mi-a prins mana. deci, a se nota, nu eu am tras de ea, nu ca nu incercasem, ea singura mi-a dat mana. si am zambit si ma gandeam ca gata acum o sa adorm. aiurea, am mai stat, cred, o jumatate de ora, dar acum nu ma mai miscam sa ma uit la ceas ca sa nu o trezesc. m-a luat in brate si a inceput sa viseze. respira greu si dadea din picioare de unde am dedus ca alerga in vis. si a alergat ea ce a alergat, dar eu i-am pierdut urma si m-am trezit ca era imbracata.

nu auzisem ceasul. repede, repede: trebuie sa bem cafeau impreuna, sa fac sandvisuri, sa facem planuri pe ziua de azi. m-a sarutat si a urat(mi-a urat/ne-a urat) la multi ani. damn, iar mi-a luat-o inainte! vezi daca nu dormi noaptea! si i-am zis de noaptea trecuta. si a ras.

cum ziceam, 5 luni atat iti ia. e nevoie doar sa o tii de mana in fiecare noaptea pana cand mana ei nu poate exista fara mana ta. sa ii spui te iubesc si sa ii darui trandafiri si gata, e fleasca, e coca, e terminata. deci, eu deja ma declar siamez, parte din ea. sau amandoua suntem un siamez, whatever, intelegeti voi ideea caci, sper, voi ati dormit mai bine decat mine azi noapte.

*si cine zice ca peste 10 ani nu voi fi cum am spus. numai de nu as mai sta sa pandesc momentul cand o va lua in jos, numai de as trai doar momentul, fara teama, bucurandu-ma de frumusetea lui. atat. sa traiesc momentul.

luni, 21 decembrie 2009

acum 20 de ani ( partea intai)

eram la coada la carne cu mama mea care il avea pe fratele meu in brate. se dadea 1 kg de persoana si erau discutii daca un copil in brate are nevoie de 1kg de carne, daca era corect sa primeasca. adica ce el mananca atata? uram cozile. de atunci am ramas asa. si la cea mai mica coada - urasc asteptarea.

aveam 5 ani cand ...m-am trezit la 4 dimineata si eram singura in casa. imi era frica de gandacii din bucatarie ( ai mei faceau mereu dezinsectie, dar tot veneau, periodic, de la vecini). alt fix cu care am ramas - gandacii. imi era frica singura: de gandaci( daca sareau pe mine?), de gaze ( daca aveau de gand sa se aprinda singure?), de galerii ( daca aveau sa cada?), de cutite( stiam din experienta ca taie si carnea ta). am sunat-o pe nasa, care a venit impreuna cu fata ei. cand s-au intors ai mei de la coada, au ramas uimiti de cate eram in casa. da, trebuia sa dormi noaptea la coada, in speranta ca venea masina de carne. sau ieseai la plimbare, dar stateai mereu cu ochii pe masina de lapte si de unt, pe masina de carne, pe masina de ulei, masina de zahar, masina de .... se gasea o singura pasta de dinti: sah si mat, pt fumatori. se gaseau in alimentara in permanenta cutii de creveti, suprapuse.

aveam 10 ani cand .... erau povestile maica-mii ca atunci cand eram eu mica, prin anii '70 era bine pe vremea lui ceasca. si statea la coada cu mine, dar cozi mici si atunci oamenii te lasau prin fata daca erai cu copilul in brate. asa si lua banane. se gaseau banane pe atunci. cum sunt bananele, ce gust au? sunt bune. dar lamai, lamai erau? sigur, si lamai. si avea in vitrina maica-mea un sapun de export cu miros de lamaie. si avea intr-un paner fruncte din plastic. deci aveam mirosul si forma unei lamai. dar cum era gustul? si atunci am gustat sapunul. avea gustul pe care mai tarziu il vor regasi in bomboanele bonibon.

aveam 13 ani cand ...era 21 decembrie. era vacanta dintre trimestre si amenintam sa raman corigenta la ,, constitutie". invatam acolo politica partidului in fraze de cate o pagina. si eram la coada la carne. tacamuri. da, 1 kg de persoana. si sa nu se bage nimeni in fata. taica-miu mereu se descurca. el era omul care tinea lista. nu erai pe lista, nu existai. si cozile erau imense. cam ca acum cand mai e vreun sfant la mitropolie.

si atunci a venit o doamna de vreo 40 de ani. agitata. cu parul in dezordine. spunea ca a fost la manifestatie. ca au fost batuti oameni. ca a iesit urat. si eu stateam si ma uitam la ea. era ... cum sa va spun eu voua: daca radeau adolescentii in masina pe care o asteptam cu orele, de ce radeau? ce era de ras? toti eram cenusii. fiecare zi la fel. si femeia aceea , cu parul in dezordine, ca e manifestatie. se intampla ceva?
visasem o data cu ochii deschisi ca eu sunt un personaj cu puteri supranaturale, ceva combinatie de amerindian cu karatist, da, si scapam tara de ceausescu. ce vroia femeia aceea, ce tot zicea acolo?

si mama m-a tras de mana, sa stam in rand, la coada. sigur e trimisa de securitate. daca am facut pomul sa nu spui la nimeni. mos craciun nu exista. e mos gerila.

am luat tacamuri. de curcan, uram curcanul. mancam orice, era carne. era mancare. ce atatea mofturi.

* ah, da, si un copil in brate era pretios, unii imprumutau de la vecini. si batranele in familie atunci erau necesare. cica faceau trafic. le-au lipsit cozile dupa revolutie. se adunau la inceput pe la colturi ca sa mai aiba cu cine vorbi. acum 20 de ani.
**si era afacere, o adevarata partida, sa te casatoresti cu un macelar :))

vineri, 18 decembrie 2009

the celluloid closet

Documentar despre prezenta gay-ilor in filme. Si e luat de la origine:
- ,,edison experimental film" (1895) are o filmare de un min cu doi barbati dansand - mai de la origine de atat ce poate fi? Teoria filmului este, ca oricat s-a incercat, nu au reusit sa scoata gay-ul din filme pt ca el este parte din viata.
-sissy din anii 20-30, ,, wings" 1927 o vreme cand homosexualitatea nu era privita ca o curiozitate, cand cenzorii nu erau asa activi. Greta garbo - ,,marocco"1930
-la apropourile destinate publicului gay, caci erau asa ascunse ca doar ei - cei disperati dupa o aluzie de orice fel ar fi ghicit, in anii 40-50) - discutia despre pistoale dintre montgomery cliff si din 1948 ,, red river" (,, let me see your gun/ and i wanna see yours"),
- la cenzura din anii 50-60 ( ,, spartacus"1960 stapanul vorbind cu personal body servant despre preferinta pentru oysters and/or snakes. - scena cenzurata)
- anii 60: gay-ii sunt personaje negative ( vampiri , criminali) sau personaje care intotdeaun sfarsesc sinucigandu-se sau fiind omorati intr-un mod grotesc, dar corect pentru soarta lor, pedepsiti pentru ,, degenerarea" lor, pentru caracterul lor slab.
startul l-a dat un film britanic ,, victim"(1961) despre soarta unui gay santajat si cedand psihic in final. E nevoie sa mai mentionam ,, the children's hour" (1962) despre doua profesoare acuzate de copii ca ar fi lesbiene - audrey hepburn si sherley maclaine in roluri memorabile. Filmul il vazusem, retinusem rolurile interesante, subiectul m-a atras, dar uite ca eu nu am retinut de niciun fel scena in care una dintre profesoare isi cere scuze spunand ca este vinovata. Eu retinusem ca era doar un zvon, o minciuna exagerata de niste copii cu imaginatie. Chiar e nevoie sa ni se puna in fata ca sa vedem. Poate ca varsta a fost de vina atunci. Prefer sa dau vina pe ea.
- anii 70: ,, the boys in the band" = primul film despre lumea adevarata a gay-ilor, fara sfortari false, fara sinucideri comandate de cenzura. 1971,, sunday, bloody sunday"
- prima sarbatorire a vietii gay este dedicata tot unei lumi ascunse, ,, artistice" - cabaret 1972
- ,, next stop, greenwich village" 1976 era mai usor sa prezinti un gay negru, era oricum minoritar.
,, crusing "1980 = filmul pe care il tot cautam, l-am vazut cand eram pustoaica si stiu ca m-a fascinat, all pacino politist intrand in lumea gay-ilor pt a descoperii un criminal in randul lor si obligat sa-si invinga demonii. Nu stiam pe atunci cat rau facuse comunitatii, cerandu-se chiar prin manifestatii interzicerea lui, instiga la violenta . Si varianta lesbi ,,windows"1980
1982 ,, making love" = primul film in care doi personaje gay se comporta natural, fara drame. Actorii pe atunci nu doreau sa joace in asa ceva pt a nu-si distruge cariera. A provocat panica in cinematografe.
1991 ,, thelma and louise" = alt film pe care il iubesc si in care nu am vazut acelasi lucru ca realizatorii documentarului. Adica sarutul lor inainte de a se arunca de pe stanca nu e neaparat lesbi. Si nici nu cred ca butch cassidy and the sundance kid erau iubiti . Nu totul e gay oricat de insetati am fi de o reprezentare gay in filme ! dar cu ce sunt de acord si cred ca si voi: sarutul dintre susan sarandon si catherene deneuve in ,,the hunger'' 1983 e la fel de sexy ca ideea ca , well, ar fi putut exista un sarut intre robert redford si paul newman.

Sunt interesante explicatiile date de woopy goldberg ( ,, the color purple" 1985) si susan sarandon legate de reactia diferita a publicului la scenele de dragoste intre barbati si intre femei. Interesante, dar nu surprinzatoare, cam spun ce stiam si noi: un barbat care investeste sentimente este vazut ca slab, si nu ai voie sa fii slab, ca sa fii barbat trebuie sa fii puternic; intre femei doar se experimenteaza, trebuie sa apara doar un barbat si gata, le-a trecut.

,, philadelphia" 1993, a avut curajul sa nu incerce sa raspunda unei asteptari a publicului larg, ci sa provoace publicul , abordand un subiect care era acolo, dar era discutat doar in soapta. Distribuirea unui actor f popular tom hanks si a unui macho/latino antonio banderas - a fost o miscare inteligenta de castigare a publicului. Fara ,, philadelphia" nu ar fi existat dulcegaria de ,, brokeback mountain"(2005) , oscarizatul. Nu ca ,,philadephia" nu a avut oscaruri, dar a schimbat ceva, in timp ce al doilea doar a confirmat schimbarea de perceptie la hollywood.

Documentarul e din 1995. se incheie cu afirmatia lui harvey fierstein, scriitorul/ scenaristul din ,, torch song trilogy" : daca vrei sa vezi semnificatia general umana din filmul meu e treaba ta, eu zic ca e un film gay, ce conteaza este ca pentru prima data tu esti cel care trebuie sa traduca pe intelesul tau.
The wedding banquet 1993/ swoon 1992/ poison 1991/ go fish 1994 / the hours and times 1992/ edward II 1991/ the crying game 1992/ my own private idaho 1991 - toate anuntau ca vremurile se schimba, producatorii din ,, philadelphia" au stiut sa mizeze pe acest lucru.

In filmele romanesti, hm, ce avem? Avem incest si homosexualitate in ,, legaturi bolnavicioase". Convine, nu? doar sunt o boala amandoua. Ce o fi fost in mintea scriitoarei ? cred ca nimic altceva decat dorinta de a se afirma cu orice pret, iar scandalul aduce reclama, reclama e intotdeauna buna. Avem o scena in care maia morgenstern mangaie pe picior o femeie. Ea detine puterea si e putin acolo sexual harassment. Cred ca ,, Omul zilei" (1997) e filmul cu scena, nu sunt sigura.

Avem seriale in care e gay-ilul simpatic la ,,acasa", dar pt mai multe detalii cititi articolul ,, gay strecurati la tv in romania" de florin c. neagu (2008).

trei motive sa vedeti documentarul:
1. amuzanta explicatia lui gore vidal cum l-au convins pe charlton heston sa joace in ,, ben-hur" un film ce avea o conotatie gay
2. o scena super sexy gay intr-o perioada de maxima cenzura ( cum nu or fi vazut-o e de tot hazul): ,, gentlemen prefer blondes" (1953)
3. o noua perspectiva asupra unor filme clasice: ,, rebecca", ,, rebel without a cause" , ,, cat on a hot tin roof"

miercuri, 16 decembrie 2009

ce ascult eu cand se apropie craciunul



mahalia jackson - ce stiu eu despre femeia aceasta cu voce de ... inger, hm -nu se potriveste, de inger care striga venirea lumii de apoi, asa mai merge. stiu ca a refuzat sa participe la un festival de jazz, ca e muzica diavolului acolo, asta cand atat de multi cantareti ai vremii ei preluau cantece gospel si le puneau versuri lumesti, de hicki-hicki, hop-ţop. stiu ca atunci cand o ascult e ca in biserica aceea luterana in care ascultand bach la orga am simtit ca pot atinge cerul, ca El exista si stie, stie de minuscula de mine si intelege.

marți, 15 decembrie 2009

Miss travesty 2009 - receptarea la tv

Am asteptat linistite sa vedem care vor fi urmarile concursului. Si iata ce ne-a iesit:

- stiri: cele mai obiective la pro tv, malitioase la prima tv (nu mi-a placut partea cu " sau mai putin artistice")

- emisiuni:
1.de departe cea mai fair-play la NCN - min 32, prezentatorul , constantin trofin, intrand chiar in jocul lui lucian dunareanu cand a aratat spre el spunand ,, nu esti barbat adevarat" , ceva de genul
2. cea mai proasta prezentare - madalin ionescu cel intepat, nu cumva sa banuiasca vai cineva ca ar putea sa altceva decat un barbat ,, adevarat", acces direct , emisiunea din 23 noiembrie, de la min 24 ; frumoasa prezenta shakira , nice legs si ce sa mai , ne-a placut mult de tot ( ea este cea care a vorbit pt presa si la gayfest? Nu am reusit sa ne lamurim )
3. un show pacatos - emisiunea din 27 noiembrie - a pus chiar de un nou concurs travesty, reapare shakira . acum daca fata asta ajunge sa fie cunoscuta aparand la fiecare emisiune despre travesty , mai bine ea decat stim noi cine. A fost amuzant, coprezentatorul nesuferit, ca de obicei. mi s-a parut ca pustoaica aceea pusa acolo sa dea din fund, sa fie goala si proasta, era vulgara. ii dadeau clasa concurentii. ce nu am inteles: e permis ca barbat travestit sa iti dai jos peruca? asta a facut katanga la sfarsitul show-ului. si am vazut din inregistrari ca si la concursul de miss. nu se incalca ceva reguli? oricum katanga a fost preferata mea la miss, mereu zambitoare, mereu cu replici amuzante.

Recunoastem ca nu ne-am facut mari, probabil nu ne vom face niciodata. Sunt inca precum in adolescenta cand ma visam pe scena, fiind chiar idolul meu, in mijlocul unui public care ma aclama. Dap, iar acum eram prezentatoare a unei emisiuni, dar gen NCN, si eu intrebam pe lucian dunareanu: dar femei travesti nu exista? dar, stiti, barbatii care se travestesc apar intre alte minoritati sexuale in comunitatea lgbt, defileaza la gayfest... si apoi, eh, apoi acceptam propunerea lui de a ma travesti. Da, ma si vedeam cu o barbuta, nemacheata, cu pantaloni si mainile in buzunar, si apucandu-ma a la hip-hopperi cu mainile de prohab. Dar la tocuri nu renuntam! Da, si ma uitam mereu la d-l dunareanu sa vad daca fac bine. A fost amuzant, chiar a fost. Nu cred insa ca voi vedea curand un prezentator marsand la o asa propunere sau chiar propunand el sa se travesteasca. Poate o femeie, un barbat - no way.

* incercat si stiri din presa scrisa, nu prea ne-a iesit: toate trimiteau spre filmarea de la pro tv

sms catre iubita: ninge cu fulgi mari ca in povesti! trec pe cantece de craciun. ti-am spus azi cat te iubesc de mult?

duminică, 13 decembrie 2009

femei in politica

sa vedem ce o iesi. Nu am, sub nicio forma, pretentia de a epuiza subiectul.
Ideea mi-a venit cumva superficial. Eram la metrou, asteptand, era un top pe ecrane cu coafuri ale femeilor din politica. Si mi-a atras atentia, pe primul loc, iulia timosenko, premier al ucrainei. Acolo era cu parul desfacut, cu o coafura interesanta, asimetrica, si m-am mirat. in politica asa ceva?
Eh, si acum studiat. Se pare ca femeia a fost o bruneta stearsa inainte sa intre serios in politica, ca a fost acuzata de coruptie si data afara din postul de premier. Si apoi s-a reinventat. Apare acum cu deja celebra ei coada impletita in jurul capului. Analistii ii studiaza semnificatia coafurii. E semn de tradionalism, nationalism, e o semnificatie crestina (caci seamana cu haloul din icoane)? Se imbraca mereu in alb pentru a atrage atentia asupra coruptiei din politica, uitand ca si ea a fost acuzata de asa ceva? Nu conteaza. iulia timonsenko imi place, chiar imi place, si o femeie prim ministru ... ce sanse avem noi la asa ceva?
E apoi presedinta lituaniei, Dalia Gribauskaite, interesanta figura si ea. Nu e tanara, nu e sub nicio forma asa atragatoare. Par scurt, blond. Ce o fi si cu blondele si politica? Cum am aflat de ea: cica in tara pe care o conduce exista o lege cum ca minorii nu pot accesa informatii despre minoritati sexuale. D-na presedinta si-a exercitat dreptul de veto contra acestei legi, dar in zadar. Dalia Gribauskaite emana mai curand putere, nu e o femeie frumoasa.
Ar fi si sotia fostului presedinte, hillary clinton. Alta blonda vopsita odata ce a intrat in politica. O femeie puternica care a trecut peste mandrie ca sa fie sigura ca ajunge sotie de presedinte. Si-a iertat sotul cand au aparut in presa, in perioada alegerilor, infidelitatile acestuia. Cred ca femeie sunt mai ambitioase. Imorale?
Mai era si secretarul de stat din perioada bush, Condoleezza Rice. Dar deja seamana a politica romaneasca. Parca acest post trebuia sa fie o elogiere a femeilor din politica. Dama aceasta seamana foarte tare cu femeile politician din romania. A fost aleasa pentru ca e slaba, pentru ca e influentabila. Atat.
Da, si a venit vremea sa vorbesc si despre ale noastre femei. elena basescu, fata lui tata, cel mai buna exemplu de nepotism in politica noastra. Basescu se lauda ca promoveaza femei. A fost nevoie de 10 ani sa uitam de femeile din perioada comunista. Cele care erau in politica de forma, ca dovada ca nu se fac discriminari legate de sex.
Si vine basescu si aduce femei pentru ca sunt usor de manipulat. Pentru ca dau bine la imagine? Asta nu cred. Da, cica populatia romaniei e majoritar feminina, dar femeile voteaza persoana capabila, nu voteaza o imagine, nu voteaza dupa gender. Raul pe care il face presedintele, din pacate reales, nu va fi usor de indreptat. Va dura pana cand vom avea si in politica femei capabile, nu doar imagini.
Noi o doamna de fier? Nu prea curand. Candva imi placea mult de mona musca, dar ...dosar de informator si a disparut. o imagine usor de recunoscut de români este bonda piţi de la turism. Si cat vom avea acelasi presedinte, nu cred ca vor aparea schimbari.

de citit: http://www.cpe.ro/english/images/stories/manuelaweber2005.pdf

aparent fara nicio legatura, doar pt ca nu am chef sa pun post nou doar pt o idee. vazut 2012 si ma tot gandeam cand ma uitam la film. ok, multe americanisme: presedintele nu-si abandoneaza tara/barca. dar ai nostrii politicieni? ha, fara sa stea sa se gandeasca s-ar imbarca de plecare! nu suntem intr-o situatie asemanatoare, dar nici acum nu arata ca le pasa de noi. nu, votul nostru le asigura doar un loc in fata, inseamna doar drepturi pt ei si nici o obligatie fata de noi. sila.
intrebat ea: si tu nu ai face la fel? nu, daca nu i-as putea salva pe toti la care tin, inclusiv motanul, nu as pleca. fara sa stau mult sa ma gandesc. probabil ca nu-s mai buna decat ei. nu stiu.

stiu ca la cutremur am luat-o si pe baba senila de vizavi cu mine.

duminică, 6 decembrie 2009

mama lui de vot

ai votat?

da

am impresia ca ai votat impotriva familiei

poftim??? tu stii ca mie mi-au taiat din salariu si m-au obligat sa muncesc, tu stii ca ...

si a inchis.

de la iliescu incoace nu am mai auzit ca din motive politice sa existe discutii in familie. si de cand basescu este parte din familie si eu nu?!

spune-i ca eu sunt parte din familie si nu basescu!

auzi, eu am impresia ca tu ai o judecata gresita.

tu stii ca ...

AI O JUDECATA GRESITA!

si a inchis si ea. primul a fost tatal.

in mama lui de vot. mie imi ard buzunarele si lor de pasa de basescu. am votat impotriva lui, nu cu celalalt. oricum, amandoi provin din acelasi partid al unui individ pe care il urasc profund, din sufletul meu de golanca.